Laptele de migdale – 8 beneficii

Laptele de migdale are un conținut bogat de vitamine și o consistență similară cu cea a laptelui obișnuit, dar este și lipsit de gluten, lactoză și colesterol.
Laptele de migdale, pahar lapte de migdale

Laptele de migdale este unul din cele mai bune alimente pe care poți să le consumi dacă vrei să slăbești. Este lipsit de lactoză și are un conținut bogat de antioxidanți și minerale esențiale, cum ar fi potasiul și calciul.

Mulțumită aromei sale delicioase, a conținutului său scăzut de colesterol și a conținutului său caloric mai scăzut chiar decât cel al laptelui de soia, laptele de migdale este un substitut excelent pentru laptele de vacă.

Ce calități are laptele de migdale?

Una din principalele calități ale laptelui de migdale este faptul că acesta este lipsit de gluten, lactoză și colesterol, dar, pentru că are aceeași consistență ca laptele de vacă, poate fi folosit în aceleași scopuri.

Laptele de migdale mai are și un conținut bogat de vitamine E, ce este un antioxidant natural ce poate preveni cancerul și încetini procesul de îmbătrânire. În plus, acest lapte mai conține și vitaminele A și D, proteine, acizi grași Omega-6, zinc, calciu, fier, magneziu și potasiu.

Laptele de migdale

Deși are câteva proprietăți comune cu laptele de soia, laptele de migdale conține mai puține calorii. Iată un exemplu: un pahar de lapte de vacă are 140 de calorii, unul de lapte de orez are 120 de calorii, unul de lapte de soia are 80 de calorii, iar unul de lapte de migdale are doar 40 de calorii (30 dacă este lipsit de zahăr)!

Laptele de migdale conține și cantități ridicate de fibre solubile și insolubile, ce îți pot proteja pereții intestinali și colonul, regula absorbția de zahăr și controla nivelul de colesterol.

Însă, te sfătuim să verifici mereu ambalajul laptelui de migdale pe care îl cumperi, pentru că valoarea nutrițională poate varia în funcție de marca pe care o cumperi. Dar, în final, nu ai de ce să-ți faci griji: laptele de migdale este cel mai bun substitut pentru laptele de vacă disponibil pe piață în momentul actual.

Ce beneficii ne oferă laptele de migdale?

Laptele de migdale: farfurie de migdale

Laptele de migdale are mai multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră. Dacă vrei să slăbești, să-ți reglezi colesterolul sau să-ți ții în frâu gastrita, atunci te sfătuim să bei lapte de migdale în fiecare zi. Iată opt motive ce te vor convinge cu siguranță:

  • Laptele de migdale are un conținut scăzut de calorii, ceea ce-l face să fie un aliment ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Deci înlocuiește laptele de vacă cu cel de migdale cât mai repede, iar acele câteva kilograme în plus vor dispărea imediat. În plus, deoarece aceste două tipuri de lapte au aceeași consistență, nici nu o să observi diferența.
  • Laptele de migdale este minunat dacă ai un nivel ridicat de colesterol sau trigliceride, pentru că acesta îți va crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și scădea nivelul de colesterol „rău” (LDL). Ca punct de reper, află că laptele de migdale îți poate scădea nivelul de colesterol de două ori mai mult decât poate uleiul de măsline. În plus, laptele de migdale îți va întări inima.
  • Laptele de migdale ajută absorbția intestinală a zahărului și grăsimilor.
  • Laptele de migdale este ușor de digerat și recomandat celor care sunt intoleranți la lactoză.
  • Laptele de migdale are un conținut bogat de potasiu, ceea ce îl face să fie un aliment ideal pentru a-ți ridica nivelul de potasiu din organism—nivel ce îți poate scădea dramatic atunci când, de exemplu, vomiți sau suferi de diaree.
  • Laptele de migdale conține fibre ce îți vor proteja pereții intestinali.
  • Multe persoane care suferă de gastrită sau alte afecțiuni gastrointestinale adaugă lapte de migdale în dieta lor zilnică pentru a-și regla funcția intestinală.
  • Conținutul de vitamina B al laptelui de migdale îți va întări unghiile și părul și îți va ajuta pielea să pară mai hidratată.

Care sunt dezavantajele consumului de lapte de migdale?

Nici măcar laptele de migdale nu este un aliment chiar perfect. Înainte să-l incluzi în dieta ta zilnică, trebuie treci în revistă toate modurile în care acesta te-ar putea afecta în mod negativ.

Laptele de migdale îți poate afecta tiroida

Laptele de migdale: tiroidă

Migdalele sunt un aliment goitrogenic, ceea ce înseamnă că ele conțin chimicale naturale ce ți-ar putea împiedica organismul să absoarbă și să folosească iodul așa cum trebuie—asta ți-ar putea afecta tiroida!

Alimentele cum ar fi soia, varza, semințele de in, broccoli și migdalele provoacă umflarea tiroidei. Dacă le consumi prea des, produsele chimice pe care le conțin pot bloca accesul tiroidei tale la iod, ceea ce va duce în cele din urmă la formarea unor tumori.

