Care sunt cauzele retenției de apă? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele retenției de apă?

Îmbunătățirea dietei și practicarea unor exerciții fizice ajută la combaterea retenției de apă. Dacă aceste metode nu funcționează, este indicat să mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic corect. 
Care sunt cauzele retenției de apă?

Ultima actualizare: 30 martie, 2018

Retenția de apă afectează femei și bărbați din toată lumea. Aceasta poate apărea în orice moment al vieții. Zonele cele mai afectate sunt labele picioarelor, gleznele, mâinile și abdomenul. Dar oare care sunt cauzele retenției de apă?

Corpul uman este compus în proporție de 70% din apă. Dacă acest lichid nu circulă și nu este distribuit într-un mod echilibrat, urmările nu sunt tocmai plăcute.

Rolul principal în reglarea lichidelor din corp îl joacă rinichii, drept pentru care orice problemă la nivelul acestor organe  poate cauza retenție de apă.

Cauzele retenției de apă

Retenția de apă poate avea diverse cauze. Multe persoane se confruntă cu această problemă și nu știu de ce. În plus, acestea nu iau măsurile necesare pentru a o preveni.

Este foarte important să cunoști cauzele retenției de apă pentru a găsi un tratament corespunzător și pentru a preveni această neplăcere în viitor.

Factori de mediu

Cauzele retenției de apă tratate cu ciorapi prescriși de medic
  • În urma excesului de căldură, vasele sanguine eliberează o cantitate mare de lichid, iar țesuturile nu îl pot absorbi în întregime.
  • Un serviciu care îți impune să petreci mult timp în aceeași poziție și călătoriile lungi care implică statul pe scaun pe perioade îndelungate pot duce, de asemenea, la acumularea lichidelor.

Evident, nu poți schimba temperatura de afară. Însă îți recomandăm să îți ajuți organismul printr-un consum adecvat de apă în fiecare zi. 

Obiceiuri zilnice

Cauzele retenției de apă precum excesul de sare
  • În ceea ce privește alimentația, excesul de sare și aportul scăzut de proteine reprezintă combinația „ideală” pentru apariția simptomelor retenției de apă. Excesul de sodiu modifică procesele care reglează nivelul de apă din organism.

Lipsa activității fizice afectează, de asemenea, modul în care lichidele sunt distribuite în corp. Persoanele sedentare sunt cele mai predispuse la dezvoltarea retenției de apă.

Fă plimbări scurte, întinde-ți picioarele sau practică exerciții aerobice. Toate aceste mișcări facilitează transportul lichidelor în corp.

Cauze hormonale

  • Menstruația este însoțită, de obicei, de retenție de apă. Astfel, multe femei își simt abdomenul inflamat zile întregi. În general, nu ai ce să faci deoarece este o situație temporară.
  • În timpul sarcinii, femeile suferă de multe ori de retenție de apă ca urmare a schimbărilor hormonale. Acestea pot ajunge să își dea jos inelele de pe degete, deoarece sunt prea umflate. Inflamațiile pot apărea, de asemenea, la nivelul picioarelor, al mâinilor și al feței. Cea mai bună soluție este să te menții activă.

Este important să bei mai multă apă decât de obicei și să reduci aportul de sare.

Alte boli

Cauzele retenției de apă precum bolile renale
  • Ciroza împiedică circulația apei în ficat, provocând retenție în abdomen și extremitățile inferioare.
  • Problemele renale și cele cardiace provoacă edem în anumite zone ale corpului, deoarece lichidele nu se pot mișca liber.

Așa cum am menționat mai sus, rinichii au rolul de a elimina apa prin urină. Dacă acest proces este modificat, lichidul rămâne blocat în anumite zone.

Este esențial să te adresezi unui specialist în privința obținerii unui tratament adecvat. Nu trebuie să te resemnezi în fața retenției de apă. Pe lângă medicamentele prescrise, poți folosi anumite remedii diuretice sau poți adopta o dietă bazată pe alimente benefice în această situație.

Efecte secundare ale medicamentelor

  • Medicamentele bazate pe corticoizi, anumite antiinflamatoare sau tratamentele pentru diabet pot avea ca efect secundar retenția de apă.

Pentru a combate retenția de apă, este recomandat să adopți o dietă echilibrată, cu un aport suficient de proteine și să reduci cantitatea de sare folosită la gătit.

În plus, este bine să faci o plimbare în fiecare zi pentru a-ți îmbunătăți circulația sanguină. Dacă obișnuiești să stai mult timp pe scaun, ridică-te după fiecare oră petrecută în această poziție și întinde-ți picioarele.

Multe companii au implementat un program zilnic de exerciții fizice pentru angajați. Într-un anumit moment al zilei, aceștia ies din birou și dedică 15 minute mișcării corpului.

Totodată, este important să îți faci timp pentru a te odihni în mod corespunzător. Pune-ți o pernă sub picioare pentru a ușura circulația sângelui.

Mai importantă decât schimbarea obiceiurilor zilnice este vizita la medic. După ce detectează cauzele retenției de apă, specialistul îți poate prescrie un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.