Idei de mic dejun pentru întărirea sistemului imunitar - Doza de Sănătate
 

Idei de mic dejun pentru întărirea sistemului imunitar

Un mic dejun sănătos trebuie să includă numeroase vitamine, minerale și antioxidanți care să te ajute să-ți începi ziua plin de energie. 
Idei de mic dejun pentru întărirea sistemului imunitar
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 03 februarie, 2019

Există perioade în care sistemul imunitar este slăbit și mult mai vulnerabil, cum ar fi în timpul iernii, în perioade stresante, în timp ce ești bolnav sau îți revii după o intervenție chirurgicală. Din acest motiv, este bine să îți începi ziua cu un mic dejun sănătos pentru întărirea sistemului imunitar. În cele ce urmează, îți dezvăluim câteva variante în acest sens:

Idei de mic dejun pentru întărirea sistemului imunitar

Opțiunea nr. 1:

Întărirea sistemului imunitar cu o omletă cu spanac
  • Zeamă proaspătă de lămâie și o lingură de miere
  • O porție de fulgi de ovăz cu nuci și miere
  • Omletă cu usturoi

De ce este sănătos?

Zeama proaspătă de lămâie și mierea oferă un tezaur de vitamine și minerale. Întregul meniu este bogat în vitamine și antioxidanți care curăță organismul și îl protejează de o întreagă pleiadă de boli.

Mierea este un agent vindecător natural care întărește sistemul imunitar. Este un ingredient esențial în menținerea sănătății organismului. Încearcă să găsești și să consumi miere cât mai naturală, fără adaosuri de zahăr.

Știm deja că ovăzul este un super-aliment. Este bogat în vitamina B care îmbunătățește activitatea celulară – mai ales a acelor celule care luptă împotriva virusurilor și a bacteriilor. Nu uita niciodată: fulgii de ovăz reprezintă o opțiune excelentă pentru un mic dejun sănătos.

Omleta cu usturoi este o altă alegere gustoasă și sănătoasă. Pentru a o găti, folosește un ou și doi căței de usturoi. Ouăle conțin proteine care îți oferă energie și te ajută să îți începi ziua în forță. Usturoiul este un antibiotic natural care combate infecțiile, virusurile și bacteriile. Deci, nu ezita să încerci acest mic dejun simplu pentru întărirea sistemului imunitar.

Opțiunea nr. 2:

Întărirea sistemului imunitar cu fulgi de ovăz
  • Ceai de eucalipt cu miere de albine
  • Un castronel de iaurt grecesc cu fulgi de ovăz, fructe de pădure, nuci și migdale
  • Suc de grepfrut

De ce este sănătos?

De ce să îți începi ziua cu un ceai de eucalipt?Pentru că eucaliptul are numeroase proprietăți care întăresc sistemul imunitar și protejează organismul de gripă și răceli. Este o opțiune minunată pentru perioadele de tranziție între anotimpuri sau în care te simți mai slăbit decât de obicei. În combinație cu mierea, acest ceai devine o alegere ideală pentru diminețile reci în care trebuie să te trezești devreme și să pleci la serviciu.

Iaurtul grecesc are cel mai mic conținut de lactoză dintre toate tipurile de iaurt, dar o cantitate mai mare de calciu decât un pahar cu lapte. Produsele lactate fermentate sunt mult mai benefice pentru sistemul imunitar, oferind în același timp și bacterii sănătoase care protejează flora intestinală. Te ajută, de asemenea, să previi constipația și îmbunătățește digestia.

Ovăzul, nucile, migdalele și fructele de pădure oferă, la rândul lor, un aport considerabil de vitamine și antioxidanți. Nucile și migdalele conțin zinc și magneziu care îmbunătățesc imunitatea.

Cât despre sucul de grepfrut, acesta este un remediu natural excelent, ideal pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor. De fapt, sucul de grepfrut este folosit adesea în compoziția medicamentelor care tratează infecțiile vaginale. Și vrei să mai știi un secret? Dacă alegi un grepfrut mai închis la culoare, vei obține o cantitate și mai mare de antioxidanți, substanțe care combat cancerul și întăresc imunitatea. Nu ezita, așadar, să îl adaugi în meniul de la micul dejun.

Opțiunea nr. 3:

Întărirea sistemului imunitar cu suc de sfeclă și mere
  • Suc de mere verzi și sfeclă
  • Omletă cu spanac

De ce este sănătos?

După cum probabil ți-ai dat seama, acest mic dejun te umple de energie. Îți oferă o cantitate considerabilă de fier, de vitamine B și de vitamina C. În plus, este foarte gustos și sănătos. Acest complex de substanțe nutritive este eficient în întărirea sistemului imunitar, datorită aportului de fier și de proteine.

Este ușor de preparat dacă ai la îndemână un blender sau un storcător de fructe pentru a extrage zeama din legume. Nu este nevoie să cureți mărul de coajă, deoarece pectina oferă, la rândul ei, diverse beneficii pentru sănătate. Adaugă un pahar de apă în suc pentru a fi mai ușor de băut și mai delicios.

Dacă îți începi ziua cu ouă și spanac, vei observa că vei avea mult mai multă energie și o imunitate puternică. O doză suficientă de fier combate anemia, senzația de slăbiciune și durerile de cap cu care te trezești uneori dimineața.

Nu sta pe gânduri și trezește-te puțin mai devreme pentru a prepara aceste rețete minunate de mic dejun sănătos și gustos. Sistemul tău imunitar și sănătatea ta în general vor avea multe de câștigat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: An overview. In Indian Journal of Clinical Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
  • Cohen, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., Kozer, E., Pomeranz, A., & Efrat, H. (2012). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2011-3075
  • Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., Franco, C. M., & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706
  • Seol, G. H., & Kim, K. Y. (2016). Eucalyptol and its role in chronic diseases. In Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-41342-6_18
  • Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., Prentice, A., Edwards, M., Glanville, J., & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. In International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.202
  • Dow, C. A., Going, S. B., Chow, H. H. S., Patil, B. S., & Thomson, C. A. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism: Clinical and Experimental. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2011.12.004
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. In Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. In Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.