Pupila – 7 informații surprinzătoare - Doza de Sănătate
 

Pupila – 7 informații surprinzătoare

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, că sunt capabili să se deschidă asemenea unei flori și să dezvăluie universul nostru interior. 
Pupila – 7 informații surprinzătoare
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2018

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații fascinante despre centrul întunecat al ochilor: pupila.

Te-ai întrebat vreodată ce mesaje transmit ochii tăi?

După cum bine știi, pupila este componenta ochiului responsabilă de reglarea cantității de lumină ce pătrunde în globul ocular. Însă, pe lângă acest rol de bază, pupila ascunde numeroase informații și secrete.

Pupila, informații

Citește în continuare pentru a afla câteva informații de bază despre pupila. Suntem siguri că ți se vor părea foarte interesante.

1. Optografia

Optografia nu este un termen cunoscut în zilele noastre, dar conceptul era celebru în secolul al XIX-lea. Practic, optografia este o disciplină inventată de psihologul Friedrich Wilhelm Kuhne în 1881, care a analizat pupilele persoanelor ucise.

Kuhne bănuia că imaginea ucigașului avea să fie întipărită pe pupila victimei sale. Numeroase studii au fost efectuate la nivel microscopic pentru a verifica dacă ipoteza lui Kuhne era validă.

De fapt, chiar și pupilele victimelor lui Jack Spintecătorul au fost analizate, dar cercetătorii nu au reușit să obțină niciun rezultat clar. În zilele noastre, optografia este considerată a fi o știință paranormală.

2. Pupila și emoțiile

Anumite stări emoțională afectează pupila

Emoțiile intense precum bucuria, entuziasmul și chiar dorința sexuală provoacă dilatarea vizibilă a pupilelor. Deși acest fapt poate părea ciudat, el a fost confirmat de un experiment celebru efectuat la Universitatea din California în 1977.

Studiul respectiv a avut 150 de participanți care au citit literatură erotică. Cercetătorii au observat cum anumite pasaje din materialul oferit provocau dilatarea pupilelor subiecților, ceea ce confirma această relație stranie dintre ochi și emoții.

3. Pupila și rezolvarea problemelor complexe

Și concentrarea mentală afectează pupila

Când ne străduim să rezolvăm o problemă sau ne aflăm într-o situație ce presupune să ne concentrăm intens, pupilele noastre tind să se dilate. Acest fenomen este frecvent atunci când trebuie să îndeplinim sarcini care provoacă stres sau anxietate, unde și emoțiile reprezintă un factor important.

4. Pupila și dezgustul

Senzația de dezgust face pupila să se dilate

Dezgustul este o reacție firească în anumite situații. Mirosurile neplăcute, cadavrele și chiar stimulii neplăcuți precum violența pot stârni această senzație.

Ceea ce poate nu știai este faptul că dezgustul are un impact direct asupra pupilelor, provocând dilatarea lor. Ai observat vreodată asta? Impactul emoțional se combină cu reacția fiziologică naturală constituită de dezgust și cu nevoia de a evada.

Te-ar putea interesa și

Remedii naturiste pentru cataractă

5. Pupila și durerea

Pupila dilatată poate semnala prezența unei probleme grave

Cu siguranță știai deja asta. Reacția automată a sistemului nervos la durere este să ne determine să fugim. Una dintre primele reacții fiziologice la durere este însă dilatarea pupilelor.

Bănuiești care are fi cauza? Când organismul ne spune să fugim de pericol, este nevoie ca toate simțurile noastre să funcționeze la capacitate maximă. Astfel, vederea noastră trebuie să fie capabilă să detecteze orice pericol din mediu. Foarte interesant, nu-i așa?

6. Pupila și chimicalele din mediul înconjurător

Anumite chimicale pot afecta pupila

Nu putem trece cu vederea faptul că ochii noștri, inclusiv pupilele, sunt foarte sensibil la acțiunea agenților chimici din atmosferă. Așadar, dacă ți se întâmplă să ai pupilele dilatate toată ziua, este cazul să consulți un medic. Pe lângă o posibilă problemă cerebrală, pupilele dilatate pot semnala:

  • Prezența unor otrăvuri sau a altor agenți chimici la care ești alergic (de pildă scoarța roșcovului).
  • Combustibilul de avion, cloroformul și medicamentele opiacee pot cauza această reacție, motiv pentru care, așa cum am menționat deja, este nevoie să consulți un medic.

7. Pupila și bolile neurologice

Diverse tulburări neurologice pot afecta pupila

Acest punct este foarte important. Dacă te lovești la cap și observi apoi că ai pupilele dilatate, este esențial să obții îngrijire medicală cât mai curând posibil. Acest simptom poate fi cauzat de o sângerare internă sau de o tulburare neurologică.

Câteodată pupilele dilatate pot semnala prezența unei tumori cerebrale sau a unui accident vascular cerebral. În acest caz, dilatarea poate fi permanentă, nefiind influențată de lumina din jurul tău.

După cum bine vezi, pupilele noastre nu reflectă doar emoțiile. Pupila, această componentă a ochiului, ne oferă informații importante referitoare la sănătatea noastră, motiv pentru care trebuie să le acordăm atenția cuvenită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.