Reducerea balonării: câteva sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Reducerea balonării: câteva sfaturi utile

Alimentele pe care le consumăm au deja un conținut de sare suficient, mai ales produsele care nu sunt naturale. Ar fi bine să evitați a mai adăuga sare când consumați aceste mâncăruri și să căutați să cumpărați unele cu un conținut redus de sare.
Reducerea balonării: câteva sfaturi utile

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dintr-odată, simțiți că pantalonii vă strâng sau că stomacul s-a umflat ca un balon pe cale să plesnească. Probabil suferiți de balonare. În acest caz, vă invităm să citiți acest articol, pentru a afla mai multe despre reducerea balonării

Dacă de obicei nu faceți excese alimentare sau vă săturați doar cu câteva înghițituri, atunci n-ar trebui să vă simțiți greoi sau ca și cum ați avea un bolovan în stomac.

Există multe motive din pricina cărora oamenii suferă de balonare, începând de la intoleranța față de anumite alimente, până la alergii provocate de ingrediente care irită mucoasa stomacului. În alte cazuri, poate fi vorba despre probleme de digestie. De fapt, multe persoane care suferă de balonare au intoleranță la lactoză.

Te-ar putea interesa și:

Scapă de flatulență și indigestie

În plus față de grija pentru alegerea alimentelor care vă pot afecta funcționarea normală a stomacului, vă recomandăm câteva remedii preparate acasă pentru senzația de balonare și câteva sfaturi naturiste. Haideți să vedem!

Balonare

Cum pot să reduc senzația de balonare?

Nu mai consumați atât de multă sare

Sarea dăunează grav sănătății, mai ales dacă este consumată în cantități mari. Doza de sare recomandată zilnic pentru un adult este de 1500 mg. Totuși, dacă alimentele pe care le consumați nu sunt sănătoase, această cantitate de sare se poate dubla.

Cel mai bine ar fi să nu adăugați prea multă sare alimentelor. În plus, vă recomandăm să verificați și etichetele produselor și să le alegeți pe cele care au un conținut redus de sare.

Creșteți aportul de potasiu prin dietă

Alimentele cu mult potasiu, precum bananele sau spanacul, vă vor ajuta să scăpați de excesul de lichide acumulate în organism, chiar și din stomac. Puteți face un smoothie delicios dintr-o banană și o papaya de mărime medie sau puteți mânca un cartof cu coajă copt la cuptor împreună cu o cană de spanac fiert.

Banane pentru balonare

Nu consumați alcool

Băuturile alcoolice dăunează sănătății din mai multe motive evidente. Dacă suferiți de balonare, cauza poate fi și efectul de fermentație din intestine produs de alcool, ceea ce provoacă gaze și inflamare.

Fierbeți legumele

Este adevărat că este mai bine pentru organism să mâncați legume crude decât fierte, dar dacă suferiți frecvent de balonare, ar trebui să recurgeți și la această metodă. Mâncarea nepreparată termic poate provoca balonare pentru că durează mai mult până se digeră.

Alimente care reduc senzația de balonare

Antioxidanți

Dacă alegeți să consumați alimente ce conțin antioxidanți, nu numai că puteți reduce senzația de balonare, dar contribuiți și la eliminarea diferitelor tipuri de toxine din organism și din sânge.

Puteți avea un aport de antioxidanți din: afine, mere, ceapă, țelină și usturoi. Vă recomandăm patru porții de fructe și două de legume din lista precedentă.

Fibre

Fibrele vă vor ajuta să scăpați de balonare. Așa că, puteți adăuga în dieta zilnică fructe, legume, cereale integrale, orez, făină de grâu și ovăz. Totuși, aveți grijă să nu consumați cantități prea mari din aceste alimente, deoarece excesul de fibre poate provoca flatulență.

Orez brun pentru balonare

 

Alimente cu conținut scăzut de grăsime

Alimentele cu un conținut mic de grăsime ajută la reducerea balonării stomacului deoarece sunt mult mai sănătoase decât cele cu un conținut ridicat de grăsime. Treceți de la saleurile de la micul dejun la un castron de cereale cu fructe. Și, în loc de cartofi prăjiți, mâncați un morcov sau niște țelină, carne la grătar în locul celei prăjite.

Condimente pentru balonare

Chimion, oregano și chimen, iată trei condimente de mare ajutor când este vorba de balonare, provocată de gazele din stomac.

  • Chimenul este și un bun antiseptic, perfect pentru ocaziile când suferiți de diaree.
  • Chimionul este atât sedativ cât și diuretic, recomandat persoanelor care au frecvent retenție de apă în organism.
  • Oregano îmbunătățește digestia și are proprietăți diuretice, ceea ce-l recomandă pentru sănătatea ficatului și a rinichilor.

Chimion pentru reducerea balonării

Plante medicinale

Ceaiul de tei vă ajută să scăpați de stres datorită proprietăților de calmant natural. Dar și alte plante medicinale au astfel de proprietăți care reduc starea de anxietate ce crește apetitul și face ca stomacul să fie mai balonat. Folosiți frunze de mesteacăn pentru reducerea balonării, mai ales dacă este provocată de ciclul menstrual.

Rețete preparate acasă pentru reducerea balonării

Acest smoothie este o modalitate foarte eficientă pentru o astfel de problemă. Aveți nevoie doar de patru ingrediente care permit organismului să elimine apa în exces și gazele provocate de balonare.

  • Primul ingredient este iaurtul. Deși unele persoane nu tolerează lactoza, iaurtul conține “bacterii” bune care distrug alimentele care fermentează în intestine.
  • Al doilea este ghimbirul. Este excelent când suferiți de indigestie, balonare sau flatulență. Ghimbirul are proprietăți curative și ajută la prevenirea spasmelor.
  • Al treilea ingredient este banana, care este bogată în potasiu, ceea ce vă ajută să scăpați de sarea în exces.
  • Ultimul este nucșoara, un condiment din India, care își aduce și el contribuția la digestie.

Puneți două sau trei căni cu iaurt – să aibă un conținut scăzut de grăsime – într-un blender, adăugați două banane decojite și feliate, o lingură cu ghimbir ras și un sfert de lingură cu pudră de nucșoară.

Mai puteți adăuga și o jumătate de cană cu lapte degresat, două linguri cu miere și o jumătate de cană cu gheață. Amestecați totul în blender și savurați!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.