Un mic dejun hrănitor pe zi îți prelungește viața cu 5 ani - Doza de Sănătate
 

Un mic dejun hrănitor pe zi îți prelungește viața cu 5 ani

Nu uita să consumi și un fruct lângă micul dejun ca să obții doza recomandată de fibre și vitamine esențiale pentru o zi plină de energie.
Un mic dejun hrănitor pe zi îți prelungește viața cu 5 ani

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cea mai importantă masă a zilei este un mic dejun hrănitor și sănătos, din motiv ce după mai multe ore de somn nu mai ai energie. Fără acest impuls, n-ai putea face față activităților zilnice. De fapt, pentru a avea energie, trebui să-ți începi fiecare zi cu un mic dejun plin de substanțe nutritive.

Te invităm să citești în continuare pentru a afla cum poți să-ți îmbunătățești sănătatea și calitatea vieții cu un mic dejun hrănitor și sănătos.

Diferite studii au arătat că un mic dejun hrănitor este extrem de important pentru sănătate. Totodată, trebuie incluse doar alimente ce conțin substanțe nutrivite, vitamine și minerale care pot asigura funcționarea corespunzătoare a tuturor organelor.

Ce trebuie să conțină un mic dejun hrănitor?

Alege un mic dejun hrănitor cu ouă
  • Un mic dejun sănătos ar trebui să conțină produse lactate cu puține grăsimi sau fără grăsimi, pentru că ele asigură necesarul de calciu pentru întreaga zi. Calciul ajută la întărirea oaselor și la menținerea sănătății acestora. Însă dacă ai intoleranță la lactoză sau o alergie, poți alege un înlocuitor care să-ți placă. De exemplu, poți consuma lapte de orez sau de soia, care conține și multe proteine esențiale.
  • Este indicat să incluzi și câteva fructe la această masă, fie să le mănânci ca atare, fie sub formă de suc. Ele aduc fibrele de care ai nevoie în fiecare zi.
  • Cerealele reprezintă o altă alegere bună, deoarece nu numai că există o sumedenie de variante în magazine, dar ele îți oferă carbohidrații care de care are nevoie organismul ca să ai energie pentru întreaga zi. Poți să le consumi cu lapte sau cu iaurt. Se găsesc sub mai multe feluri și cu mai multe arome. Încearcă, în măsura în care este posibil, să le eviți pe acelea care conțin foarte mult zahăr.
  • Poți alege să mânănci și mezeluri din când în când, deoarece conțin o sursă importantă de proteine. Aplică însă criteriul de moderație, deoarece aceste alimente sunt intens procesate și conțin multe grăsimi.
  • O altă sursă de proteine o reprezintă ouăle. Acestea reprezintă o variantă excelentă mai ales pentru că le poți prepara în multe feluri diferite și consumul acestora contribuie la funcționarea corespunzătoare a organismului.

Nu uita…

Dacă nu ești mulțumită de greutatea corporală și decizi să sari peste micul dejun cu gândul că vei slăbi câteva kilograme, această percepție este una falsă și nu vei obține efectul dorit. Din contră, organismul va produce mai multă grăsime ca să aibă resurse de energie pentru funcționarea normală.

Află mai multe! Citește și:

Idei de mic dejun pentru a slăbi sănătos

În concluzie, nu îți recomandăm să sari peste micul dejun, nici sub scopul de a slăbi. În acest caz, în loc de fructe sau cereale integrale, poți mânca batoane cu scorțișoară. Evită sucurile cu adaos de zahăr și consumă mai degrabă lapte degresat.

Nu uită că un mic dejun hrănitor în fiecare zi îți prelungește viața cu câțiva ani. Pe lângă aceasta însă, nu trebuie neglijate nici celelalte mese importante ale zilei. Important este să ai o alimentație cât mai echilibrată și să faci mișcare în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caldwell, E. F., McKeehen, J. D., & Kadan, R. S. (2015). Cereals: Breakfast Cereals. In Encyclopedia of Food Grains: Second Edition(Vol. 3–4, pp. 262–267). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00143-1
  • Keski-Rahkonen, A., Kaprio, J., Rissanen, A., Virkkunen, M., & Rose, R. J. (2003). Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. European Journal of Clinical Nutrition57(7), 842–853. https://doi.org/10.1007/s10973-014-4076-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.