Umflarea abdomenului. Cauze și tratamente - Doza de Sănătate
 

Umflarea abdomenului. Cauze și tratamente

Mulți oameni ar dori să se poată lăuda cu un abdomen plat. Umflarea abdomenului îi împiedică însă să se simtă bine în pielea lor.
Umflarea abdomenului. Cauze și tratamente
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mulți oameni ar dori să se poată lăuda ca au un abdomen plat. Umflarea abdomenului este ceva neplăcut din punct de vedere estetic. Însă aceasta poate fi și un indiciu al faptului că ceva este în neregulă în organismul tău. Dacă ți s-a umflat abdomenul, cel mai probabil sănătatea ta fost compromisă.

Umflarea abdomenului poate fi simptomul unei afecțiuni grave, cum ar fi, de exemplu, sindromul colonului iritabil. Din acest motiv, experții susțin că este necesar să știm de ce boală suferim, pentru a urma un tratament adecvat.

Mai jos îți vom prezenta care principalele cauze ce determină umflarea abdomenului. În plus, îți vom spune și cum poți să te tratezi și să previi apariția unor afecțiuni mult mai grave.

Constipația determină umflarea abdomenului

Una dintre principalele cauze ale umflării abdominale este constipația. Aceasta, la rândul său, poate fi rezultatul unei diete sărace în fibre și lichide combinate cu lipsa de exerciții fizice.

Ca să te aperi de constipație, mănâncă multe fructe, legume și semințe. În plus, bea multe lichide și fă exerciții cardio timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Alergiile

Mulți oameni sunt alergici la diferite tipuri de alimente, iar unele dintre aceste alergii pot duce la umflarea abdomenului. Lactoza, de exemplu, provoacă o acumulare de gaze în organismul celor sensibili. Dacă ești alergic(ă) la produsele lactate, înlocuiește-le cu iaurturi, brânzeturi și lapte fără lactoză.

Mâncatul în grabă

Dulciuri ce provoacă umflarea abdomenului

Anumite obiceiuri proaste, cum ar fi mestecatul prea rapid atunci când mâncăm, pot cauza umflarea abdomenului.

Dacă înghiți prea mult aer atunci când mănânci, poți face indigestie. Îți recomandăm să mănânci încet, ca să te poți bucura mai bine de mâncare, evitând să mănânci în exces.

Sarcina

Una dintre cele mai comune cauze ale umflării abdominale este graviditatea. Dacă crezi că ești gravidă, îți recomandăm să încerci un test de sarcină. Dacă testul iese pozitiv, va trebui să începi să te îngrijești așa cum trebuie.

Retenția de lichide

Și retenția de lichide poate cauza umflarea abdomenului. Consultă-ți medicul, pentru că s-ar putea să suferi de o afecțiune serioasă.

Alimentele procesate

Hamberger ce provoacă umflarea abdomenului

Alimentele procesate pot face ca abdomenul tău să se umfle. Mulți gastroenterologi au confirmat faptul că, din cauza consumului excesiv de alimente îndulcite artificial, un număr mare de persoane au un exces de aer în stomac.

Cele mai periculoase alimente sunt cele cu un conținut bogat de sodiu, dar sărace în fibre. Experții ne recomandă alimentele cu puțin sodiu dacă vrem să evităm umflarea abdomenului.

Diferitele afecțiuni

Mai multe afecțiuni pot cauza umflarea abdominală, dintre care putem menționa: bolile cardiovasculare, tumorile, ciroza, apendicita, ulcerele gastrice, diverticulita, pancreatita, sindromul premenstrual, etc. Dacă suferi de una dintre aceste boli, monitorizează-ți foarte atent starea și vorbește cu medicul tău.

Ca să scapi de orice îndoială, va trebui să primești un diagnostic de la un profesionist și, dacă este cazul, să adopți obiceiuri mai sănătoase.

O dietă necorespunzătoare

Fructe pentru a combate umflarea abdomenului

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedre faptul că principala cauză a umflării abdomenului este o alimentație necorespunzătoare sau obiceiurile proaste.

Îți recomandăm să mănânci multe alimente bogate în fibre—stomacul tău îți va fi recunoscător! Și fructele și legumele sunt, de asemenea, foarte bune pentru digestia ta, iar cu ajutorul lor poți obține un abdomen mai plat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Meier, R. (2009). [The hypersensitive gastrointestinal tract–dietary components with negative effects in the intestine]. Praxis. https://doi.org/10.1024/1661-8157.98.7.395
  • He, M., Sun, J., Jiang, Z. Q., & Yang, Y. X. (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: A multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0275-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.