Remedii naturale pentru furuncule - Doza de Sănătate
 

Remedii naturale pentru furuncule

Aceste coșuri mari sunt foarte comune și pot apărea în oricare parte a corpului, dar zonele cele mai afectate de furuncule sunt axilele, fesele, umerii și interiorul coapselor.
Remedii naturale pentru furuncule
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dureroasele furuncule reprezintă o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr se infectează. Aceste leziuni nu sunt grave, dar pot fi foarte dureroase, întrucât zona afectată se irită uneori extrem de tare. În continuare îți vom prezenta câteva remedii naturale pentru furuncule și cum te poți folosi de acestea.

Care sunt cauzele pentru care apar furuncule?

Aceste furuncule apar la început ca niște punctulețe roșii ușor dureroase. Dar, pe măsura trecerii timpului, durerea se intensifică și coșul se mărește ca urmare a inflamației.

Te-ar putea interesa și:

Urciorul: remedii naturale

Cele mai multe furuncule rezultă în urma unei infecții bacteriene (în special Staphylococcus aureus), dar acesta nu este singurul motiv pentru care se formează. Iată care sunt celelalte posibile cauze:

  • Infectarea sângelui
  • Diabet
  • Igienă necorespunzătoare
  • Alimentație precară

Remedii naturale pentru furuncule

Sfaturi și remedii naturale pentru furuncule
  • Aplică pe furuncule o porțiune mică din membrana care se găsește în coaja de ou.
  • Prepară o cataplasmă din morcov crud ras și câțiva germeni de grâu. Aplică amestecul direct pe furuncule și acoperă cu o cârpă curată.
  • Aplică niște comprese cu apă fierbinte de cel puțin trei ori pe zi. După ce aceste furuncule se sparg, continuă tratamentul până elimini tot puroiul.
  • Adaugă într-un vas o lingură de miere de albine, o lingură de drojdie de bere și una de făină de grâu. Amestecă bine până obții o pastă fină și aplic-o pe zona afectată. Acoperă cu o cârpă și lasă amestecul să acționeze pe timp de noapte. 
  • Te confrunți cu această problemă în mod frecvent? Dacă da, fierbe 80 de grame de urzică într-un litru de apă și bea lichidul în trei porții egale pe parcursul zilei. Această infuzie curăță organismul și sângele.

Alte recomandări și remedii naturale pentru furuncule

Nu sparge furuncule!

Un furuncul este o leziune delicată și este periculos să exerciți o presiune asupra ei, întrucât permiți bacteriilor să se infiltreze în sânge, răspândind infecția în alte părți ale corpului (septicemie).

Dacă furunculul este localizat pe buze sau pe nas, este riscant să îl spargi, deoarece infecția poate ajunge chiar și la creier (meningită).

Zona afectată trebuie menținută curată

Remedii naturale pentru furuncule și curățarea acestora

Este foarte important să menții curată întreaga zonă din jurul furuncului. Spală acea regiune cu o bucată de vată sau un disc demachiant în care ai îmbibat puțin spirt pentru frecții sau iod.

Curăță zona de cel puțin trei sau patru ori pe zi. Nu te curăța când îți faci baie în cadă, ci când îți faci duș, pentru a nu infecta și alte părți ale corpului sau alte persoane.

Când cureți furuncule, folosește mănuși adecvate, dar indiferent dacă le folosești sau nu, nu uita să te speli foarte bine pe mâini după ce ai curățat zona afectată, precum și înainte de a găti, pentru a nu răspândi infecția.

Semne care te avertizează că trebuie să te prezinți la medic

Semne și remedii naturale pentru furuncule

Dacă tratezi furuncule și te confrunți cu unul dintre următoarele simptome, trebuie să te prezinți la medic cât mai curând, întrucât aceste semne indică faptul că infecția se extinde:

  • Furunculul este înconjurat de o zonă mare roșie.
  • Ganglionii limfatici din apropierea furuncului sunt dureroși.
  • În zona din jurul furuncului apare o linie roșie care se îndepărtează de acea regiune.

Ține minte…

Un furuncul nu este o problemă gravă, dar poți să iei anumite măsuri de precauție pentru a te asigura că această afecțiune nu se extinde, nu se agravează și nu se transformă într-o infecție care necesită un tratament specializat.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre remedii naturale pentru furuncule!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Boils and carbuncles: How are boils treated? 2018 Jun 14. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513136/
  • Stevens, D. L., Bisno, A. L., Chambers, H. F., Dellinger, E. P., Goldstein, E. J. C., Gorbach, S. L., … Wade, J. C. (2014). 2014 IDSA Practice guidelines for the diagnosis and management of skin and soft tissue infections. Clinical Infectious Diseases41, 1373–1406. https://doi.org/10.1093/cid/ciu296
  • Stevens, DL, Bisno, AL, Chambers, HF, Everett, ED, Dellinger, P., Goldstein, EJC, … Wade, JC (2005). Pautas de práctica para el diagnóstico y manejo de infecciones de piel y tejidos blandos. Enfermedades infecciosas clínicas , 41 (10), 1373–1406. https://doi.org/10.1086/497143
  • Ibler KS, Kromann CB. Recurrent furunculosis – challenges and management: a review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014;7:59–64. Published 2014 Feb 18. doi:10.2147/CCID.S35302
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Bagherani, N., & Kazerouni, A. (2013, July). A review of applications of tea tree oil in dermatology. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x
  • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016, August 1). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5640

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.