Sfecla te ajută să-ți detoxifiezi ficatul!

Sfecla conține vitaminele A, B și C și fibre solubile cu abilitatea de a ține sub control glicemia și nivelul de colesterol și de a regla funcția intestinală.
Sfecla oferă numeroase proprietăți benefice pentru sănătate

Sfecla nu este o simplă legumă rădăcinoasă. Acest aliment are un conținut semnificativ de antioxidanți și vitamine benefice pentru sănătate, motiv pentru care nu ar trebui să ezităm să îl includem în dieta noastră zilnică.

Bogată în fibre, proteine și apă, sfecla este o plantă medicinală energizantă ce poate fi utilizată pentru a trata orice problemă de sănătate asociată ficatului. În articolul de azi îți vom prezenta cele mai importante beneficii oferite de sfeclă.

Sfecla, cea mai bună prietenă a ficatului

Sfecla este unul dintre alimentele tale favorite? Această rădăcinoasă revigorantă face parte deja din dieta ta zilnică? Îți place să mănânci sfeclă crudă sau fiartă cu puțin ulei sau sare? Dacă răspunsurile tale la aceste întrebări sunt da, citește mai departe!

Atunci când te confrunți cu o problemă hepatică, sfecla—aliment disponibil în orice supermarket sau piață—poate fi un aliat de nădejde pentru a trata inflamațiile și a elimina toxinele acumulate în organism.

Iată care sunt principalele proprietăți benefice ale sfeclei:

1. Este un tezaur de antioxidanți

Sfecla este bogată în betacaroten, carotenoide și flavonoide, trei antioxidanți puternici ce conferă acestei legume culoarea sa caracteristică. Toate alimentele bogate în antioxidanți te poate ajuta să-ți cureți ficatul, în special dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras).

În anul 2012, un studiu clinic publicat în Jurnalul medical din Noua Anglie a demonstrat că starea de sănătate a celor care suferă de steatoză hepatică s-a îmbunătățit semnificativ în urma unui tratament cu antioxidanți.

Principalul beneficiu oferit de acest tratament a fost reducerea inflamației produse de grăsimile acumulate la nivelul ficatului, beneficiu posibil grație conținutului de betalain al sfeclei. Betalainul este un antioxidant puternic ce poate, printre altele, să prevină îmbătrânirea prematură.

Sfecla este o legumă plină de antioxidanți pe care ar trebui să o consumi în mod regulat.

2. Stimulează metabolismul și susține arderea grăsimilor

Sfecla este un aliment benefic pentru ficat

Sfecla este o opțiune excelentă pentru orice persoană care dorește să piardă în greutate. Energizantă, sățioasă și bogată în fibre, această rădăcinoasă poate fi utilizată pentru a prepara un smoothie ce trebuie băut înainte de fiecare masă. Sfecla oferă numeroși nutrienți și inhibă mâncatul în exces.

Mai mult, consumul de sfeclă ne oferă următoarele beneficii:

  • Detoxifierea organismului grație conținutului mare de fibre. Sfecla este utilă pentru a preveni acumularea de toxine și retenția de apă, susținând digestia și prevenind constipația. Toate aceste proprietăți ale sale îmbunătățesc funcționarea ficatului și previn acumularea de grăsime și de alte lipide la nivelul celulelor hepatice.
  • Accelerarea metabolismului grație abilității sale de a stimula funcționarea ficatului și digestia.
  • Optimizarea funcționării sistemului limfatic, un alt beneficiu ce favorizează îndepărtarea toxinelor acumulate în organism.

Steatoză hepatică poate fi vindecată dacă urmezi o dietă săracă în grăsimi, însă bogată în fructe și legume pline de vitamine și minerale. În acest scop, sfecla este un aliment ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică.

3. Poate curăța sângele, îngrijind inima

Această legumă a fost folosită încă din antichitate pentru a „fortifica” sângele și a ajuta persoanele aflate în convalescență. Iată care sunt principalele efecte benefice ale consumului de sfeclă în ceea ce privește detoxifierea sângelui:

  • Sfecla este bogată în potasiu, element ce reglează tensiunea arterială
  • Are abilitatea de a reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL) din sânge
  • Este bogată în fier, magneziu, fosfor, acid folic și vitaminele A, B și C. Această rădăcinoasă este plină de nutrienți capabili să fortifice sângele, ceea ce contribuie la eliminarea substanțelor nocive.

Cum poți utiliza sfecla pentru a-ți îngriji și detoxifia ficatul?

Sfecla poate fi folosită pentru a prepara un suc medicinal minunat

Cea mai bună modalitate de a folosi sfecla pentru a-ți vindeca și detoxifia ficatul (în același timp curățându-ți sângele) este să consumi această legumă în stare crudă. Prepară-ți o salată cu sfeclă și morcovi. Adăugând puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie, vei obține un remediu excelent pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Suc medicinal pentru ficat

Ingrediente

  • 1 cană (200 ml) apă
  • 1 sfeclă de mărime medie
  • 1 morcov de mărime medie
  • 1 măr de mărime medie

Preparare

Spală bine toate ingredientele, apoi taie-le în bucățele pentru a facilita procesarea acestora de către robotul tău de bucătărie. Atât sfecla, cât și morcovul trebuie să fie crude. În caz contrar, proprietățile benefice ale acestor două legume vor fi alterate.

Procesează toate ingredientele într-un robot de bucătărie până obții un lichid omogen, apoi amestecă-l cu apă pentru a-l dilua. Dacă adaugi câteva cuburi de gheață, băutura rezultată va fi mai revigorantă și mai gustoasă.

Bea sucul cu o jumătate de oră înainte de a servi principala masă a zilei. Pentru a-ți detoxifia ficatul, servește câte o cană de suc timp de cinci zile consecutive. Fă o pauză de 10 zile și reia tratamentul. Nutrienții oferiți de această băutură te vor ajuta să te bucuri de o sănătate optimă.

Nu ezita să încerci sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol!