O plimbare de o jumătate de oră – beneficii și sfaturi - Doza de Sănătate
 

O plimbare de o jumătate de oră – beneficii și sfaturi

Dacă nu ești în formă, este esențial să începi cu plimbări scurte și nu foarte solicitante. În acest mod, corpul tău se va putea obișnui treptat cu noua rutină.
O plimbare de o jumătate de oră – beneficii și sfaturi

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nu ai nevoie de exerciții intense ca să te menții în formă. O simplă plimbare de o jumătate de oră în fiecare zi te poate ajuta să obții silueta mult visată. Totodată, această practică oferă anumite beneficii psihologice pe care nu le putem trece cu vederea.

Sedentarismul este o problemă gravă în zilele noastre. Majoritatea persoanelor își petrec întreaga zi stând pe scaun, ceea ce provoacă diverse afecțiuni. Dintre acestea, cea mai gravă este obezitatea, care poate duce la complicații.

În prezent, tulburările cardiovasculare se află în fruntea clasamentului cauzelor decesului pe plan global.

  • Din fericire, s-a demonstrat că mișcarea poate reduce cu ușurință riscul de infarct miocardic acut.
  • Indivizii care stau pe scaun toată ziua sunt de două ori mai predispuși infarcturilor decât populația activă.

Cum să te menții în formă

Menținerea în formă cu o plimbare de o jumătate de oră

Abilitatea de a te menține în formă este strâns legată de stilul tău de viață. A face mișcare sau a fi sedentar sunt doar simple obiceiuri. Nu trebuie să cheltuiești mulți bani ca să te antrenezi. Singurul aspect important este să știi ce variante ai la dispoziție.

Cel mai bun mod de a te menține în formă este să execuți exerciții ușoare în mod constant. Cu alte cuvinte, nu este indicat să combini sedentarismul cu un antrenament foarte solicitant și ocazional. O asemenea măsură îți va face mai mult rău decât bine.

Te sfătuim să faci o plimbare de o jumătate de oră în fiecare zi. Acest obicei este ideal ca să te menții în formă. S-a demonstrat că pacienții hipertensivi și diabetici au de câștigat dacă se plimbă regulat. Totodată, plimbările previn îmbătrânirea prematură.

Beneficiile oferite de o plimbare de o jumătate de oră

Femeie ieșind la o plimbare de o jumătate de oră

O plimbare de o jumătate de oră îți oferă numeroase beneficii. În primul rând, acest obicei fortifică inima. Mergând pe jos regulat, inima începe să pompeze mai eficient sângele. Arterele se dilată atunci când te miști, ceea ce îmbunătățește circulația sanguină. Practic, întreg corpul are de câștigat.

Dacă obiectivul tău este să te menții în formă, o plimbare de o jumătate de oră este de ajuns. Însă pentru a pierde în greutate, va trebui să depui puțin mai mult efort.

  • Grăsimea depozitată în corp începe să se ardă abia după 20-25 de minute de efort fizic.
  • Așadar, pentru a-ți modela silueta, va trebui să te plimbi cel puțin 45 de minute pe zi.

Un alt beneficiu al plimbărilor este faptul că îmbunătățesc sănătatea mentală. Această activitate alungă stresul, îmbunătățind dispoziția. De asemenea, creierul este mai bine oxigenat, ceea ce îmbunătățește funcțiile cognitive într-un mod eficient.

Câteva sfaturi pentru începători

Încălțări adecvate pentru o plimbare de o jumătate de oră

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să decizi să-ți îmbunătățești calitatea vieții și să devii conștient de faptul că este important să fii sănătos atât fizic, cât și psihic.

Reține că plimbările zilnice îți îmbunătăți considerabil sănătatea. După ce ai interiorizat această idee, ține cont de următoarele sfaturi pe care le poți include în rutina ta zilnică:

  • Rezervă-ți un anumit interval orar pentru a face o plimbare. Acest tip de activitate este ideală dimineața sau spre sfârșitul după-amiezii. Evită momentele în care soarele este foarte intens.
  • Ideal, plimbă-te împreună cu altcineva. Prezența unui prieten te va motiva și va face plimbările mai distractive.
  • Poartă încălțări adecvate. Optează pentru adidași cu tălpi interioare comode, proiectate pentru a elimina transpirația.
  • Protejează-te așa cum trebuie. Dacă afară este foarte însorit, aplică mereu cremă de protecție solară. Poartă o jachetă în cazul în care vremea este friguroasă.
  • Înainte să începi să te plimbi, întinde-te și încălzește-te astfel încât să previi accidentările.
  • Cel mai bine este să-ți împarți plimbarea în etape multiple. Începe încet și, puțin câte puțin, mărește viteza. În ultimele cinci minute ale plimbării, revino la un ritm lent pentru a-ți ajuta corpul să se răcorească.
  • La sfârșitul plimbării, te sfătuim să te întinzi din nou. Îți vei proteja astfel mușchii și oasele.
  • Permite-i corpului tău să se obișnuiască treptat cu efortul fizic. Începe cu plimbări mai scurte, apoi crește durata acestora și nivelul lor de dificultate.

Ritmul plimbărilor ar trebui să fie puțin mai alert decât cel al mersului pe jos obișnuit. În caz contrar, beneficiile cardiovasculare ale acestui exercițiu nu vor fi semnificative.

Trebuie încerci să te plimbi zilnic, în special la început. Corpul și mintea ta se vor acomoda treptat noii rutine, care va deveni un obicei zilnic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.