Tristețea și descurajarea – 4 sfaturi pentru a le depăși - Doza de Sănătate
 

Tristețea și descurajarea – 4 sfaturi pentru a le depăși

Pentru a găsi fericirea, trebuie să o cauți în lucrurile mărunte din viața de zi cu zi.
Tristețea și descurajarea – 4 sfaturi pentru a le depăși

Ultima actualizare: 03 februarie, 2019

Sunt zile în care nu avem puterea să facem nimic, nu avem motivația necesară pentru a înfrunta provocările zilei. Acestea sunt momentele în care tristețea ne prinde și ne îneacă într-o mare de slăbiciune. Nu lăsa acest lucru să se întâmple. Astăzi îți oferim 4 sfaturi care să te ajute să depășești tristețea și descurajarea care te apasă.

1. Acceptă tristețea și descurajarea…forțează-te să merg mai departe

Este bine să accepți tristețea sau senzația de descurajare. Acceptă stările negative pentru a le putea depăși. Este o regulă simplă pe care merită să o aplici în viața de zi cu zi. Psihologii și psihiatrii susțin că partea zilei în care ne cuprinde de obicei tristețea sau disperarea este dimineața.

Acesta este momentul în care ne simțim vlăguiți de putere și lipsiți de motivație pentru a ne ridica din pat. Trebuie să încercăm să nu ne lăsăm copleșiți de aceste senzații. Iată care sunt fazele principale prin care treci în aceste situații:

  • După ce te trezești și deschizi ochii, îți amintești de un anumit lucru care te-a rănit sau te-a descurajat.
  • Această „cădere” emoțională îți răpește forța de a te ridica din pat plin de energia necesară înfruntării zilei ce te așteaptă.
  • Atunci când te lovești de acest „zid” în mintea ta, trebuie în primul rând să conștientizezi faptul că este un lucru negativ, că ai o problemă, că există ceva care te întristează și te seacă de putere. Crezi că poți alunga tristețea aceasta sufocantă stând în pat? Nicidecum.
  • Trebuie să îți dai seama că ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să te lași prins în capcana acestor gânduri negative. Poți depăși tristețea și descurajarea puțin câte puțin prin mici realizări zilnice: ridică-te din pat și îmbracă-te cu niște haine care să te facă să adori imaginea din oglindă. Gândește-te că meriți mai mult, că viața este făcută pentru a fi trăită, nu pentru a plânge și a te da bătut.
  • Da, există lucruri care te întristează, dar încearcă să deschizi acea fereastră care îți permite să-ți „aerisești” mintea și sufletul și să respiri mai bine.
Cum să alungi tristețea și descurajarea

2. Urmează-ți visele în fiecare zi pentru a învinge tristețea și descurajarea

Poate că azi este înnorat afară. Poate că se apropie furtuna și nu ai chef de nimic. Dar ce câștigi stând acasă și uitându-te prin geam la ploaia de afară? Nimic.

Nu contează că cerul este gri, că azi ai mai multe cearcăne decât ieri. Sau că nu mai ai alături de tine persoana care te făcea fericit. A venit vremea să îți cauți alte vise de urmat, să te implici în proiecte noi. Visele sunt luminate zilnic de idei mărunte care ne conduc spre posibilități uriașe. 

  • Când te trezești, gândește-te la ce ți-ar plăcea să faci în ziua respectivă. O plimbare prin parc, o sesiune de cumpărături. Sună-ți prietenul acela drag pe care nu l-ai mai văzut de mult timp. Cumpără-ți o carte. Încearcă o tunsoare nouă sau înscrie-te la un curs care ți-a stârnit interesul.
  • Orice schimbare făcută azi construiește un pod către fericirea de mâine. Merită să încerci.
Cum depășim tristețea și descurajarea

3. Este important să știi cum să „renunți”

Știi cu siguranță la ce ne referim atunci când vorbim de „renunțare”. Fiecare om trece prin anumite cicluri, anumite etape. Sunt momente în viață în care ne simțim atașați de anumite persoane. Ulterior ne îndepărtăm de acestea și începem un nou ciclu existențial.

Există oameni care nu pot accepta aceste schimbări: încheierea unei relații, pierderea unei persoane dragi, mutarea într-un alt oraș, pierderea locului de muncă, a unui prieten…

Viața este într-o continuă schimbare, drept pentru care trebuie să acceptăm faptul că uneori este necesar să renunțăm la trecut pentru a putea privi spre viitor. Acest lucru nu este deloc ușor. Este greu să-ți iei rămas bun de la o persoană pe care până nu de mult o iubeai din tot sufletul.

Te-ar putea interesa și:

8 sfaturi pentru a alunga tristețea

Cum reușim să facem acest lucru? Cum renunțăm la ce eram sau ce aveam ieri? Cu mult curaj, entuziasm și stimă de sine. Imaginează-ți viața ca o cameră încăpătoare cu multe uși prin care poți privi în exterior. Nu rămâne blocat în cutia cu amintiri. Deschide acele uși pentru a permite speranței să intre.

4. Reînnoiește-te și iubește-te pe tine însuți

Viața este schimbare. Tristețea devine mult mai periculoasă dacă o ținem ascunsă – dacă stăm în casă și nu ieșim nicăieri, dacă nu vrem să vorbim cu nimeni. Dacă ne căutăm refugiul în lacrimi.

Evită acest comportament! Orice efort de a depăși sentimentul de disperare te ajută să nu cazi în depresie. Trebuie să conștientizezi că orice persoană merită să fie fericită, inclusiv tu.

Reînnoiește-te constant prin implicarea în noi proiecte. Privește în sufletul tău și descoperă acel lucru pe care ți-ai dorit mereu să-l faci, dar nu ai îndrăznit să încerci. Poate să mergi singur într-o excursie? Să-ți cauți de lucru într-un alt oraș?

A trăi înseamnă a accepta o serie de provocări, iar curajul este necesar pentru a depăși tristețea și descurajarea. Te asigurăm că poți și tu să fii fericit!

Pentru că meriți, nu te îndoi de acest lucru nici pentru o clipă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barajas Márquez, Miriam W. y Cruz del Castillo, Cinthia (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e Investigación en Psicología, 22 (3), 342-352. [Fecha de Consulta 25 de Octubre de 2020]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=292/29255775008
  • Li, JZ, Bunney, BG, Meng, F., Hagenauer, MH, Walsh, DM, Vawter, MP, Evans, SJ, Choudary, PV, Cartagena, P., Barchas, JD, Schatzberg, AF, Jones, EG, Myers, RM, Watson, SJ, Akil, H. y Bunney, WE (2013). Patrones circadianos de expresión génica en el cerebro humano y alteración en el trastorno depresivo mayor. Actas de la Academia Nacional de Ciencias, 110 (24), 9950–9955. https://doi.org/10.1073/pnas.1305814110
  • The National Institute of Mental Health (NIMH). Depresión: información básica. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/depresion-sp/index.shtml

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.