Iubirea toxică: prin ce se caracterizează? - Doza de Sănătate
 

Iubirea toxică: prin ce se caracterizează?

Iubirea toxică poate lua diverse forme, de la abuzul fizic și emoțional până la așteptări nerealiste. Identifici și în relația ta caracteristicile iubirii toxice? 
Iubirea toxică: prin ce se caracterizează?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Iubirea toxică apare în mult mai multe relații decât ne-am putea închipui. Aceste relații se îndreaptă treptat pe o pantă descendentă al cărei punct final este aproape întotdeauna despărțirea.

Totuși, este posibil ca acest tip de dragoste să fie o lecție pe care singuri am asimilat-o. Am învățat să ne mulțumim cu iubirea toxică din cauza temerilor, speranțelor, visurilor și convingerilor noastre greșite.

Astăzi vorbim despre caracteristicile iubirii toxice care ne împiedică să ne simțim fericiți și împliniți în relația de cuplu.

Iubirea toxică

Încercarea de a-ți schimba partenerul

Iubirea toxică a unui partener posesiv

Într-o relație toxică, unul dintre parteneri încearcă să îl schimbe pe celălalt. Acesta vrea ca el/ea să corespundă imaginii create în mintea sa despre cum arată sau cum se comportă partenerul ideal. Nu acceptă și nu iubește persoana de lângă el așa cum merită ea.

Într-o relație toxică, ceea ce iubești cu  adevărat este ideea că într-o bună zi tu și partenerul tău veți deveni cuplul perfect la care ai visat. Această atitudine generează numai frustrări. Încercarea de a schimba pe cineva este o sarcină foarte grea sau chiar imposibilă care îți consumă multă energie.

Dependența emoțională

Putem spune că acesta este unul dintre cele mai dăunătoare aspecte când vine vorba de iubirea toxică. Teama de singurătate și gândul că nu ne iubește nimeni ne face să devenim dependenți emoțional

Uneori, în spatele acestui comportament se află o copilărie plină de carențe emoționale și traume care provoacă multe probleme în relațiile de la maturitate.

Dependența emoțională absoarbe, consumă și confundă dragostea cu un drog puternic.

Posesivitatea nu este dragoste

Iubirea toxică duce la abuzuri emoționale

Aceasta este o altă greșeală frecventă care duce la destrămarea multor cupluri. Posesivitatea vizavi de partener, tendința de a-l copleși și de a-l controla nu este dragoste, ci nesiguranță.

Ține minte: nu aparții nimănui. Ești o persoană liberă și nu un bun pe care un alt om îl deține.

În spatele dorinței de a-ți „poseda” partenerul se află lipsa încrederii în acesta. De exemplu, este posibil să îți fie teamă că acesta te înșeală sau că vrea să se despartă de tine.

Uneori, această nesiguranță izvorăște tocmai din faptul că tu însuți ai aceste gânduri. Alteori, este rezultatul unei experiențe negative care ți-a lăsat traume.

Te lovește pentru că se simte frustrat

A lovi o persoană pe care o „iubești” nu este o acțiune justificată în nicio circumstanță. Nimeni nu are dreptul să ridice mâna la tine, orice ai fi făcut. Abuzul, atât fizic, cât și verbal, este un semn clar că relația voastră este toxică.

Este necesar să discutați despre divergențele voastre. Nimeni nu trebuie să se supună voinței altei persoane. Trebuie să vă respectați unul pe celălalt.

Renunți la prieteni

Iubirea toxică duce la singurătate emoțională

Este de înțeles ca în primele luni ale relației să nu îți mai vezi prietenii la fel de des și ca aceștia să nu mai reprezinte chiar o prioritate. Această experiență nouă te atrage și vrei să afli cât mai multe lucruri despre persoana care ți-a captat atenția în cel mai scurt timp posibil.

Totuși, când acest comportament persistă și după un an, doi sau poate chiar trei, situația poate fi un pic mai complicată.

Poate nu vrei să mai ieși nicăieri dacă nu vine și partenerul tău cu tine. Nu te mai întâlnești cu prietenii dacă jumătatea ta nu îți este alături. Astfel, ajungi să îi vezi mult mai rar.

Poate nu te-ai gândit la asta, dar, dacă ai grijă de ea, o prietenie poate dura o viață, pe când o relație amoroasă are de multe ori zilele numărate.

Ai grijă, dacă ajungi să te desparți de partener, vei avea nevoie de sprijinul prietenilor tăi. Totuși, este posibil să nu mai fie nimeni acolo care să ți-l ofere.

Dragoste bazată pe iluzii

Iubirea toxică provoacă iluzii

Acesta este un tip de dragoste toxică de care ne este greu să ne debarasăm, deoarece are legătură cu prima etapă a îndrăgostirii.

În stadiul incipient al relației, așteptările și iluziile ne fac să ne idealizăm partenerul. Dar ce se întâmplă pe parcurs? Toate lucrurile pe care am ales să le ignorăm încep să ne enerveze.

Multe persoane nu își dau seama de ce relația lor se schimbă în timp. Însă dragostea matură ne deschide ochii încă de la început. Aceasta nu se lasă purtată de val și de așteptări care sunt reale doar în mințile noastre.

Te-ai regăsit și tu într-unul dintre aceste tipuri de iubire toxică? Acum că știi mai multe despre ele, încearcă să eviți să adopți aceste comportamente, chiar dacă este un lucru greu care necesită un efort deosebit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.