Munca trebuie să fie o plăcere, nu o corvoadă - Doza de Sănătate
 

Munca trebuie să fie o plăcere, nu o corvoadă

Datorită progreselor tehnologice, avem la dispoziție numeroase posibilități de dezvoltare a cunoștințelor și de adaptare a acestora la nevoile noastre. 
Munca trebuie să fie o plăcere, nu o corvoadă

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Mulți oameni susțin că trebuie să-ți găsești o meserie care îți place cu adevărat dacă nu vrei să muncești nicio zi din viața ta. Însă știm cu toții că nu este chiar așa de ușor și că munca impune de multe ori anumite compromisuri. Însă munca trebuie să fie o plăcere, nu o corvoadă.

Pentru a-și câștiga existența, multe persoane își aleg anumite profesii care nu corespund dorințelor și nici măcar valorilor lor.

Dar nu ar trebui să fie așa. Dacă trebuie să-ți petreci cea mai mare parte a zilei într-un mediu de lucru ostil care îți încalcă principiile, mai devreme sau mai târziu sănătatea ta psihică va avea de suferit. Sănătatea fizică va fi și ea afectată.

Viața este prea scurtă ca s-o trăiești lucrând în locul nepotrivit. Tocmai de aceea, pe cât posibil, încearcă să alegi activități pe baza aptitudinilor și talentelor tale. Și, mai presus de orice, fă ceea ce știi, ceea ce-ți place și ceea ce îți oferă o stare de bine. Munca trebuie să fie o plăcere, nu să-ți provoace stres.

Iată la ce ne referim.

Timp pentru a munci și timp pentru a trăi

Dacă ai auzit de „teoria celor trei de opt”, știi deja că, în mod ideal, o zi de lucru de 8 ore îți lasă timp pentru 8 ore de recreere și 8 ore de odihnă sau somn.

Însă mai știi și că lucrurile nu stau întotdeauna chiar așa. De multe ori ești nevoit/ă să stai peste program sau să lucrezi în mai multe schimburi care îți răpesc și mai mult timp. Munca trebuie să fie o plăcere, dar lucrurile sunt uneori complet diferite.

Experții în psihologia muncii susțin că, în general, există 3 profiluri în care ne încadrăm atunci când vine vorba de locul de muncă ocupat și de mediul complex din jurul acestuia. Iată care sunt ele:

1. Oamenii care își urăsc serviciul

Această primă categorie include acei indivizi care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns să-și urască serviciul.

  • Motivele pot fi diverse: conducere proastă, oameni care nu-și valorează angajații, care îi „exploatează”, un mediu extrem de competitiv sau tensionat în care anumiți colegi te fac să-ți urăști munca și îți provoacă stres sau disconfort.
Munca trebuie să fie o plăcere și nu un factor de stres

2. Oamenii pentru care munca este o necesitate

În această categorie este inclusă majoritatea populației. Munca este necesară și obligatorie. Drept urmare, faci și tu ce poți mai bine.

Însă la un moment dat ajungi să simți un tip de resemnare care te împiedică să visezi la o viață mai bună sau la un câștig miraculos.

  • Chiar și în absența unui disconfort acut sau a unei presiuni imense ca în cazul anterior, oamenii cad în rutină.  Drept urmare, aceștia își pierd motivația și energia vitală.
  • Puțin câte puțin, devin apatici, iar rutina îi sufocă. În plus, lipsa satisfacției personale provoacă stres și anxietate. 
  • Munca devine un proces mecanic, nu o activitate care te face să te simți util/ă și mândru/ă de tine. Deși fiecare caz este diferit, unele persoane ajung să sufere de depresie din această cauză.

2. Oamenii cărora le place ceea ce fac

Acest grup cuprinde acei indivizi care și-au găsit scopul în viață, o profesie care îi definește și cu care se identifică. Pentru acești oameni, munca nu este o obligație, ci un lucru care dă sens vieții lor.

  • Munca desfășurată nu le aduce numai lor satisfacție, ci îmbunătățește și calitatea vieții celor din jur.
  • Persoanele cărora le place ceea ce fac și care au fost îndeajuns de norocoase să găsească un mediu sau un context în care să își poată valorifica abilitățile, pot spune că și-au găsit o vocație. 
  • Cuvântul „vocație” provine din limba latină și poate fi definit ca o „chemare din interior pentru a-ți pune vocea în acțiune”. Este un lucru pe care ar trebui să-l descoperim cu toții. De asemenea, este necesar să găsim o modalitate de a ne urma vocația.
Munca trebuie să fie o plăcere

Knowmads: muncitorii viitorului știu că munca trebuie să fie o plăcere

În această societate schimbătoare și din ce în ce mai complexă, și-a făcut apariția o nouă forță de muncă, pe cât de interesantă, pe atât de utilă. Acești oameni poartă denumirea de „knowmads” și prezintă următoarele caracteristici:

  • Un knowmad poate fi o persoană tânără sau mai în vârstă care știe că abilitățile sale pot fi utile altor oameni. Astfel, acesta alege să le pună la dispoziția celor din jur.
  • Pentru un knowmad, munca desfășurată este pasiunea sa și nu are nevoie de direcționare sau îndrumare din partea altor persoane.
  • Acești indivizi sunt interesați să creeze conexiuni cu cei din jur, fie personal, fie prin intermediul mijloacelor tehnologice. În acest fel, ei găsesc platforma ideală pentru desfășurarea activității de lucru.
  • Un knowmad își prețuiește libertatea. El transformă informațiile în cunoștințe și este foarte versatil. Se supune unui proces continuu de învățare și nu îi este teamă de eșec, pentru că și acesta poate reprezenta o lecție utilă.
Munca trebuie să ne aducă fericire

Un alt aspect interesant este faptul că aceste persoane scriu multe cărți sau predau diverse cursuri. Acestea caută noi oportunități de angajare într-o manieră complexă și încearcă să muncească pentru a fi fericite, mai presus de orice altceva. Nu uita, munca trebuie să fie o plăcere, nu o corvoadă zilnică!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.