Vârsta de aur: regăsește-ți echilibrul interior - Doza de Sănătate
 

Vârsta de aur: regăsește-ți echilibrul interior

Cu toții trebuie să ajungem în acel punct în care ne regăsim echilibrul interior și în care criticile sau comentariile negative nu ne mai influențează.
Vârsta de aur: regăsește-ți echilibrul interior

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Pentru a fi fericit și a-i face și pe ceilalți fericiți, trebuie să-ți găsești echilibrul interior. Este necesar să ajungi în acel stadiu în care poți să ignori criticile celor din jur și să te concentrezi asupra propriei îmbogățiri spirituale. 

Cu toții trebuie să ajungem în acel punct în care ne regăsim echilibrul interior. În acel moment, criticile sau comentariile negative și neproductive nu ne mai influențează.

În general, afirmațiile incorecte și criticile ne afectează, mai ales atunci când vin din partea persoanelor dragi. Tocmai de aceea este foarte greu să declari că „nu îmi pasă de ce spun sau cred ceilalți despre mine”.

Criticile te afectează în măsura în care permiți ca acest lucru să se întâmple. Tocmai de aceea este necesar să-ți regăsești echilibrul interior și maturitatea care te ajută să mergi mai departe cu inima deschisă și plină de pace. Nu spunem că trebuie să ajungi la o anumită vârstă pentru a te pune pe tine pe primul loc.

Vorbim despre o vârstă mentală, nu fizică. Este vorba despre acel moment în care îți găsești echilibrul și lași în urmă un „bagaj” substanțial. Asta înseamnă că ai învățat din experiențele tale și ești capabil de a „dezactiva” tot ce nu se înscrie în sfera pozitivității.

Îți sugerăm să meditezi un pic pe baza acestui subiect.

Vârsta de aur nu ține de ani, ci de pacea și echilibrul interior

Pacea interioară nu se obține în mod automat la 30, 40 sau 60 de ani. Vârsta de aur se „împlinește” atunci când faci un pas către aprecierea de sine, când te îngrijești de propria ta bunăstare cu conștiința că, dacă tu nu ești fericit, nu vei putea să-i faci nici pe ceilalți fericiți.

Echilibrul interior ne aduce fericire
  • Cea mai bună vârsta a ta este acum, nu acum câțiva ani, nu peste câteva decenii: acum. Tocmai de aceea este foarte important să-ți regăsești speranța, stima de sine și echilibrul interior. Nu există o dragoste mai importantă decât cea pe care ți-o porți ție însuți.
  • Numai când îți dezvolți stima de sine ești capabil să te eliberezi de oamenii toxici, de manipulări și de persoanele negative care îți provoacă suferință.
  • Unii oameni găsesc această pace interioară la 30 de ani, alții mai devreme sau mai târziu de atât, dar important este să înțelegi la un moment dat că poți să te faci singur fericit și, în consecință, să împarți această fericire și cu cei din jur.
  • Vârsta de aur reprezintă pace și libertate spirituală. Asta înseamnă că trebuie să-ți cultivi propria grădină interioară în care nimeni nu-ți poate „tăia” visele și speranțele, deoarece tu singur ți-ai hrănit personalitatea cu fericire, optimism și o forță de nedescris. Doar așa îți vei întări stima de sine.

Vârsta nu se măsoară în ani, ci în sentimente. Tocmai de aceea trebuie să încetezi să pui un preț atât de mare pe frumusețea fizică. Da, este bine să te îngrijești, dar să nu devină o prioritate pentru a fi fericit. Este mult mai important să te accepți așa cum ești și să te împaci cu trecerea timpului.

Vârsta mea adevărată se află în zâmbetul meu, iar viziunea mea supra vieții poartă culoarea viselor mele

Echilibrul interior nu ține de o vârstă anume

Vârsta nu este indicată de anii împliniți, nici de ridurile din jurul ochilor. Tinerețea și vârsta ta sunt marcate de sufletul tău și de fericirea care sălășluiește în el.

Tocmai de aceea inima ta trebuie să bată cu pasiune pentru tot ceea ce te face cu adevărat fericit. În acest fel vei deveni doritor de schimbare, îți vei regăsi echilibrul interior și maturitatea emoțională aducătoare de înțelepciune.

Trebuie să vină un moment în viața ta în care ești în sfârșit capabil de a spune nu deznădejdii, renunțării, influenței celor din jur asupra deciziilor și stării tale de spirit și criticilor privind modul tău de a fi, de a gândi și de a trăi.

  • Toți ne naștem liberi. Venim în lume fără niciun bagaj și vom pleca la fel. Așa că nu uita: între naștere și moarte se află viața. Trebuie să o trăiești la intensitate maximă.
  • Dragostea de viață și experiențele trăite îți pun un zâmbet pe față și o strălucire în ochi. Emoțiile pozitive sunt cele mai importante.
  • Ce gândesc alți oameni ține doar de ei. Cunoștințele lor limitate nu ți aparțin ție și nici nu te identifici cu ele. Dacă criticile vin din partea oamenilor dragi, reacționează și impune niște limite. Nu le permite să îți atace valorile sau felul de a fi.
  • Persoanele care te iubesc cu adevărat te vor face fericit. Nu uita că, chiar dacă te iubesc, dacă te judecă sau îți adresează cuvinte dureroase, atunci acestea nu sunt capabile să te respecte.
Echilibrul interior se obține când nu mai ești afectat de criticile negative

În concluzie, nu uita că momentul cel mai bun este acum. Acum trebuie să te pui pe tine pe primul loc, să oferi lumii ce-i mai bun din tine, din seva propriei fericiri, a echilibrului interior și a speranțelor care îți hrănesc sufletul în fiecare zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mesurado, B., Vidal, E. M., & Mestre, A. L. (2018). Negative emotions and behaviour: The role of regulatory emotional self-efficacy. Journal of Adolescence, 64, 62-71.
  • Jiménez, M. G., Montorio, I., & Izal, M. (2017). The association of age, sense of control, optimism, and self-esteem with emotional distress. Developmental psychology, 53(7), 1398.
  • Ghanizadeh, A., & Moafian, F. (2011). Critical thinking and emotional intelligence: investigating the relationship among EFL learners and the contribution of age and gender.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.