Trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie - Doza de Sănătate
 

Trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie

Ce ai de făcut ca să scapi de bătăi de cap și să ai și vase curate? Îți prezentăm câteva idei ingenioase și eficiente.
Trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În fiecare zi folosim diverse ustensile de bucătărie atunci când pregătim mâncarea. La un moment dat, acestea se murdăresc de grăsime, resturi alimentare și bacterii, ceea ce înseamnă că va trebui să le curățăm înainte să le putem refolosi. Descoperă câteva trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie!

Din păcate, majoritatea produselor de curățare disponibile pe piață conțin substanțe chimice—substanțe ce pot avea efecte nocive asupra pielii noastre, provocând reacții alergice și alte probleme de sănătate, dar și asupra mediului înconjurător. Vestea bună este că nu trebuie să cheltuim sume mari de bani dacă vrem să ne ocupăm de curățarea ustensilelor de bucătărie.

Mai jos, îți vom prezenta câteva trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie în mod natural, fără a-ți pune în pericol propria sănătate sau a afecta mediul înconjurător.

4 trucuri pentru curățarea ustensilelor de bucătărie în mod natural

Truc pentru a îndepărta grăsimea de pe fundul cratițelor

Pentru a îndepărta grăsimea ce se acumulează pe cratițele tale, taie un cartof de mărime medie în jumătate și decojește-l. Acoperă miezul jumătăților de cartof cu bicarbonat de sodiu și folosește-le pe post de burete pentru a curăța fundul cratițelor tale. Rezultatele nu te vor dezamăgi!

Ca să obții cele mai bune rezultate posibile, iată ce te sfătuim: pe măsură ce cureți cratița, îndepărtează murdăria ce se acumulează pe cartof și adaugă un strat nou de bicarbonat de sodiu.

Truc pentru a curăța interiorul oalelor

Pliculețe de ceai pentru curățarea ustensilelor de bucătărie

Dacă vrei să îndepărtezi resturile alimentare și grăsimea ce se pot acumula pe interiorul oalelor tale, ia un pliculeț de ceai (nepreparat) și folosește-l pe post de burete. Freacă interiorul oalelor și, în doar câteva secunde, grăsimea se va dizolva.

Este posibil să ai nevoie de 2-3 pliculețe de ceai pentru fiecare oală în parte. Te sfătuim să optezi pentru ceaiuri mai ieftine înainte de a pune în aplicare acest truc.

Truc pentru a îndepărta grăsimea de pe exteriorul cratițelor

Nu este greu deloc să îndepărtezi grăsimea ce se acumulează pe exteriorul cratițelor. Pur și simplu ia o cratiță ceva mai mare decât cea pe care vrei să o cureți, umple-o cu apă și adaugă 4-5 linguri de bicarbonat de sodiu.

Pune cratița mai mare pe aragaz, introdu-o pe cea mică în interiorul ei și lasă-le împreună pe foc timp de o jumătate de oră. După cum vezi, această metodă necesită mai mult timp, dar rezultatele nu te vor dezamăgi—nu există metodă mai bună pentru a îndepărta grăsimea de pe oale!

Detergent lichid pentru vase pe care îl poți prepara acasă

Detergent pentru curățarea ustensilelor de bucătărie

Combinând proprietățile astringente ale sării și cele dezinfectante ale oțetului de mere și ale lămâilor, se obține un detergent lichid pentru vase absolut minunat. Acesta va ucide bacteriile, va îndepărta grăsimea și va elimina mirosurile neplăcute ce tind să se acumuleze pe ustensilele de bucătărie.

Ingrediente:

  • 3 lămâi
  • 2/3 ceașcă de sare
  • Jumătate de ceașcă de oțet de mere
  • 1 ceașcă cu apă
  • 2 linguri de agent de clătire pentru mașinile de spălat vase

Mod de preparare și utilizare:

  • Spală și taie lămâile (fără a le decoji) în bucățele.
  • Pune bucățelele de lămâie într-un robot de bucătărie și procesează-le până când obții un amestec omogen. Adaugă oțetul de mere, apa și agentul de clătire și pornește robotul de bucătărie la viteză mare. Lasă robotul să funcționeze timp de câteva minute. Amestecul obținut ar trebui să fie omogen.
  • Toarnă amestecul într-o crăticioară și pune-o pe foc timp de 15 minute, amestecând continuu cu o lingură de lemn.
  • Toarnă lichidul într-un castron și lasă-l să se răcească (este posibil să se formeze un strat solid deasupra atunci când acesta s-a răcit).
  • Imediat ce s-a răcit, toarnă detergentul într-un recipient cu capac și depozitează-l în frigider.
  • Folosește soluția obținută așa cum ai folosi orice detergent de vase. Vei avea nevoie de două linguri de detergent de pentru curățarea ustensilelor de bucătărie.

După cum bine vezi, nu este deloc dificil—și nici nu costă prea mult—să-ți cureți ustensilele de bucătărie cu produse naturale. Vei evita toate problemele de sănătate la care te expui atunci când folosești chimicale și, în plus, vei proteja mediul înconjurător. Nu ezita să încerci trucurile pe care ți le-am prezentat mai sus și să le împarți și cu cei din jur!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.