8 utilizări și beneficii ale uleiului de ricin - Doza de Sănătate
 

8 utilizări și beneficii ale uleiului de ricin

Uleiul de ricin are proprietăți medicinale și este un aliat de nădejde pentru frumusețea noastră. Nu este nevoie să-l consumi. Este suficient să-l aplici pe piele sau păr, așa că nu ezita să-l încerci!
8 utilizări și beneficii ale uleiului de ricin
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Natura ne oferă numeroase uleiuri bogate în nutrienți benefice pentru sănătatea și frumusețea noastră. Printre acestea se numără și uleiul de ricin, un produs obținut dintr-o plantă exotică originară din Africa și Asia. Citește mai departe pentru a descoperi uimitoarele beneficii ale uleiului de ricin.

Uleiul de ricin este celebru pentru conținutul său ridicat de substanțe antiinflamatoare și antioxidante. Acesta poate fi inclus în diverse remedii pentru a ameliora disconfortul fizic și a îmbunătăți aspectul pielii și al părului.

Deși multe persoane nu suportă gustul uleiului de ricin, numeroase companii includ acest ingredient în produsele lor cosmetice, de igienă sau farmaceutice. De asemenea, uleiul de ricin poate fi achiziționat în stare pură și utilizat ca tratament alternativ în diverse moduri.

În articolul de azi îți vom prezenta opt dintre cele mai interesante beneficii ale uleiului de ricin în ceea ce privește sănătatea și frumusețea. Te sfătuim să incluzi acest produs în rutina ta zilnică de înfrumusețare.

8 beneficii ale uleiului de ricin pentru sănătate și frumusețe

1. Întărește genele

Beneficii ale uleiului de ricin pentru gene

Aplicat pe sprâncene și gene, uleiul de ricin mărește volumul și lungimea acestora.

Ce presupune tratamentul?

  • Cu ajutorul unei perii pentru rimel curate, aplică un strat subțire de ulei de ricin pe gene, de la rădăcini spre vârfuri.
  • Aplică acest tratament în fiecare noapte, înainte de culcare.

2. Revitalizează părul

Dacă părul tău este uscat și lipsit de vitalitate din cauza vopselelor, expunerii la soare sau utilizării ondulatoarelor și uscătoarelor, încearcă să-i oferi un plus de nutrienți cu ajutorul unui tratament cu ulei.

În acest scop, uleiul de ricin este o variantă foarte bună. Acest produs nu conține chimicale dure, ci este bogat în antioxidanți esențiali care ajută la repararea părului.

Ce presupune tratamentul?

  • Masează o cantitate mică de ulei de ricin de la mijlocul șuvițelor spre vârfuri.
  • Lasă uleiul să acționeze pe timp de noapte și clătește-ți părul dimineața.
  • Folosește acest tratament de cel puțin trei ori pe săptămână.

3. Fortifică unghiile

Beneficii ale uleiului de ricin precum întărirea unghiilor

Grație conținutului său semnificativ de vitamina E, uleiul de ricin întărește unghiile și previne ruperea și uscarea acestora. De asemenea, acest produs hrănește cuticulele și previne dezvoltarea infecțiilor și a unghiilor încarnate.

Ce presupune tratamentul?

  • Înmoaie-ți unghiile într-o cantitate mică de ulei de ricin sau aplică acest produs cu o pensulă pentru unghii.
  • Poți utiliza uleiul de ricin pentru a deschide la culoare lacul de unghii și a-l face mai hrănitor.

4. Îngrijește pielea

Asemenea multor uleiuri esențiale, uleiul de ricin este un agent hidratant natural ce hrănește pielea și o menține tânără și sănătoasă. Acesta este un produs ideal pentru cei care se confruntă cu uscarea sau cojirea pielii, eczeme și orice alte probleme de acest gen.

Grație proprietăților sale antibacteriene, uleiul de ricin este util pentru a trata chiar și arsurile sau rănile superficiale. Mai mult, acest produs conține antioxidanți ce stopează deteriorarea celulelor, prevenind îmbătrânirea prematură.

Ce presupune tratamentul?

  • Toarnă o cantitate mică de ulei de ricin în palmă și masează regiunea pe care vrei să o tratezi.
  • Nu uita de pielea din jurul ochilor și al buzelor.
  • Aplică acest tratament zilnic sau cel puțin de câteva ori pe săptămână.

