Salată detoxifiantă care previne balonarea - Doza de Sănătate
 

Salată detoxifiantă care previne balonarea

Dacă nu vrei să suferi de indigestie pe timp de noapte, te sfătuim să consumi următoarea salată după-amiaza.
Salată detoxifiantă care previne balonarea
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Balonarea este o problemă de sănătate ce ne-a afectat pe toți la un moment dat. În asemenea momente nu ne mai pute închide nasturele de la pantaloni, nu avem energie și ne cuprinde o senzație de disconfort. Din fericire, putem preveni balonarea cu o salată detoxifiantă.

Simptomele menționate pot avea mai multe cauze, printre care acumularea de toxine în organism, o alimentație nesănătoasă, sedentarismul, stresul și anxietatea.

Nu-ți face griji: toate problemele enumerate mai sus pot fi depășite dacă pur și simplu îți îmbunătățești stilul de viață. Poți obține rezultate minunate dacă alegi să faci câteva schimbări simple.

Fă mai multă mișcare, bea mai multă apă, rezervă-ți puțin timp pentru tine însuți și, nu în ultimul rând, adoptă o dietă echilibrată pentru a-ți proteja sănătatea.

O modalitate excelentă de a mânca mai sănătos și de a preveni balonarea este să adaugi în dieta zilnică o salată detoxifiantă, despre care îți vorbim în rândurile care urmează.

Salată care detoxifică organismul și previne balonarea

Cum putem să prevenim balonarea și să ne detoxifiem organismul în același timp? De fapt, aceste două probleme au o origine comună: retenția de apă și acumularea de toxine în organism. Așadar, care este soluția?

  • Consumă alimente cu proprietăți detoxifiante.
  • Consumă alimente care reglează nivelul de lichide din organism și monitorizează-ți atent aportul de sodiu, acest element fiind cauza principală a retenției de apă.
  • Consumă alimente bogate în potasiu și alți electroliți, care curăță sângele, îndepărtează toxinele și ameliorează inflamațiile.

Ce alimente previn balonarea și stimulează detoxifierea organismului?

Castraveți ca ingredient într-o salată detoxifiantă
  • Ceapa: Ceapa este un aliment esențial în orice dietă detoxifiantă. De ce? Aceasta are proprietăți diuretice și purificatoare, combate retenția de apă și optimizează funcționarea ficatului și a vezicii biliare. Mai mult, sulful din componența cepei (responsabil pentru mirosul caracteristic al acestui aliment) are un efect antibiotic.
  • Castravetele: Castraveții sunt nelipsiți din dietele de detoxifiere sau din curele de slăbire. Aceștia sunt un aliment hidratant și sățios.
  • Pepenele verde: Pepenele verde merge de minune într-o salată. Acest fruct este bogat în vitaminele C și B, potasiu și licopen, toate fiind ingrediente esențiale pentru detoxifierea organismului și combaterea retenției de apă.
  • Avocado: Fructele de avocado sunt bogate în acizi grași mononesaturați, care mențin inima sănătoasă și îmbunătățesc circulația sanguină. Grație aromei lor delicate, aceste fructe sunt un ingredient ideal în orice salată. Cui nu-i plac fructele de avocado?
  • Pătrunjelul: Pătrunjelul este cunoscut ca remediu pentru purificarea și întărirea rinichilor. Acest aliment contribuie la eliminarea toxinelor din sânge. Nu lăsa gustul amar să te inducă în eroare – pătrunjelul este benefic pentru sănătate!
  • Brânza feta: Îți recomandăm să adaugi și câteva cubulețe de brânză feta în salată. Grație conținutului său de vitamine, proteine și minerale, acest aliment este foarte hrănitor și sănătos. Deși are un gust puternic, brânza feta conține fosfor, complexul de vitamine B, acid folic, vitaminele A și K, seleniu, zinc, magneziu și fier.
  • Roșiile: Roșiile sunt un aliment foarte popular. Acestea pot curăța organismul și sunt incluse în toate curele de slăbire. Te sfătuim să nu uiți de roșii când prepari o salată detoxifiantă care previne balonarea.

Cum se prepară salata detoxifiantă care poate preveni balonarea?

Cum să prepari o salată detoxifiantă cu roșii, ceapă și avocado

Ingrediente necesare pentru două porții

  • 12 roșii cherry
  • 1 castravete
  • 10 cuburi de brânză feta
  • 1 jumătate de ceapă roșie, tocată
  • 1 mână de pătrunjel tocat
  • 1 avocado
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • Piper negru (după gust)

Indicații

  • Începe prin a spăla toate ingredientele.
  • Decojește și taie în felii castravetele, apoi toacă ceapa și pătrunjelul.
  • Poți să tai roșiile în jumătăți egale, astfel încât acestea să absoarbă mai mult dressing și să aibă o aromă mai intensă.
  • Decojește fructul de avocado, îndepărtează endocarpul (partea care conține sâmburele) și taie pulpa în bucăți.
  • Mai întâi pune roșiile, ceapa, castravetele și pătrunjelul într-un castron și amestecă-le bine. Apoi adaugă dressing-ul (uleiul de măsline și oțetul de vin roșu).
  • Grație consistenței lor delicate, adaugă brânza feta și fructul de avocado la final. Presară deasupra puțin piper negru, după gust. Salată preparată nu te va dezamăgi!

Când este momentul ideal să mănânci această salată detoxifiantă? Recomandarea noastră este să o servești la prânz sau după-amiaza. Salatele sunt mai greu de digerat seara, în special dacă au ceapă. Fii atent/ă la semnalele pe care ți le transmite corpul tău.

Dacă alegi să consumi salata pe care tocmai ți-am prezentat-o de două-trei ori pe săptămână, urmezi o dietă săracă în grăsimi și bei multe lichide, îți vei curăța organismul de toxine, iar balonarea nu te va mai deranja pentru mult timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anderson Vázquez Hazel Ester, Cabrera Soralys, Lozano Rosa, Gónzalez Inciarte Luisandra Coromoto. Efecto del consumo de aguacate (Persea Americana Mill) sobre el perfil lipídico en adultos con dislipidemia. An Venez Nutr  [Internet]. 2009  Dic [citado  2018  Nov  10] ;  22( 2 ): 84-89. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-07522009000200005&lng=es.
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Ene [citado  2018  Nov  09] ;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • García-Casal Maria Nieves, Pons-Garcia Héctor E. Dieta e inflamación. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2018  Nov  10] ;  27( 1 ): 47-56. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-07522014000100009&lng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.