Deși alimentele goitrogenice sunt nocive pentru sănătatea noastră dacă nu le consumăm în exces, acestea pot fi chiar benefice pentru sistemul nostru imunitar în cantități moderate. Însă, dacă tiroida ta este hipoactivă, nu fă exces de aceste alimente și, dacă e nevoie, evită laptele de migdale.

Însă, dacă tiroida ta funcționează așa cum trebuie, un consum moderat de lapte de migdale nu îți va face rău deloc.

Laptele de migdale nu este recomandat bebelușilor

În general, nu este recomandat să înlocuim laptele de vacă cu cel de soia sau de migdale în dieta unui bebeluș. Laptele de migdale pur și simplu nu conține toate substanțele nutritive de care orice bebeluș are nevoie. Dacă alegi să înlocuiești laptele praf sau cel de sân cu lapte de migdale, bebelușul tău va deveni subnutrit și, posibil, va avea probleme de sănătate pentru tot restul vieții sale.

Chiar și consumul ocazional de lapte de migdale poate fi periculos în cazul unui bebeluș. Studii efectuate de către Colegiul American de Nutriție au demonstrat că, în general, bebelușii care beau lapte de migdale se vor îmbolnăvi de o boală autoimună tiroidiană.

Chimicalele ce provoacă gușa au un efect mult mai pronunțat asupra organismului unui bebeluș decât asupra celui adult. Astfel, dacă ai un copil mic, nu-i da să bea nici măcar un pahar de lapte de migdale.

Laptele de migdale poate conține foarte mult zahăr

Unul din cele mai evidente dezavantaje ale laptelui de migdale este faptul că acesta conține mult zahăr. Deși migdalele nu conțin zahăr în mod natural, majoritatea producătorilor de lapte de migdale adaugă zahăr pentru ca produsul lor să aibă mai mult gust.

Majoritatea mărcilor de lapte de migdale disponibile pe piață în momentul actual conțin în jur de 20 de grame de zahăr per porție. Din fericire, au apărut recent și câteva mărci ce nu conțin nici un strop de zahăr și chiar mai puțin de un gram de carbohidrați.

Deci te sfătuim să citești cu atenție ambalajul înainte să optezi pentru o marcă de lapte de migdale.

Pot să-mi prepar propriul lapte de migdale?

Laptele de migdale: migdale

Da! De fapt, chiar te sfătuim să faci asta. Nu este greu deloc, ai nevoie doar de o cană de migdale crude, trei căni de apă, sare și zahăr. Iată și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  • Pune migdalele la înmuiat pe timpul nopții, pentru cel puțin opt ore.
  • Strecoară migdalele și curăță-le cu apă.
  • Introdu migdalele și cele trei căni de apă într-un mixer.
  • Amestecă aceste ingrediente pentru zece minute, schimbând viteza mixerului din când în când (de pildă, amestecă la cea mai mică viteză pentru trei minute, iar apoi treci la cea mai mare viteză pentru următoarele trei minute etc.).
  • Atunci când ai obținut un lichid albicios cât de cât omogen, poți adăuga niște zahăr sau miere pentru a-l îndulci, dar și un vârf de cuțit de sare.
  • Strecoară lichidul obținut cu tifon, astfel încât laptele tău să fie lipsit de reziduuri.
  • Gata! Acum ai niște lapte de migdale pe care l-ai preparat chiar tu!

Laptele de migdale are ca principal avantaj culoarea sa albă și consistența asemănătoare cu laptele de vacă. Îl poți combina cu cereale, îl poți adăuga în cafea, îl poți bea pur și simplu și, dacă vrei, îl poți folosi ca ingredient pentru a-ți prepara diferite mâncăruri delicioase.

Cum pot folosi laptele de migdale în bucătărie?

Mai jos îți vom prezenta câteva rețete vegetariene practice, ce îți vor permite să profiți de toate beneficiile oferite de laptele de migdale.

Salsa cu ceapă pentru patru persoane

Ingrediente:

  • 250 g de ceapă
  • 2 linguri de smântână
  • 1 pahar de lapte de migdale
  • Sare
  • Ulei de măsline

Indicații:

Pentru a pune în aplicare această rețetă, mai întâi trebuie să tai ceapa foarte mărunt și să o fierbi în aburi cu puțin ulei de măsline. După cinci minute, adaugă laptele de migdale, sarea și smântâna. Apoi trebuie doar să amesteci toate ingredientele și sosul tău va fi gata.

Pateu vegetal pentru patru persoane

Ingrediente:

  • 100-150 g de crutoane
  • 250 ml de lapte de migdale
  • 30 g de măsline negre fără sâmburi
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 2 morcovi mărunțiți
  • 2 căței de usturoi
  • Un mix de legume verzi
  • Sos de tomate
  • Ulei de floarea soarelui
  • Sare

Indicații:

Pentru a prepara această mâncare, mai întâi pune la înmuiat crutoanele în laptele de migdale pentru câteva ore. Fierbe în aburi ceapa și usturoiul, iar apoi amestecă toate ingredientele într-o tigaie împreună cu uleiul. Pune pateul la cuptor pentru jumătate de oră și, după ce s-a răcit, poate fi servit. Dacă vrei, poți să adaugi și niște sos de tomate deasupra.