Ce să mănânci pentru a combate arsurile la stomac - Doza de Sănătate
 

Ce să mănânci pentru a combate arsurile la stomac

Diverse alimente ne afectează pe fiecare dintre noi în mod diferit. Când vine vorba de a ține sub control simptomele arsurilor la stomac, următoarele ingrediente sunt foarte utile pentru a regla nivelul acidității din această regiune a corpului.
Ce să mănânci pentru a combate arsurile la stomac

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Poți combate arsurile la stomac dacă introduci în dieta zilnică o serie de alimente naturale ce au efecte benefice asupra acesteia afecțiuni.

Arsurile la stomac, adică acea senzație de arsură care apare în capul pieptului, este una din cele mai frecvente probleme medicale ale secolului al XXI-lea, însă poți combate. Această durere se declanșează după ce mâncăm, în special dacă am servit o masă copioasă.

Putem spune că arsurile la stomac reprezintă o „boală modernă”. Deși această problemă de sănătate nu a luat naștere recent, din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați în fiecare zi. În articolul de azi îți prezentăm câteva alimente pe care ar trebui să le consumi pentru a combate arsurile la stomac.

Ce factori produc hiperaciditate gastrică?

Arsurile la stomac sunt însoțite de durere

Arsurile la stomac (pirozisul) este o senzație de arsură sau durere la nivelul esofagului. În principal, aceasta se declanșează în regiunile inferioare apropiate de stomac. Arsurile la stomac reprezintă consecința regurgitării acidului gastric.

Senzația ia naștere în piept și, în anumite cazuri, poate radia spre gât, maxilar sau limbă. Principalele cauze ale hiperacidității gastrice sunt:

  • Stresul, grijile sau un stil de viață agitat
  • Dietele bogate în grăsimi saturate
  • Consumul excesiv de carbohidrați procesați sau rafinați
  • Mâncatul rapid, fără a mesteca alimentele consumate în mod corect
  • Săritul peste mese (acest obicei alterează ritmul digestiv)
  • Consumul excesiv de băuturi alcoolice
  • Fumatul
  • Sedentarismul
  • Lipsa de somn
  • Bacteria Helicobacter pylori

După cum bine vezi, mulți factori care produc arsuri la stomac au legătură cu stilul nostru de viață. Putem combate această problemă de sănătate, astfel încât să evităm boli mai grave precum ulcerele și gastrita. Nu trebuie decât să ne schimbăm obiceiurile zilnice.

Alimente care ameliorează arsurile la stomac

Hiperaciditatea gastrică este o problemă foarte deranjantă, care ne poate împiedica să ne îndeplinim sarcinile zilnice. Deseori nu avem poftă de mâncare când suferim de arsuri la stomac, dar anumite alimente pot ameliora simptomele experimentate.

Ovăzul

Această cereală este, în general, consumată la micul dejun. Pe lângă faptul că oferă o senzație de sațietate, ovăzul poate combate arsurile la stomac.

Vestea bună este că îl poți consuma oricând ți se face foame. Te sfătuim să combini ovăzul cu stafide. Nu îți face griji că vei experimenta reacții nedorite, pentru că ovăzul va absorbi acidul din componența stafidelor.

Ghimbirul

Printre altele, ghimbirul te ajută să combați arsurile la stomac

Din cauza gustului său puternic, ghimbirul trebuie consumat cu moderație. Acestea fiind spuse, ghimbirul este unul dintre cele mai utile alimente pentru a combate arsurile la stomac. Această rădăcină prezintă un efect antiinflamator asupra țesuturilor gastrointestinale.

Nu trebuie decât să razi o bucată mică de ghimbir și să prepari un ceai. Poți, de asemenea, să incluzi acest ingredient în diverse preparate sau smoothie-uri. Ghimbirul oferă o aromă de citrice.

Aloe vera

Această plantă este unul din cele mai bune remedii împotriva rănilor. Arsurile la stomac lezează pereții esofagului. Aloe vera ne poate fi de mare ajutor în această situație.

