Stephen Hawking: un mesaj despre „găuri negre” - Doza de Sănătate
 

Stephen Hawking: un mesaj despre „găuri negre”

În ciuda limitărilor sale fizice, Stephen Hawking este un exemplu al forței interioare și al abilității de a depăși orice obstacol. Acesta nu a permis bolii sale să îl doboare din punct de vedere psihologic.
Stephen Hawking: un mesaj despre „găuri negre”

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Stephen Hawking este unul dintre cei mai admirați oameni ai vremurilor noastre. Pe lângă faptul că acesta are o minte sclipitoare, el este și un exemplu viu al abilității omului de a depăși obstacole aparent insurmontabile și de a avea succes în viață.

Născut pe 8 ianuarie 1942 în Oxford (Anglia), Hawking este cunoscut în toată lumea pentru contribuțiile sale în domeniul fizicii teoretice. Încă din copilărie, unul dintre visele acestuia era să studieze matematica. Totuși, odată ajuns la facultate a decis să se dedice științelor naturii.

În timpul primului său an la Universitatea Cambridgetânărul Stephen a început să experimenteze primele simptome ale unei boli numite scleroză laterală amiotrofică. Această boală avea să-i schimbe viața pentru totdeauna.

În acea perioadă medicii estimau că Stephen Hawking nu avea să trăiască mai mult de doi ani și jumătate. Cu toate acestea, el a depășit toate așteptările. Este în prezent unul dintre cei mai importanți oameni de știință de pe glob.

În ciuda bolii cumplite de care suferă, Hawking a ținut sute de prelegeri în toată lumea. El și-a împărtășit înțelepciunea în numeroase filme documentare și cărți, ce au servit drept punct de plecare pentru noi cercetări.

Dar, pe lângă faptul că știe cum funcționează universul, Hawking este familiarizat cu cele mai mari dificultăți pe care o persoană trebuie să le înfrunte în viață.

Într-una dintre conferințele cele mai recente la care a participat, acesta a discutat despre modul în care depresia l-a afectat, trăgând niște concluzii foarte interesate.

Mesajul lui Stephen Hawking – depresia poate fi învinsă

Mesajul lui Stephen Hawking

În prezent, Stephen Hawking are vârsta de 74 de ani, dar acest fapt nu îl împiedică să-și atingă obiectivele. El continuă să predea cursuri, să realizeze cercetări și să ofere întregii lumi mesaje importante.

Hawking a declarat că, atunci când a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig, șansele sale de supraviețuire erau estimate a fi nule. Însă acum el realizează că, începând din acel moment, fiecare aspect al vieții sale i-a adus avantaje.

Stephen Hawking și-a dedicat întreaga viață cercetărilor științifice și căutării unor răspunsuri care să elucideze misterele universului. Nu poate vorbi, este complet paralizat și are nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Însă el a descoperit o modalitate de a comunica, reușind să inspire întreaga lume.

Într-o prelegere ținută la Institutul Regal din Londra, Hawking a comparat depresia cu o gaură neagră. Conform lui, nici una, nici cealaltă nu ne poate ține captivi pentru totdeauna.

Stephen Hawking vorbește despre găurile negre

„Mesajul acestei conferințe ne transmite faptul că găurile negre nu sunt chiar atât de negre precum se presupune. Nu sunt închisori eterne, așa cum am crezut până acum.

Un obiect poate scăpa dintr-o gaură neagră, ajungând într-un nou univers. Așadar, dacă simți că ești prins într-o gaură neagră, nu te da bătut; există o cale de scăpare.”

Făcând referire la propriile sale dizabilități, Stephen Hawking a adăugat:

„Victima are mereu dreptul să-și pună capăt zilelor, dacă asta vrea. Dar, în opinia mea, asta este o mare greșeală. Oricât de sumbră ar părea viața, există mereu ceva ce poți să faci pentru a avea succes.

Stephen Hawking despre dizabilitățile fizice

Dacă există viață, există speranță. Dacă suferi de o dizabilitate, cel mai probabil nu este vina ta, dar nu este corect nici să dai vina pe restul lumii sau să te aștepți ca aceștia să-ți plângă de milă.

Trebuie să ai o atitudine pozitivă și să profiți la maxim de fiecare situație în care te afli. Dacă suferi de o dizabilitate fizică, nu trebuie să-ți permiți să suferi și de una psihologică.”

În prezent, Stephen Hawking continuă să inspire cele mai luminate minți din lumea științei. Și pentru oamenii care dintr-un motiv sau altul se confruntă cu dificultăți în viață acesta este un exemplu.

În opinia lui Hawking, știința este un domeniu ideal pentru persoanele care suferă de dizabilități fizice. În acest domeniu mintea este cea mai importantă armă. Nu e ușor să lucrezi cu mâinile dacă suferi de o dizabilitate, așadar munca teoretică este ideală.

„Cred că, în general, oamenii vor să ajute, dar trebuie să-i faci să simtă că efortul de a-ți oferi ajutor merită cu adevărat.”

Stephen Hawking susține că depresia poate fi învinsă

Lucy Hawking, fiica cercetătorului, a declarat următoarele despre tatăl său:

„Are o dorință de a continua să avanseze de invidiat și abilitatea de a-și aduna împreună toată tăria, toată energia și toată concentrarea sa mentală în scopul de a merge înainte.

Dar el nu vrea pur și simplu să meargă înainte și să supraviețuiască, ci să-și depășească condiția. Face lucruri extraordinare—scrie cărți, participă la conferințe, îi inspiră pe alții care suferă de boli neurodegenerative și de alte dizabilități.”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Larsen, K. (2005). Stephen Hawking: a biography. Greenwood Publishing Group.
  • Ferguson, K. (2011). Stephen Hawking: His life and work. Random House.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.