8 remedii naturiste pentru tratarea urciorului - Doza de Sănătate
 

8 remedii naturiste pentru tratarea urciorului

8 remedii naturiste pentru tratarea urciorului

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Urciorul (orjeletul) reprezintă o infecție bacteriană ce se dezvoltă în regiunea ochilor, care ne poate afecta în mai multe moduri. Urciorul extern afectează de obicei glandele sebacee localizate la marginea pleoapelor, la baza genelor sau glandele sudoripare. Urciorul intern afectează partea internă a pleoapelor. Din fericire, există câteva remedii naturiste pentru tratarea urciorului pe care le poți descoperi mai jos.

Această infecție se manifestă sub formă unei umflături roșiatice la nivelul ochiului afectat. Umflătura conțină apă și puroi și nu trebuie sub nicio formă spartă. În caz contrar, bacteriile din interiorul acesteia pot afecta și celălalt ochi, cauzând apariția unui alt urcior.

Urcioarele nou apărute sunt foarte dureroase. Vestea bună este că acest inconvenient nu pune în pericol vederea sau starea generală de sănătate.

În cele mai multe cazuri, infecția va dispărea după aproximativ o săptămână. De îndată ce sistemul imunitar reușește să neutralizeze bacteriile care au cauzat-o, urciorul va cădea pe cont propriu, fără a lăsa urme.

Complicațiile sunt rare. Când apar, acestea constau în iritarea corneei sau deformarea pleoapei. Următoarele simptome pot semnala apariția urciorului:

  • Senzația că pleoapa este căzută
  • Roșeață la nivelul liniei genelor
  • Sensibilitate la lumină
  • Clipit excesiv
  • Lăcrimare în exces
  • Vedere încețoșată

Ce factori provoacă urciorul?

Remedii naturiste pentru tratarea urciorului aplicate cu o bucată de vată

Infecțiile bacteriene reprezintă cauza principală a urciorului. Acestea se dezvoltă atunci când glandele sebacee de la nivelul ochiului sunt blocate, ceea ce favorizează declanșarea infecțiilor (de fapt, acesta este modul în care acneea se dezvoltă pe față, piept și gât).

Alți factori care provoacă apariția urciorului sunt:

  • O igienă precară
  • O dietă deficitară
  • Atingerea excesivă a ochilor
  • Utilizarea prosoapelor infectate
  • Deshidratarea
  • Un sistem imunitar slăbit

8 remedii naturiste pentru tratarea urciorului

Pentru o vindecarea rapidă, îți recomandăm să apelezi la următoarele remedii naturiste pentru tratarea urciorului:

Remediu pe bază de usturoi

Orice remediu puternic poate cauza iritații dacă este aplicat aproape de ochi, dar sucul de usturoi poate trata infecția în timp util. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antimicrobiene, usturoiul grăbește vindecarea. 

Nu trebuie decât să zdrobești câțiva căței de usturoi și să aplici sucul obținut pe pleoapa afectată. Proprietățile benefice ale acestui remediu vor fi absorbite și vor acționa chiar dacă urciorul este intern.

Când aplici suc de usturoi pe urcior, asigură-te că acest lichid nu pătrunde în ochi. Poți, de pildă, să umezește un bețișor de urechi cu suc de usturoi, astfel încât să îl poți aplica mai ușor.

Remediu pe bază de cartofi

Conținând substanțe astringente, cartofii au abilitatea de a reduce inflamațiile ce îngreunează circulația sanguină în regiunea afectată. Rade un cartof, pune-l pe o fâșie de tifon și aplică-l pe pleoapa afectată. Cu ajutorul acestui remediu, urciorul va dispărea imediat!

Menține o igienă adecvată

Remedii naturiste pentru tratarea urciorului ce reduc inflamația

O igienă precară reprezintă principala cauză a dezvoltării urcioarelor. Dacă această problemă apare frecvent, fă un efort pentru a menține regiunea din jurul ochilor curată. Astfel, vei preveni acumularea murdăriei și a bacteriilor.

Remediu cu ceai de mușețel și ceai verde

După ce bei o cană de ceai verde sau ceai de mușețel, pune pliculețele utilizate în frigider. De îndată ce s-au răcit, le poți aplica direct pe ochii afectați de urcior. Compușii antioxidanți din componența acestor ceaiuri luptă împotriva infecțiilor și pot elimina urcioarele într-un timp scurt.

Remediu pe bază de aloe vera

Remedii naturiste pentru tratarea urciorului precum aloe vera

Aloe vera este o plantă celebră și suntem siguri că știi deja că aceasta posedă o serie de proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Pentru a trata urciorul, gelul din interiorul frunzelor de aloe poate fi aplicat direct pe pleoapa infectată. Aplică o cantitate mică de gel de câteva ori pe zi, până când ochiul își revine.

Remediu pe bază de ceapă

Deși ne face să plângem atunci când o tăiem, ceapa este bogată în antioxidanți și agenți antibacterieni utili pentru sănătate. Astfel, aceasta este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru tratarea urciorului.

La fel ca în cazul cartofilor, trebuie doar să toci ceapa, să o pui pe tifon și să o aplici pe pleoapa afectată. Nu te alarma dacă ochii încep să îți lăcrimeze. Această reacție indică faptul că remediul acționează.

Remediu pe bază de pătrunjel

Pătrunjelul pe lista de remedii naturiste pentru tratarea urciorului

Ingredientele active din componența pătrunjelului pot detoxifica urcioarele, eliminând bacteriile și puroiul din acestea. Astfel, procesul de vindecare este accelerat și inflamația redusă imediat. Fierbe câteva frunze de pătrunjel, aplică tonicul obținut pe ochi și lasă-l să acționeze până se răcește.

Remediu pe bază de curcuma (turmeric)

Nu putem vorbi de remedii naturiste pentru tratarea urciorului fără să menționăm curcuma. Acest ingredient are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene benefice pentru ochi.

  • Amestecă curcuma cu puțină apă și încălzește totul până atinge punctul de fierbere.
  • Aplică amestecul obținut pe ochi cu o cârpă curată.
  • Ca să stimulezi procesul de vindecare, aplică acest remediu de trei ori pe zi.

Deși urciorul este, în mod obișnuit, inofensiv, această problemă provoacă mult disconfort. Din acest motiv, dacă ochii tăi sunt frecvent afectați de urcior, consultă un medic oftalmolog pentru a te asigura că nu suferi de o problemă de sănătate mai gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.