Tromboza venoasă: simptome și prevenire - Doza de Sănătate
 

Tromboza venoasă: simptome și prevenire

Tromboza venoasă poate fi de două feluri: superficială și profundă, cea din urmă având un risc mai mare de complicații.
Tromboza venoasă: simptome și prevenire
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2018

În zilele noastre, multe femei suferă de varice, o problemă ce nu trebuie ignorată. Una dintre complicațiile acestei afecțiuni poate fi chiar tromboza venoasă.

Fie că sunt mici sau mari, varicele nu numai că ne afectează frumusețea, ci și starea de sănătate, motiv pentru care trebuie să le monitorizăm foarte atent evoluția.

După cum bine știi deja, cauza principală a apariției varicelor este circulația deficitară a sângelui. Uneori sângele se poate condensa, formând un cheag periculos care poate bloca fluxul sanguin. Această afecțiune se numește tromboză venoasă, o problemă de sănătate ce poate deveni foarte gravă dacă nu este tratată la timp.

În acest articol îți vom explica ce este tromboza venoasă, care sunt principalele simptome asociate acesteia și cum poate fi prevenită. Citește în continuare și ia aminte – sănătatea ta ar putea fi în joc!

Ce este tromboza venoasă?

Tromboza venoasă este cauzată de apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene din corp. De obicei, această afecțiune este profundă (tromboză venoasă profundă, abreviată TVP) și este localizată adesea în regiunile în care fluxul sanguin este scăzut – cum ar fi gambele și coapsele.

Pericolul cel mai mare atunci când vine vorba de tromboza venoasă este desprinderea cheagului de sânge și deplasarea acestuia prin fluxul sanguin către o arteră pulmonară. În această situație, circulația sângelui în artera respectivă se blochează, provocând ceea ce se numește embolie pulmonară.

Deși este adevărat că embolia pulmonară afectează, în general, doar femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, nici femeile mai tinere ce au varice nu ar trebui să ignore posibilitatea instalării acestei afecțiuni foarte grave.

Medicii ne spun că există o posibilitate mai mare ca un cheag de sânge să se deplaseze atunci când acesta este localizat în regiunile superioare ale picioarelor, cum ar fi coapsele.

Din acest motiv, este important să mergi periodic la un control medical. Dacă medicul consideră că este necesar, va trebui să te supui unei intervenții chirurgicale.

Îți recomandăm să citești și:

Descoperă 10 trucuri pentru a preveni varicele

Ce simptome provoacă tromboza venoasă?

Tromboza venoasă poate fi prezentă la picioare

Atunci când vine vorba de tromboza venoasă, există mai multe simptome pe care trebuie să le urmărim. În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că tromboza venoasă poate fi de două feluri: superficială și profundă, cea din urmă având un risc mai mare de complicații.

Fiecare tip de tromboză venoasă are propriile sale simptome caracteristice:

Tromboza venoasă superficială

Acest tip de tromboză venoasă este foarte ușor de recunoscut. Vei observa că vena afectată este mărită (asemenea unui șnur), tare, albastră și dureroasă la atingere. Regiunea din jurul venei va fi deseori fierbinte, iar seara vei simți o presiune în zonă.

Dacă suferi de tromboză venoasă superficială, atunci ai mare grijă: acesta este primul pas spre tromboza venoasă profundă, care este mult mai periculoasă. În plus, acest tip de tromboză te predispune unei afecțiuni numite flebită.

Tromboza venoasă profundă

Din păcate, atunci când tromboza venoasă este profundă, aceasta devine mult mai greu de depistat. Iată câteva simptome după care poate fi recunoscută:

  • Presiune ridicată în regiunile unde varicele sunt cele mai vizibile și inflamate.
  • Senzație aproape copleșitoare de căldură în regiunea afectată.
  • Furnicături care urcă pe picior spre regiunea inghinală.
  • Piciorul afectat rigid și dur la atingere.
  • Pielea din jurul regiunii afectate albastră sau foarte palidă (ai mare grijă dacă apare acest simptom –acest lucru înseamnă că sângele nu reușește să circule prin artere așa cum trebuie astfel încât să poată ajunge la picioare).

Cum putem preveni tromboza venoasă?

În general, principala cauză a varicelor este moștenirea genetică (ereditatea). Un stil de viață nesănătos, o dietă neadecvată sau greutatea corporală în exces sunt alți factori ce pot contribui la apariția acestei probleme atât de deranjante.

Imediat ce observi apariția unor varice noi, trebuie să iei anumite măsuri pentru a te proteja împotriva trombozei venoase superficiale. Iată câteva dintre acestea:

  • Fă exerciții în fiecare zi. Îți vor fi de mare folos. Poți să ieși din casă și să te plimbi pentru jumătate de oră în fiecare zi. Înotul și mersul cu bicicletă sunt alte opțiuni indicate.
  • Fă dușuri reci.
  • Evită să consumi prea multă sare, zahăr, grăsimi, snackuri, băuturi răcoritoare, făină albă rafinată și orice alt aliment care îngreunează circulația sanguină.
  • Bea multe lichide, inclusiv sucuri naturale și infuzii de coada-calului, busuiocul cerbilor sau rozmarin.
  • Profită de beneficiile pe care ți le pune la dispoziție și castanul sălbatic. Acesta este folosit ca ingredient în numeroase creme pentru tratarea varicelor și poate fi achiziționat din orice farmacie.

Dacă venele tale sunt foarte vizibile și albastre, consultă imediat medicul. Este posibil să fii nevoită să te supui unei intervenții chirurgicale. Probabil că acest gând te sperie, dar sănătatea ta este în joc, deci nu ezita să faci tot ce-ți stă în putere pentru a te vindeca. Ascultă-ți medicul și ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.