Multe persoane aleg să consume gelul din interiorul frunzelor de aloe vera. Putem să consumăm acest gel fie direct, fie sub formă de suc. Mai avem posibilitatea să consumăm produse alimentare din comerț preparate cu aloe vera.

Salatele de legume

Poți să combați arsurile la stomac cu diverse salate

Legumele cu frunze verzi, precum salata verde și rucola, sunt foarte importante. Acestea au abilitatea de a ameliora senzația de arsură și durere cauzată de hiperaciditate.

Te sfătuim să nu incluzi ceapă, roșii, brânză sau dressing-uri în salatele tale dacă suferi de arsuri la stomac. Ca să condimentezi salatele, adaugă un vârf de cuțit de sare și puțin ulei de măsline.

Usturoiul este unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le putem include în salate. Acest aliment este bogat în apă și reprezintă o sursă excelentă de fibre. În plus, usturoiul astâmpără pofta de mâncare.

Bananele

Acest fruct este ideal pentru mijlocul dimineții sau după-amiaza. Bananele au un pH de 5,6—adică pot combate hiperaciditatea. Însă unele persoane care suferă de arsuri la stomac experimentează simptome intensificate atunci când mănâncă banane.

Încearcă să mănânci o banană pentru a vedea dacă îți ameliorează simptomele sau le agravează.

Pepenele verde

Asemenea bananelor, poți consuma pepene verde când suferi de arsuri la stomac. Deși acest fruct este alcătuit în mare parte din apă, pepenele are abilitatea de a regla nivelul de acid din stomac. Poți servi o felie de pepene după micul dejun sau după cină. La fel ca în cazul bananelor, vezi dacă acesta îți face bine sau rău.

Feniculul

Diverse alimente ne ajută să combatem arsurile la stomac

Această plantă este minunată. Pe lângă faptul că este bogat în nutrienți, feniculul este benefic pentru digestie. Având un gust plăcut și o textură crocantă, poți să îl incluzi în salate, supe, plăcinte cu legume sau sosuri. Taie feniculul în felii subțiri și combină-l cu rucola și spanac. Apoi, adaugă ulei de măsline și servește.

Puiul și curcanul

Carnea albă este o opțiune recomandată celor care suferă de hiperaciditate gastrică. Putem consuma acest aliment preparat fie la cuptor, fie la grătar. Nu prăji niciodată carnea albă și nu o consuma fără a-i îndepărta mai întâi pielea. Gătită astfel, prezintă un conținut mare de grăsimi.

Peștele și fructele de mare

Recomandările cu privire la consumul cărnii albe se aplică și fructelor de mare. Nu consuma acest aliment prăjit. Cele mai bune variante sunt creveții și somonul (de preferință sălbatici, nu proveniți din crescătorii).

Legumele fierte

Numeroase legume te ajută să eviți arsurile la stomac

Pe lângă faptul că le putem include crude în salate, putem să consumăm și legume fierte. Cele mai bune variante sunt varza, sparanghelul și broccoli. Te sfătuim să consumi rădăcinoase precum morcovii și sfecla (acestea trebuie mereu fierte).

Orezul

Și cușcușul, grâul bulgur sau grișul pot fi incluse în această categorie. În ceea ce privește orezul, cel mai benefic soi este orezul brun Yamani. Poți combate arsurile la stomac cu ajutorul acestor alimente.

Nu ezita să consumi o cană de orez cu legume fierte!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Joseph, B., & Justin Raj, S. (2010). Pharmacognostic and phytochemical properties of aloe vera Linn – An overview. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
  • Sellars, S. L., & Spence, R. A. J. (1987). Chemical burns of the oesophagus. Journal of Laryngology and Otology. https://doi.org/10.1017/S0022215100103524
  • Schielke, D.-J. (1987). Gastrektomie wegen seltener Ver�tzung . Der Chirurg; Zeitschrift F�r Alle Gebiete Der Operativen Medizen .

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.