Singură, într-o relație, nu contează: fii fericită - Doza de Sănătate
 

Singură, într-o relație, nu contează: fii fericită

Fii fericită, indiferent de statutul amoros. O femeie singură nu are nevoie să-și găsească un partener doar de teama de ceea ce va spune „gura lumii”. 
Singură, într-o relație, nu contează: fii fericită

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

O femeie singură prezintă o imagine îngrijorătoare în multe culturi din întreaga lume. În China, femeile care nu s-au căsătorit până la 25 de ani, sunt considerate drept „resturi”. Totuși, cel mai important este să fii fericită, indiferent dacă ești singură sau te afli într-o relație.

Situații asemănătoare se regăsesc și în alte țări. Femeile care aleg să fie singure, în loc să accepte relații care nu le fac fericite, le sunt atribuite diverse etichete negative.

Antropologul Helen Fisher este cunoscută pentru studiile cu privire la relații și la imaginea femeii în cultură. În cartea sa The First Sex (Primul sex), aceasta glorifică rolul femeii care nu se simte obligată să-și găsească un soț. Această femeie obține propriile sale succese în societate.

Te invităm să reflectezi puțin asupra acestui aspect.

Statutul de femeie singură într-o societate patriarhală și o familie matriarhală

Este vorba despre o dualitate foarte curioasă. Anumite țări continuă să fie patriarhale chiar și în ziua de azi. Tinerele sunt nevoite să accepte o legătură maritală care să fie în folosul întregii familii – în special al tatălui. Această legătură este menită să le permită să-și mențină statutul social.

Însă mama este cea care exercită presiuni asupra fiicei pentru a extinde familia și a continua descendența acesteia.

Mama își dorește nepoți sau vrea ca fata ei să să-și trăiască viața în funcție de un plan stabilit de ea. Aceasta trebuie să se mărite cu un bărbat care are un serviciu sigur și bine plătit. Tocmai de aceea este important să acordăm atenție acestui aspect.

Poți să fii fericită și singură

Cuplurile vin și pleacă, important este să fii fericită

Adevărul este că multe persoane înțeleg că, de fapt, nu este deloc ușor să-ți găsești un tovarăș de viață. Oamenii evoluează, se maturizează, se schimbă și se perfecționează de-a lungul întregii vieți. În această lungă călătorie este posibil să aibă mai mult de un partener amoros.

  • Știm cu toții că este posibil să petreci nenumărate momente frumoase alături de o persoană. Apoi să pui capăt relației și să revii la starea de singurătate cu aceeași satisfacție.
  • Poți să-ți trăiești viața la intensitate maximă, indiferent dacă ești singură sau într-o relație. Persoanele din jurul tău trebuie să îți respecte dreptul de a-ți căuta fericirea așa cum crezi tu.
  • Libertatea personală este un dar care, din păcate, nu este respectat în toate culturile lumii. De aceea auzim și în ziua de azi știri despre fete care sunt cumpărate și vândute viitorilor soți ca niște bunuri materiale.
  • O femeie nu este o marfă și nici nu trebuie să fie considerată „incompletă” dacă nu este căsătorită.
  • Cu toții suntem oameni compleți care continuă să meargă mai departe, să evolueze puțin câte puțin. Toți purtăm în minte propria oglindă a ceea ce ne dorim să fim. Cu sau fără un partener.

Poții fii fericită și singură, nu în căutarea unui partener

O altă concepție comună, chiar și în societățile cele mai evoluate, este următoarea: dacă o persoană nu este căsătorită, indiferent că e femeie sau bărbat, atunci trebuie să-și caute „jumătatea”.

  • Fiecare persoană este liberă să facă ce vrea. Își poate căuta un partener, dacă dorește, dar poate alege și să rămână singură.
  • Poate că fericirea sa este adusă doar de relațiile sociale, de familie sau de serviciu. Nu are nevoie să găsească pe cineva pentru a fii fericită și „întreagă”.
  • Echilibrul și pacea interioară sunt cele care oferă împlinire și fericire.

În plus, la momentul potrivit acești oameni vor fi capabili să construiască relații mature. În astfel de relații ambii parteneri sunt mulțumiți de ei înșiși și nu se simt goi pe dinăuntru sau temători.

Poți să fii fericită și împlinită și singură

Femeile din societatea contemporană

Să revenim la câteva dintre teoriile lui Helen Fisher. Celebrul antropolog a scris cartea The First Sex (Primul sex) ca replică la celebra lucrare a lui Simone de Beauvoir Al doilea sex.

  • În această carte, autoarea dezbate o serie de idei privitoare la femeile care sunt încurajate să se bazeze pe propriile aptitudini pentru a deveni lideri în societate.
  • Fisher susține că, de fapt, creierul unei femei este mai intuitiv și mai empatic, calități utile într-un context profesional sau organizațional, de unde și nevoia de a lupta pentru afirmare.
  • Ca femeie, trebuie să cauți să fii fericită așa cum crezi tu de cuviință: cu partener, fără partener, cu o familie numeroasă, fără copii, cu o carieră de succes sau un loc de muncă simplu care îi aduce liniște sufletească.

Merită să ne gândim o secundă și dacă femeia reprezintă cu adevărat „primul sex” – sau dacă pur și simplu suntem toți oameni care trebuie să ne respectăm unii pe alții și să promovăm o societate liberă cu oportunități egale pentru fiecare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Universidad de Antioquia. Facultad Nacional de Salud Pública “Héctor Abad Gómez,” I., & Correa M., J. C. (2000). Revista Facultad Nacional de Salud Pública. Facultad Nacional de Salud Pública: El escenario para la salud pública desde la ciencia, ISSN-e 0120-386X, Vol. 18, No. 1, 2000. https://doi.org/10.1016/S1071-5819(02)00138-6
  • Sagrario, Y. Y. (2010). Bienestar Psicológico en Progenitores Divorciados: Estilo de Apego, Soledad Percibida y Preocupación por la Ex Pareja. Clínica y Salud. https://doi.org/10.5093/cl2010v21n1a7
  • Fernandez, O., Muratori, M., & Zubieta, E. (2013). Bienestar eudaemónico y soledad emocional y social. Boletín de Psicología.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.