Scrâșnitul din dinți – 4 remedii naturiste - Doza de Sănătate
 

Scrâșnitul din dinți – 4 remedii naturiste

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți are loc atunci când bolnavul își încleștează dinții prea strâns sau și-i freacă unul de celălalt de parcă i-ar măcina.
Scrâșnitul din dinți – 4 remedii naturiste

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Bruxismul este o afecțiune ce se manifestă prin scrâșnitul dinților și încleștarea maxilarelor. De obicei, bruxismul se produce noaptea, și poate cauza numeroase probleme de sănătate sau leziuni, cum ar fi ruperea dinților sau dureri dentare. În acest articol, îți vom prezenta câteva trucuri pentru a preveni scrâșnitul din dinți.

Ce trebuie să știm despre scrâșnitul din dinți?

Bruxismul, sau scrâșnitul din dinți, este un obicei foarte nesănătos

Bruxismul, la fel ca și rosul unghiilor sau mușcatul buzelor, este nesănătos. În general, scrâșnitul din dinți este involuntar, adică nu vei conștientiza că faci așa ceva până când cineva te atenționează sau începi să resimți durere.

Scrâșnitul din dinți se manifestă cel mai adesea noaptea, în timpul somnului. Dimineața, bolnavul va resimți dureri intense la nivelul maxilarului și al gingiilor, existând chiar posibilitatea ca acesta să constate că un dinte i s-a rupt din cauza fricțiunii și a presiunii.

Care sunt principalele cauze ale bruxismului? Există numeroase motive pentru care putem începe să scrâșnim din dinți în mod inconștient, majoritatea având legătură cu starea noastră emoțională. Printre acestea se numără:

Stresul

Să presupunem că în decursul ultimelor zile, săptămâni sau chiar luni ai fost supus unui stres constant. Va trebui să eliberezi tensiunea acumulată cumva, iar scrâșnitul din dinți este o variantă pe care o poți adopta fără să-ți dai seama.

Anxietatea

Scrâșnitul din dinți poate fi cauzat de anxietate

Anumite momente din viața noastră (cum ar fi, de pildă, atunci când ne căsătorim, facem un copil, ne schimbăm locuința sau plecăm în luna de miere) pot fi surse de anxietate. Riscul de a suferi de bruxism crește atunci când trecem prin aceste experiențe.

Emoții reprimate

Persoanele introvertite și cei care au fost învățați să nu-și exprime niciodată sentimentele sau care nu au cu cine să comunice în mod deschis au un risc crescut de a suferi de bruxism pe timp de noapte.

Epuizare mentală

Combinați cu grijile obișnuite de zi cu zi, factori ca sesiunile de examene din timpul facultății, fuziunile corporative sau munca foarte stresantă ne pot crește riscul de a suferi de bruxism.

Care sunt riscurile asociate cu scrâșnitul din dinți?

Scrâșnitul din dinți este un obicei care îți poate afecta sănătatea

Printre consecințele negative ale bruxismului se numără:

  • Durerile dentare, în cazul în care presiunea este foarte ridicată
  • Dureri de gât din cauza încleștării dinților (dar și a menținerii unei posturi inadecvate)
  • Probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare, ce pot cauza dureri de urechi
  • Slăbirea dinților și a molarilor, aceștia devenind mai sensibili și putând fi afectați de carii, degradare, gingivită, etc.
  • Dureri sau inflamații la nivelul maxilarului
  • Insomnie combinată cu dureri ale cavității bucale sau stres intens

Cum putem trata scrâșnitul din dinți?

Există numeroase remedii naturiste pentru a trata scrâșnitul din dinți

Ameliorează stresul

În primul rând, trebuie să găsești o modalitate de a ameliora stresul acumulat în timpul zilei. Încearcă să te relaxezi înainte de culcare. De asemenea, este important să-ți poți ține sub control emoțiile și să eviți acei factori care te deprimă sau te îmbolnăvesc. Practică un sport, redu orele de muncă, renunță la acel curs suplimentar—sănătatea ta este în joc!

Mai mult, dacă ai tendința de a-ți reprima emoțiile, încearcă să renunți la acest obicei. Poți apela la serviciile unui specialist, însă poate fi de ajuns să te uiți în oglindă și să vorbești cu tine însuți. Important este să-ți exprimi sentimentele în mod deschis.

Doar vorbind despre problemele tale vei putea să descoperi soluții pe care nici nu le-ai luat în calcul până acum. Nu te închide în tine însuți dacă ai posibilitatea să vorbești cu cineva, riști să suporți anumite consecințe foarte neplăcute.

Fă exerciții fizice

Adoptând o rutină de exerciții, vei putea evita scrâșnitul din dinți

Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a ameliora stresul și a evita scrâșnitul din dinți. Unele persoane preferă sporturile intense, cum ar fi boxul, kickboxingul, ciclismul de interior („spinning” în engleză) sau participarea la maratoane. Alții optează pentru activități mai liniștite, ca yoga, pilates sau înot.

Dacă nu ai prea mult timp liber la dispoziție, încearcă măcar să ieși la o plimbare în fiecare zi sau urcă pe scări în loc să folosești liftul. Te vei simți mai relaxat, iar durerea pe care o resimți va fi ameliorată.

Redu-ți aportul de anumite alimente

Alimentația îți poate influența starea emoțională. Următoarele alimente sunt nocive pentru sănătate, în special dacă ești deja stresat și suferi de bruxism:

  • Zaharuri rafinate
  • Băuturi răcoritoare
  • Alimente prăjite
  • Alimente de tip „fast food”
  • Cafea
  • Ciocolată
  • Oțet
  • Sucuri la cutie

Majoritatea din alimentele tocmai enumerate sunt nocive și pentru dantură, deoarece ele contribuie la deteriorarea smalțului. Pe de altă parte, fructele și legumele crude sunt o sursă de nutrienți excelentă, putând să-ți potolească foamea și să te ajute să eviți alimentele nesănătoase. Încearcă să bei sucuri proaspete zilnic și servește salată verde și mere la cină.

Bea ceaiuri calmante

Scrâșnitul din dinți poate fi tratat cu anumite ceaiuri

Poți să bei ceaiuri preparate din următoarele plante în orice moment al zilei, însă cel mai bine este să le servești cu o oră sau două înainte de culcare. Iată care sunt cele mai benefice plante:

  • Floarea pasiunii
  • Anason
  • Mentă
  • Mușețel
  • Floare de portocal

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.