Atacurile de anxietate și cum să te calmezi - Doza de Sănătate
 

Atacurile de anxietate și cum să te calmezi

Controlul respirației este esențial pentru a depăși un atac de anxietate. Ca să îți fie mai ușor, pune-ți mâinile pe stomac sau piept și concentrează-te asupra mișcărilor.
Atacurile de anxietate și cum să te calmezi

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Atacurile de anxietate sunt greu de tratat. Situațiile neașteptate pot determina o persoană să piardă controlul asupra propriului său corp și să experimenteze simptome ca tahicardia, tremuratul, transpirația și pierderea temporară a vederii sau a auzului.

În articolul de azi te invităm să descoperi șapte sfaturi pentru a te relaxa în mod natural atunci când observi primele simptome ale unui atac de anxietate.

Ce este un atac de anxietate?

Un atac de anxietate poate cauza simptome precum tahicardia

Atacurile de anxietate (numite și atacuri de panică) constituie reacții intense ce provoacă pierderea controlului asupra anumitor funcții ale corpului. Simptomele posibile includ:

  • Tahicardie
  • Transpirație și frisoane
  • Senzații de sufocare
  • Presiune la nivelul pieptului
  • Amețeală, greață sau disconfort la nivelul stomacului
  • Frică sau panică

Atacurile de anxietate variază în intensitate și sunt declanșate de gânduri negative. Declanșarea acestei probleme este deseori bruscă, drept pentru care este important să cunoști simptomele de mai sus, astfel încât să iei măsurile necesare pentru a te simți din nou bine.

Te-ar putea interesa și:

Anxietatea: 5 cauze surprinzătoare

7 remedii naturiste pentru a învinge un atac de anxietate

1. Remediul salvator

Unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva atacurilor de anxietate este așa-zisul remediu salvator. Următoarea rețetă combină mai multe esențe florale și este utilă în orice situație de urgență, fie că este vorba despre o cădere nervoasă sau o stare de șoc.

Remediul salvator reprezintă o mixtură preparată cu esența a cinci plante utilizate în cadrul terapiei florale Bach:

  • Corcoduș
  • Clematită (Clematis)
  • Sporul casei (Impatiens)
  • Trandafirul de stâncă
  • Steaua din Bethleem

Poți achiziționa aceste esențe florale din orice plafar și din anumite farmacii. Oricine poate apela la remediul salvator, acesta neavând contraindicații. Nu strică să ai mereu acest remediu la îndemână.

Cum observi primele simptome ale unui atac de anxietate, pune câte patru picături din esențele florale menționate anterior într-un pahar cu apă și bea încet.

2. Controlează-ți respirația

Exercițiile de respirație te ajută să învingi atacurile de anxietate

Deoarece simptomele atacurilor de anxietate pot surveni brusc, este important să respiri adânc în timpul unei crize. Așadar, concentrează-te asupra respirației tale imediat ce simți că aceasta începe să accelereze.

Stai jos și încearcă să respiri adânc și calm, umplându-ți mai întâi abdomenul, apoi pieptul cu aer. Pentru a te putea concentra mai ușor asupra mișcărilor, pune-ți mâinile pe stomac.

3. Mișcă-ți ochii

Mișcările oculare te ajută să îți controlezi nivelul de anxietate, tristețe și depresie. Când ești trist, ochii tăi vor fi îndreptați în jos. Pentru a combate și preveni anxietatea, forțează-te să privești în sus. Execută acest exercițiu cu ochii, nu cu capul. În doar câteva minute, emoțiile negative vor dispărea.

4. Remediu cu uleiuri esențiale

Anumite uleiuri esențiale te ajută să combați atacurile de anxietate

Uleiurile esențiale au proprietăți terapeutice utile pentru a trata și preveni diverse probleme de sănătate. Ca să combați anxietatea, este indicat să optezi pentru uleiuri esențiale cu proprietăți relaxante și un efect de echilibrare. Ține cont de preferințele tale personale. Te sfătuim să încerci uleiuri esențiale preparate cu:

  • Levănțică
  • Busuioc
  • Bergamotă
  • Chiparos
  • Cedru
  • Șovârf
  • Portocal
  • Mușețel
  • Angelică

Poți include uleiurile esențiale într-un odorizant de cameră sau într-un difuzor electric de parfum.

5. Udă-ți ochii cu apă rece

Un truc simplu pentru a preveni atacurile de anxietate este să aplici un jet de apă rece pe ochii închiși. Dacă vrei, poți aplica apă rece și pe restul feței. Hidroterapia cu apă rece este o modalitate simplă de a relaxa corpul și de a preveni atacurile de anxietate.

6. Băi cu magneziu

Poți combate atacurile de anxietate cu o baie relaxantă

Magneziul este un mineral care poate echilibra sistemul nervos. În general, acesta este consumat sub formă de suplimente. Pentru un efect mai rapid, poți să faci o baie cu sulfat de magneziu (săruri Epsom).

Adaugă o jumătate de cană de săruri Epsom în cada de baie și stai în apă pentru cel puțin 20 de minute. Baia te va relaxa și revitaliza, fără a fi nevoie să iei un supliment cu magneziu.

7. Homeopatia personalizată

Homeopatia este o ramură a medicinei care ne permite să tratăm diverse probleme de sănătate fără a experimenta efecte secundare nedorite. Ideal ar fi să consulți un specialist în homeopatie.

Specialiștii în homeopatie îți pot evalua cazul și recomanda un tratament adecvat. Astfel, vei avea mereu la îndemână un tratament preventiv pe care îl poți lua imediat ce observi primele simptome ale anxietății.

După cum bine vezi, avem la dispoziție numeroase remedii eficiente împotriva anxietății. Trebuie însă să ții cont de nevoile tale personale (în special dacă suferi și de alte probleme de sănătate) atunci când selectezi tratamentul potrivit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.