Onicomicoza picioarelor – cauze și prevenire - Doza de Sănătate
 

Onicomicoza picioarelor – cauze și prevenire

Descoperă cauzele onicomicozei și ia măsuri pentru prevenirea acestei afecțiuni supărătoare. Iată cum să procedezi!
Onicomicoza picioarelor – cauze și prevenire

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Onicomicoza picioarelor este o infecție fungică ce afectează unghiile, fiind una dintre cele mai răspândite probleme de igienă personală din zilele noastre. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor tind să ignore această afecțiune până în momentul în care ciuperca ajunge la maturitate.

Dezvoltarea micozei unghiilor este un proces extrem de lent, acoperind un interval de trei ori mai mare decât cel necesar creșterii complete a unei unghii normale.

Din acest motiv, există riscul să devii conștient că ești afectat de această problemă abia când ciuperca ți-a invadat deja toate unghiile.

Cel mai indicat este să iei măsuri pentru a evita onicomicoza. Tratamentul este oarecum dificil, deoarece presupune multă răbdare și consecvență. Poți folosi remedii naturiste pentru a o elimina.

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a preveni și trata onicomicoza picioarelor. 

Cauze

În cazul picioarelor (afectate mai frecvent de această boală decât mâinile), una dintre principalele cauze ale onicomicozei este faptul că aceste părți ale corpului au tendința să transpire rapid, în special pe timp de vară.

Expunerea la umezeală favorizează dezvoltarea ciupercilor, iar piscinele și dușurile tind să agraveze și mai mult problema.

După cum bine știi deja, ciupercile se reproduc foarte ușor în medii umede, drept pentru care este necesar să-ți menții picioarele uscate.

Simptome

Unul dintre principalele semne ale onicomicozei este schimbarea de culoare sau grosime a unghiilor.

Ciuperca produce uneori și un miros puternic și se poate înmulți nu numai la nivelul unghiilor, ci și între degetele picioarelor. Dacă nu a afectat încă unghiile, onicomicoza poate fi eliminată foarte rapid cu ajutorul unui tratament corespunzător.

Unghiile afectate de onicomicoză cresc foarte greu. Acest aspect ar putea facilita identificarea problemei, însă, așa cum am menționat anterior, majoritatea persoanelor tind să descopere problema abia când forma sau culoarea unghiilor suferă modificări.

Așadar, te sfătuim să monitorizezi atent aspectul unghiilor tale, deoarece diagnosticarea timpurie este un factor decisiv pentru a preveni complicațiile onicomicozei.

Dacă reușești să descoperi onicomicoza picioarelor într-o fază incipientă, este indicat să consulți un podiatru, specialist capabil să îndepărteze porțiunile de unghie afectate, permițând astfel creșterea unei unghii complet sănătoase.

Deși această procedură pare exagerată, toate unghiile infectate trebuie îndepărtate înainte ca problema să se agraveze.

Îți recomandăm să citești și:

Ciuperca unghiei: 7 informații importante

Cum să previi onicomicoza picioarelor

Modalități de a preveni onicomicoza picioarelor
  • Poartă încălțăminte care să lase picioarele să respire. Onicomicoza se dezvoltă rapid în medii întunecate, umede și călduroase, așadar ai grijă să-ți aerisești picioarele periodic.
  • Nu merge desculț în spații în care circulă foarte multă lume, cum ar fi dușul de la sală, piscinele, etc.
  • Usucă-ți bine picioarele după fiecare duș sau când transpiră.
  • Expune-ți picioarele la lumină solară din când în când.
  • Nu-ți împrumuta încălțările nimănui, deoarece nu știi niciodată cine ar putea suferi de această problemă. Este esențial să-ți protejezi picioarele.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.