5. Îndepărtează bătăturile

Beneficii ale uleiului de ricin precum tratarea bătăturilor

Unul dintre multiplele beneficii ale uleiului de ricin este eliminarea bătăturilor de pe picioare. Acest produs îndepărtează celulele moarte și înmoaie porțiunile întărite, accelerând vindecarea bătăturilor.

Ce presupune tratamentul?

  • Înmoaie un tampon medicinal în ulei de ricin și masează bătăturile. Acoperă regiunea respectivă cu un pansament.
  • Lasă uleiul de ricin să acționeze pe timp de noapte și freacă regiunea cu o piatră ponce dimineața.
  • Dacă este nevoie, aplică tratamentul din nou în seara următoare.

6. Ameliorează durerea produsă de artrită

Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de ricin fac ca acest produs să fie util pentru a masa regiunile dureroase afectate de artrită.

Ce presupune tratamentul?

  • Înmoaie un tampon medicinal în ulei de ricin și masează articulațiile afectate, apoi acoperă regiunea vizată cu un pansament.
  • Aplică o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică pe zona afectată.
  • Lasă tratamentul să acționeze timp de 30-40 de minute și aplică-l zilnic.

7. Este util împotriva urciorului

Beneficii ale uleiului de ricin ca remediu pentru urcior

Compușii antibacterieni din compoziția uleiului de ricin sunt utili pentru a trata infecțiile care afectează pleoapele, cum ar fi urciorul.

Ce presupune tratamentul?

  • Aplică o picătură de ulei de ricin pe urcior de două sau trei ori pe zi.

8. Ameliorează problemele respiratorii

Congestia și disconfortul produse de bolile respiratorii pot fi ameliorate cu ajutorul efectelor analgezice și antiinflamatoare ale uleiului de ricin.

Ce presupune tratamentul

  • Încălzește puțină apă și adaugă ulei de ricin, apoi masează ușor soluția pe piept, deasupra plămânilor.
  • Pentru a obține cele mai bune rezultate, încearcă să aplici acest tratament înainte de culcare.

Uleiul de ricin este foarte util și poate fi aplicat în locul mai multor tratamente clasice. Merită să achiziționezi acest produs chiar azi din orice farmacie sau plafar. În acest fel, te poți convinge singur/ă de minunatele beneficii ale uleiului de ricin.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Al-Mamun, M. A., Akter, Z., Uddin, M. J., Ferdaus, K. M. K. B., Hoque, K. M. F., Ferdousi, Z., & Reza, M. A. (2016). Characterization and evaluation of antibacterial and antiproliferative activities of crude protein extracts isolated from the seed of Ricinus communis in Bangladesh. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). Available at: https://doi.org/10.1186/s12906-016-1185-y. Accessed 24/04/2020.
    • Boddu, S. H. S., Alsaab, H., Umar, S., Bonam, S. P., Gupta, H., & Ahmed, S. (2015). Anti-inflammatory effects of a novel ricinoleic acid poloxamer gel system for transdermal delivery. International Journal of Pharmaceutics, 479(1), 207–211. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2014.12.051. Accessed 24/04/2020.
    • Carson, S. N., Wiggins, C., Overall, K., & Herbert, J. (2003). Using a castor oil-balsam of Peru-trypsin ointment to assist in healing skin graft donor sites. Ostomy/wound management49(6), 60-64. Available at: https://europepmc.org/article/med/12874484. Accessed 24/04/2020.
    • Mayo Clinic (2019). Si tomo agua, ¿tendré la piel hidratada? Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/hydrated-skin/faq-20058067. Accessed 24/04/2020.
    • MedlinePlus (2019). Infecciones por estafilococo. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/staphylococcalinfections.html. Accessed 24/04/2020.
    • Tanghetti, E. A. (2013). The role of inflammation in the pathology of acne. The Journal of clinical and aesthetic dermatology6(9), 27. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780801/. Accessed 24/04/2020.
    • Tunaru, S., Althoff, T. F., Nusing, R. M., Diener, M., & Offermanns, S. (2012). Castor oil induces laxation and uterus contraction via ricinoleic acid activating prostaglandin EP3 receptors. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(23), 9179–9184. Available at: https://doi.org/10.1073/pnas.1201627109. Accessed 24/04/2020.
    • Vieira, C., Evangelista, S., Cirillo, R., Lippi, A., Maggi, C. A., & Manzini, S. (2000). Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation, 9(5), 223–228. Available at: https://doi.org/10.1080/09629350020025737. Accessed 24/04/2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.