Alimente care îmbunătățesc circulația în picioare - Doza de Sănătate
 

Alimente care îmbunătățesc circulația în picioare

Te întrebi dacă ai putea să-ți îmbunătățești circulația la nivelul picioarelor pentru a ameliora aceste afecțiuni? Răspunsul este da, desigur. Dacă începi să faci puțină mișcare în fiecare zi și adaugi următoarele alimente în dietă, vei trăi și te vei simți mult mai bine.
Alimente care îmbunătățesc circulația în picioare
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2018

Dacă vrei să-ți îmbunătățești circulația în picioare, este important să reduci consumul de sare. Pentru a da gust mâncării, înlocuiește sarea cu ierburi aromatice. 

Potrivit Societății Spaniole de Flebologie, aproape 30% din adulții din ziua de azi suferă de insuficiență venoasă cronică. Această afecțiune se agravează pe perioada verii.

Picioarele obosite și greoaie, precum și venele dilatate pot cauza o retenție de sânge și lichid la nivelul gambelor și al gleznelor. Toate acestea provoacă multe neplăceri și durere femeilor afectate.

În realitate, cauza principală este circulația deficitară la nivelul picioarelor. Aceasta esteo problemă care are o componentă ereditară și care poate fi influențată de un stil de viață sedentar și o alimentație precară.

Atunci când venele picioarelor își pierd elasticitatea, valvele lor nu se închid în mod corespunzător. Astfel provoacă acumulări de sânge și dezvoltarea dureroaselor vene varicoase.

1. Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C stimulează circulația

Multe persoane fac greșeala de a nu oferi organismului un aport suficient de vitamina C. Și mai rău, cumpără sucuri procesate, având convingerea că acestea conțin toți nutrienții esențiali de care acesta are nevoie.

Sucurile cele mai bune pe care le poți achiziționa din comerț sunt cele preparate din fructe naturale, chiar organice dacă se poate. Doar așa te poți asigura că primești vitaminele și mineralele fructului, în vederea stimulării circulației la nivelul picioarelor.

Portocalele, lămâile și papaya sunt foarte bogate în vitamina C, iar aceasta ajută la îmbunătățirea circulației în felul următor:

  • Întărește venele și capilarele
  • Previne acumularea de grăsime în sânge
  • Stimulează circulația și reduce tensiunea arterială, dar și nivelul de colesterol
  • Detoxifică organismul, prevenind retenția de apă
  • Întărește sistemul imunitar

2. Ghimbirul îmbunătățește circulația

Ghimbirul îmbunătățește circulația

Această rădăcină minunată este folosită de mult timp în medicina naturistă. Chiar dacă urmezi deja un tratament medicamentos sau o terapie pentru a-ți îmbunătăți circulația, consumul regulat de ghimbir va amplifica efectele pozitive.

Prin urmare, nu poți înlocui toate celelalte tratamente cu ghimbir, dar îl poți utiliza ca adjuvant. Iată de ce:

  • Este un analgezic natural, ameliorând durerea și inflamațiile
  • Este foarte eficient în stimularea circulației
  • Pentru a beneficia de proprietățile sale medicinale, consumă întotdeauna ghimbir proaspăt. În acest fel, organismul va absorbi mai mulți nutrienți și va primi mai mult oxigen, lucru care ajută la menținerea sănătății și elasticității venelor și arterelor.

3. Semințele de dovleac pot stimula circulația în picioare

Semințele de dovleac ajută circulația

Nu arunca niciodată semințele de dovleac. Uneori nici nu-ți dai seama câte beneficii incredibile poate oferi un aliment atât de mic pentru sănătatea ta, lucru care se întâmplă de altfel și în cazul semințelor de pepene.

Semințele de dovleac sunt o sursă naturală de vitamina E, aceasta fiind esențială pentru producerea de țesuturi sănătoase și pentru a oferi elasticitate venelor și arterelor. În plus, semințele de dovleac stimulează circulația, prevenind formarea cheagurilor de sânge. Deci, nu ezita să le consumi oricând și oricum dorești!

4. Usturoi cu apă pe stomacul gol

Usturoiul îmbunătățește circulația

Acesta este un remediu extrem de benefic! Dacă nu l-ai încercat până acum, începe chiar de mâine. Înainte de a servi micul dejun, mănâncă un cățel de usturoi cu un pahar de apă pentru a curăța sângele și a preveni depunerea plăcii ateromatoase la nivelul venelor.

În acest fel îți vei îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor, dar și sănătatea întregului sistem cardiovascular.

5. Pepene roșu pentru circulația în picioare

Pepenele roșu stimulează circulația

Pepenele roșu este răcoritor, diuretic și bogat în licopen, un antioxidant care se găsește și în roșii și care ajută la „împingerea” sângelui către extremități.

Datorită abilității acestui fruct de a preveni inflamațiile și retenția de apă, consumul regulat de pepene roșu împiedică formarea cheagurilor de sânge și apariția venelor varicoase – poate, de asemenea, să le facă mai puțin vizibile.

6. Turmeric (curcumă) pentru circulația în picioare

Curcuma stimulează circulația

Curcuma este un condiment foarte popular în medicina orientală și, puțin câte puțin, începe să câștige teren și în Occident. Poate fi adăugat în tocănițe deoarece oferă o culoare plăcută, dar poate fi și un substitut excelent pentru sare, datorită gustului deosebit.

Indiferent ce anume te motivează să îl încerci, nu uita că turmericul este extrem de benefic pentru sănătate, după cum poți vedea:

  • Este antiinflamator, antiseptic și un puternic antioxidant
  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Ameliorează durerea și senzația de apăsare din picioare, datorate circulației deficitare

Reține că, pentru a-ți îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor, este necesar să elimini sarea din alimentație, să bei multe lichide și să faci mișcare în fiecare zi. Aceste schimbări mici, dar importante îți îmbunătățesc calitatea vieții. Ce ar fi să începi chiar de azi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
  • yang chung, & saranjit. (2001). Recent Advances on the Nutritional Effects Associated with the Use of Garlic as a Supplement Historical Perspective on the Use of Garlic 1 , 2. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.2307/1940703
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.