Renunțarea: acceptă ceea ce nu poți să schimbi - Doza de Sănătate
 

Renunțarea: acceptă ceea ce nu poți să schimbi

În articolul de azi te invităm să descoperi câte ceva despre renunțare. A renunța nu înseamnă să te lași păgubaș, ci să accepți că anumite lucruri nu pot fi schimbate.
Renunțarea: acceptă ceea ce nu poți să schimbi

Ultima actualizare: 13 februarie, 2019

Renunțarea este o parte firească a vieții. Deși trebuie adesea să renunțăm la anumite lucruri, de multe ori această acțiune ne aduce durere și suferință. Ruperea unei relații, pierderea unei ființe dragi și schimbarea locuinței reprezintă momente inevitabile în care trebuie să spunem adio. Acceptă ceea ce nu poți să schimbi!

Rareori suntem pregătiți să facem față unei despărțiri și trebuie să învățăm forțat cum să mergem înainte. Nu există formule magice. Dacă nu avem grijă, durerea emoțională pe care o vom simți poate evolua în depresie. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Renunțarea este necesară pentru a descoperi lucruri noi

Dacă stai să te gândești puțin, vei realiza că renunțarea este un element nelipsit din viața noastră. Mai mult, aceasta nu este mereu însoțită de durere și suferință. Din contră, uneori este nevoie să renunți la ceva anume pentru a-ți redobândi fericirea.

  • Renunțarea la ceea ce îți face rău îți permite să faci o prioritate din tine însuți.
  • Renunțarea la oamenii care te rănesc îți permite să stabilești un echilibru mintal și să-ți îmbunătățești sănătatea fizică.
  • Renunțarea la anumite obiceiuri, gânduri și atitudini îți permite să descoperi oportunități noi și încurajează dezvoltarea de sine.

Nu uita, renunțarea este o oportunitate pentru a crește ca persoană. Totuși, această acțiune presupune uneori să spui adio cuiva la care ții cu adevărat și să găsești tăria de a avansa. Acceptă ceea ce nu poți să schimbi. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva strategii care te vor ajuta în acest scop.

Acceptă ceea ce nu poți să schimbi în viața ta

Ai puțină răbdare și acceptă ceea ce nu poți să schimbi

Când pierzi ceva sau pe cineva, este posibil să te simți de parcă o ușă ți-ar fi fost închisă în nas.

  • Te-ai putea simți astfel pentru două sau chiar trei luni. În aceast interval de timp, vei trece printr-o perioadă firească de suferință.
  • Trebuie să înțelegem faptul că renunțarea este un act de curaj. Nimeni nu poate fi echilibrat când este copleșit de tristețe.
  • Când pierzi pe cineva, trebuie să îl „eliberezi” ca să poți să mergi mai departe. Asta nu înseamnă să uiți persoana respectivă, ci să redescoperi curajul de a zâmbi din nou.

Este necesar să-ți acorzi timp. Lucrurile nu vor reveni niciodată la felul în care erau înainte. Însă, deși viața ta s-a schimbat, nu înseamnă că acum este mai rea. Din contră, poate ești pe pragul de a descoperi o fericire nebănuită.

Acceptă ceea ce nu poți să schimbi prin renunțare

Renunță la ceea ce nu mai funcționează, ceea ce nu-ți mai face bine

La un moment dat, este posibil să ai impresia că totul este bătut în cuie. De pildă, poate vei simți că nu-ți poți părăsi partenerul de viață, deși nu-l mai iubești. Această mentalitate nu este benefică.

  • Ține cont de faptul că cea mai mare sursă de suferință este negarea realității. Vorbim aici despre acele momente în care, deși lumea din jurul tău se sfărâmă, tu închizi ochii pentru a te proteja.
  • Dacă nu renunți la lucrurile și persoanele care au început să-ți facă rău, riști să trăiești cu incertitudini și durere. Meriți mai mult!
  • Trebuie să fii curajos și să înfrunți realitatea. Dacă cineva nu te mai iubește, nu te milogi și nu-l ruga să-ți mai acorde „puțin timp”. Nu faci decât să-ți sabotezi stima de sine.

Din când în când, deși pare imposibil, renunțarea la ceea ce nu îți mai face bine te va ajuta să descoperi lucruri noi. Acceptă ceea ce nu poți să schimbi!

Renunțarea te învață să faci diferența dintre ceea ce merită atenția și ceea ce îți face rău

Această acțiune intensă te ajută să descoperi ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

  • Nu are importanță dacă la finalul drumului constați că foarte puține persoane au rămas alături de tine. Important este să aveți interese comune, asupra cărora să vă puteți concentra.
  • Dacă aceste persoane te fac fericit, atunci renunțarea a meritat efortul.

Te sfătuim să citești și: 

Îndepărtează-te de oamenii care te rănesc

Renunțarea îți permite să tragi lecții importante de viață. Tote experiențele tale sunt importante. Chiar și lucrurile și persoanele pe care le-ai lăsat în urmă contează, pentru că, deși nu fac parte din viitorul tău, sunt o componentă a istoriei tale personale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mateos Rodilla, J. (2002). La relajación. El arte de aflojar y soltar. Revista Rol de Enfermería.
  • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores. https://doi.org/10.1186/cc1474
  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • González-Pienda, J. A., Carlos Núñez Pérez, J., Glez-Pumariega, S., & Garcia García, M. S. (1997). Autoconcepto, autoestima y aprendizaje escolar. Psicothema. https://doi.org/10.4161/trla.23980

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.