Nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori - Doza de Sănătate
 

Nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori

Dacă spui „nu” copiilor tăi, nu înseamnă că ești o mamă rea, ci pur și simplu că încerci să impui niște limite. Este o modalitate de a-i învăța să aprecieze anumite lucruri. 
Nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori

Ultima actualizare: 12 februarie, 2019

Cum să fii o mamă bună? Încerci în fiecare zi să faci ce este mai bine pentru copiii tăi, să-i hrănești, să răspunzi nevoilor lor, să te joci cu ei, să-i înveți să meargă și să citească, să-și urmeze visurile și să-i ții în brațe atunci când au un coșmar sau le este teamă. Însă trebuie să reții că nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori.

Cum îți dai seama dacă procedezi corect? Atunci când crești un copil, încercarea de a fi o mamă sau un tată perfect este total nerealistă.

În realitate, scopul tău ar trebui să fie unul mult mai simplu: trebuie să fii prezentă în orice fază a vieții copilului pentru a-i oferi sprijinul tău, să-l încurajezi să fie independent și bineînțeles, să-l ajuți să-și găsească fericirea.

Cu toate acestea, nu poți să le oferi copiilor tot ceea ce vor ei, ci mai degrabă ceea ce au nevoie în fiecare moment. Prin urmare, nu ești o mamă rea dacă spui „nu” uneori.

Să vorbim puțin mai mult pe baza acestui subiect.

1. Nu le da atenție când au accese de furie

La o anumită vârstă copiii încep să ceară diverse lucruri. Vor să se joace cu telefonul tău, să mănânce mai mult desert după cină, să le cumperi și lor jucăria pe care au văzut-o la un prieten… iar răspunsul tău este nu. În acel moment, copilul are un acces de plâns, dă din picioare și țipă.

Nu ești o mamă rea dacă alegi să îl ignori. Aceasta este atitudinea cea mai potrivită deoarece, dacă iei în seamă un astfel de comportament, nu faci decât să îl încurajezi, demonstrând că poate da rezultate.

Accesele de plâns și de furie trebuie ignorate, pentru că nu au niciun rost: este modul în care copilul învață să te șantajeze pentru a obține ceea ce dorește, iar tu nu ar trebui să îi permiți acest lucru.

2. Nu îi ajuta cu sarcinile ușoare

Nu ești o mamă rea pentru copilul tău

Dacă un copil nu învață să îndeplinească cele mai ușoare sarcini la vârste mici, va ajunge la maturitate fără să fi învățat să fie independent și responsabil. Este un pericol pe care trebuie să încerci să îl previi din timp.

Dacă refuzi să îi legi șireturile sau să îi faci temele, nu înseamnă că ești o mamă rea. Îți încurajezi copilul să fie mai responsabil. Poate se va supăra la început și va obiecta că nu poate, că este prea greu, că nu se pricepe.

Dar nu este nicio problemă dacă nu face patul perfect sau a greșit ceva la temă. Data viitoare se va strădui mai tar. Își va da seama că se simte bine atunci când face lucrurile singur, fără ajutorul nimănui.

3. Nu ești o mamă rea dacă spui cuvântul „nu”

Psihologii susțin că micuții încep să ia propriile decizii și să-și înfrunte părinții în jurul vârstei de 8 ani. În acest moment încep să înțeleagă anumite concepte fundamentale: dreptate, moralitate, respect.

Este important să faci un efort pentru a-i ghida într-o manieră adecvată. Copiii au nevoie de dragostea, sprijinul și îndrumarea ta zilnică.

Dacă îi spui „nu” copilului tău mai des decât ți-ai dori, nu înseamnă că ești o mamă rea. Pur și simplu stabilești niște limite și îl înveți ce îi este permis și ce nu, precum și ceea ce aștepți de la el în orice moment.

Dacă azi nu îți lași copilul să se joace pe calculator înainte de a-și face temele, asigură-te că impui aceeași regulă în fiecare zi. Dacă nu ești consecventă în stabilirea regulilor, iar ceea ce este permis azi, va fi interzis mâine, copilul tău nu va ști la ce să se aștepte.

Nu-ți fie teamă să spui „nu” atunci când este nevoie. Însă ai grijă să-i explici și motivul refuzului, în așa fel încât să înțeleagă.

Iată câteva exemple: „Nu ai voie să ieși afară să te joci, până nu îți termini temele” sau „Ești prea mic pentru a ieși în oraș noaptea” și „Nu poți să servești desertul dacă nu te simți bine și nu poți termina mâncarea.”

Îți recomandăm să citești și: 

Exemple de toxine nocive pentru copii

4. Nu ești o mamă rea dacă nu stai lângă copilul tău în orice moment

Nu ești o mamă rea când refuzi ceva

Aceasta este una dintre cele mai mari temeri ale unei mame. Sigur că vrei să petreci fiecare clipă lângă copilul tău. Însă orele lungi de lucru și programul întortocheat nu le permit multor părinți să ia prânzul alături de copilul lor, de exemplu.

Nu-ți face griji. Nu ești o mamă rea dacă nu stai lângă copil în fiecare secundă. Ceea ce contează este ca timpul petrecut alături de el să fie unul de calitate, în care să îi oferi dragostea și grija ta.

Când ești acasă, ai grijă ca el să fie prioritatea ta. Ascultă ce are de spus, înțelege-i grijile și comentariile imprevizibile. Fă ca fiecare clipă petrecută împreună să conteze.

Copiii trebuie să înțeleagă că toți avem responsabilități – tu serviciul, ei școala. Nu este ușor să fiți permanent unul lângă altul și nici necesar. Copiii trebuie să învețe să se descurce singuri, dar să aibă siguranța că, oricând au nevoie de tine, tu îi vei aștepta cu brațele deschise.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • JARAMILLO, JORGE MARIO. (2012). La independencia y la interdependencia como valores orientadores de la socialización en la temprana infancia. Avances en Psicología Latinoamericana30(2), 287-303. 2018, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-47242012000200006&lng=e&tlng=e.
  • Ramírez, MA. PADRES Y DESARROLLO DE LOS HIJOS: PRACTICAS DE CRIANZA. Estudios Pedagógicos [Internet]. 2005;XXXI(2):167-177. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173519073011
  • Raznoszczyk de Schejtman, Clara, Duhalde, Constanza, Silver, Rosa, Vernengo, Pía, & Huerin, Vanina. (2013). Juego, simbolización y regulación afectiva en niños preescolares. Anuario de investigaciones20(2), 269-276. Recuperado en 02 de diciembre de 2018, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-16862013000200033&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.