Efectele sării asupra rinichilor - Doza de Sănătate
 

Efectele sării asupra rinichilor

Pentru a elimina sarea acumulată în exces în organismul nostru, este esențial să ne menținem hidratați. Încearcă să bei cel puțin șase pahare de apă în fiecare zi.
Efectele sării asupra rinichilor

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2019

Sarea este unul dintre cele mai populare condimente. Pentru mulți dintre noi acest ingredient este indispensabil în bucătărie. Cum reușesc unele persoane să gătească fără aceasta și să evite efectele sării asupra rinichilor?

Acest condiment adaugă un gust special preparatelor noastre, iar mâncarea parcă nu are niciun farmec fără sare. Însă efectele sării asupra rinichilor sunt atât de grave, încât este indicat să eliminăm complet acest aliment din dietă.

Rinichii sunt responsabili de filtrarea și purificarea unui volum de circa cinci litri de sânge zilnic și de îndepărtarea toxinelor și a deșeurilor ce se acumulează în organism și care pot produce diverse boli sau chiar moarte.

În articolul de azi îți explicăm care sunt efectele sării asupra rinichilor.

Care sunt efectele sării asupra rinichilor?

Sistemul excretor al omului

Pentru început, îți vom da un sfat: înlocuiește sarea pe care o ai în bucătărie cu un produs alternativ. Următoarele variante sunt la fel de gustoase, însă mult mai sănătoase:

  • Muștar
  • Usturoi prăjit sau sub formă de pudră
  • Ceapă sub formă de pudră
  • Sos de soia (cu conținut scăzut de sodiu)
  • Zeamă de lămâie
  • Piper măcinat
  • Șovârf
  • Pătrunjel
  • Ghimbir
  • Chimen
  • Busuioc
  • Curcuma (turmeric)
Curcuma anulează efectele sării asupra rinichilor

Fiecare dintre variantele pe care tocmai ți le-am prezentat trebuie combinate cu anumite alimente, dar te asigurăm că vei adora noile arome și vei renunța cu succes la vechile obiceiuri alimentare nesănătoase. Te sfătuim să-ți reduci aportul zilnic de sare sau să o elimini cu totul din dieta ta zilnică.

Nu uita, consumăm zilnic numeroase produse care conțin sodiu. Fiecare aliment de acest tip oferă circa 3-5 g de sodiu, iar rinichii vor fi nevoiți să filtreze și să elimine această cantitate.

Iată câteva dintre efectele nocive pe care sarea le poate produce:

1. Sarea alterează pH-ul organismului

Este esențial de reținut că un aport zilnic de sare mai mare de 5 g determină o acumulare a acestei substanțe la nivelul țesuturilor, al organelor și al sângelui. Acest lucru produce o acidificării a întregului organism.

În alte articole am prezentat importanța menținerii unui pH alcalin în corp. Iată principalele consecințe ale acidificării organismului:

  • Boli
  • Creșterea riscului de a dezvolta cancer
  • Probleme cardiace și renale
  • Retenție de apă
  • Oboseală cronică
  • Senzație de frig sau de epuizare
  • Dificultăți de concentrare
  • Iritabilitate
  • Unghii casante
  • Dureri articulare
  • Infecții frecvente
  • Alergii

2. Sarea inhibă procesul de curățare a sângelui

Efectele negative ale adoptării unei diete bogate în sare se fac simțite abia la vârsta de 40 de ani. Acestea includ hipertensiune arterială, un nivel ridicat de colesterol, grăsime în exces, schimbări metabolice și nu numai. Toate aceste simptome pot fi produse de un consum excesiv de sare, combinat cu un aport redus de apă.

Organismul este alcătuit din apă în proporție de 60%. Atunci când sarea se acumulează în exces în organism, aceasta se depune în țesuturile organelor, împiedicând rinichii să filtreze corespunzător sângele. Drept consecință, vei suferi de retenție de apă, iar toxinele îți vor provoca inflamații la nivelul țesuturilor.

Cele mai vizibile simptome ale problemelor renale și ale acumulării în exces a toxinelor în sânge sunt:

  • Umflarea picioarelor
  • Oboseală cronică
  • Senzații de frig
  • Balonare abdominală

3. Sarea în exces provoacă îmbătrânirea rinichilor

Cu cât consumi mai multă sare, cu atât rinichii tăi trebuie să lucreze mai intens pentru a-ți detoxifia organismul. Acest fapt, asociat cu retenția de apă, poate provoca îmbătrânirea prematură a rinichilor. Efectele negative asupra sănătății tale vor fi semnificative.

4. Efecte indirecte ale consumului excesiv de sare

  • Arterioscleroză
  • Reumatism și artrită
  • Colică
  • Căderea părului
  • Probleme cutanate
  • Probleme digestive
  • Constipație
  • Supraponderalitate și retenție de apă

Cum poți scăpa de efectele sării asupra rinichilor?

Apa anulează efectele sării asupra rinichilor

Una dintre principalele strategii pentru a elimina sarea acumulată în organism este să bem mai multă apă. Este esențial să bem 4-8 pahare de apă zilnic. Deși această cantitate poate părea foarte mare, dacă ai mereu la îndemână o sticlă de apă și bei câte puțin pe tot parcursul zilei, îți vei atinge cu ușurință obiectivul. Și nu uita să faci mișcare!

Pentru a elimina sarea în exces din organismul tău, te sfătuim să încerci și următorul suc natural foarte eficient ce anulează efectele sării asupra rinichilor.

Remediu pe bază de pătrunjel

Sucul de pătrunjel anulează efectele sării asupra rinichilor

Ingrediente

  • 50 g pătrunjel proaspăt
  • 1 l apă
  • Zeama unei lămâi

Mod de preparare

Începe prin a pune apa la fiert și adaugă pătrunjelul. Lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute, apoi las-l să stea timp de încă jumătate de oră. Adaugă zeama de lămâie și strecoară lichidul. Toarnă-l într-o sticlă și bea-l pe tot parcursul zilei. Servește prima cană dimineața, pe stomacul gol, iar restul la 20 de minute după fiecare masă.

Urmează acest tratament în fiecare lună, timp de trei zile consecutive. Te va ajuta să te simți minunat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibáñez, L; Fujita, R; Barnett; Mendoza, E. (2008). Estudio fitoquímico y farmacológico de 4 Plantas con efecto hipoglicemiante. Revista Horizonte Medico.
  • Marrero, G. V., Escandón, M. C., Soto, R., & Mendoza, A. (2004). Instructivo tecnico del cultivo de la albahaca (Ocinum basilicum L) en Cuba.
  • Colivet, J., Marcano, G., Belloso, G., Brito, D., & Gómez, E. (2012). Efecto antimicrobiano de extractos etanólicos de albahaca (Ocimum basilicum L.) sobre el crecimiento de Staphylococcus aureus. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. https://doi.org/10.1021/jm00076a019
  • Cardoso-Ugarte, Sosa-Morales. (2012). Propiedades del aceite esencial de albahaca (Ocimum basilicum L.) y sus aplicaciones en alimentos. https://www.udlap.mx/wp/tsia/files/No6-Vol-1/TSIA-6(1)-Cardoso-Ugarte-et-al-2012.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.