Vorbitul în somn – care sunt cauzele? - Doza de Sănătate
 

Vorbitul în somn – care sunt cauzele?

Ți s-a spus vreodată că vorbești în somn? Vrei să știi de ce? Citește în continuare pentru a afla.
Vorbitul în somn – care sunt cauzele?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Trebuie să ții cont de faptul că, cuvintele pe care le rostești în vorbitul în somn provin din subconștientul tău.

Acestea nu trebuie neapărat să aibă noimă sau să aibă vreo legătură cu viața ta reală.

Așadar, ți s-a spus vreodată că vorbești în somn? Poți să susții conversații cu alte persoane atunci când dormi sau chiar să vorbești la telefon? În articolul de azi îți prezentăm principalele cauze pentru care apare vorbitul în somn.

Oare am spus ceva stânjenitor?

Vorbitul în somn poate fi uneori stânjenitor

Când o persoană care a dormit în aceeași cameră cu noi ne spune „Vorbești în somn”, prima noastră reacție este să spunem „Nu e adevărat!” Cea de-a doua reacție este probabil: „Oare am spus ceva ciudat?”

Drept consecință, vei dori să știi de ce vorbești în timp ce dormi. Vestea bună este că știința a identificat o cauză pentru vorbitul în somn.

Această problemă nu este neobișnuită. Vorbitul în somn este o acțiune inconștientă și, în majoritatea cazurilor, constă în simple declarații și vorbe fără noimă care nu durează mai mult de câteva secunde.

Există însă și excepții. Anumite persoane pot vorbi în continuu de mai multe ori pe noapte. Nici această situație nu este atât de rară pe cât bănuim, în special în rândul copiilor și al adolescenților.

Vorbitul în somn poate fi cauzat de mai mulți factori. Printre aceștia se numără zilele dificile, senzația că ești copleșit și reprimarea emoțiilor. Însă când un adult vorbește în somn în fiecare noapte, putem spune că acesta suferă de o tulburare de somn.

Când este excesiv, vorbitul în somn poate avea drept cauză expunerea îndelungată la stres și epuizarea (fizică și mentală). Alte probleme asociate sunt bruxismul și somnambulismul (mersul în somn).

Somnilocvia – când vorbitul în somn devine un sindrom

Denumirea științifică pentru vorbitul în somn este somnilocvie

Somnilocvia, adică vorbitul în somn, presupune să vorbești cu voce tare în timpul somnului.

Această problemă nu este periculoasă și nu intră în categoria de tulburări fiziologice sau psihice. În plus, persoanele care suferă de somnilocvie nu experimentează inconveniențe mari (cu excepția actului propriu-zis de a vorbi în timp ce dorm). Practic, vorbitul în somn este o simplă trăsătură a anumitor oameni.

Somnilocvia se poate declanșa atât în timpul fazei REM (Rapid Eye Movement) a somnului, cât și în timpul fazei non-REM. În etapele inițiale, neuronii acționează la fel ca atunci când nu dormim. Astfel, acum are loc ceea ce se numește „somn paradoxal”, iar visurile sunt mai intense.

Pe de altă parte, în timpul somnului REM are loc o pauză. Drept consecință, gura, gâtul și corzile vocale (care până acum au fost inactive) se „pornesc” și funcționează pentru câteva secunde. Așadar, ceea ce rostim în somn este rostit și cu voce tare.

În ceea ce privește somnul non-REM, cauza vorbitului în somn este reprezentată de visuri. Deoarece suntem „pe jumătate treji” în această etapă, mecanismele specifice stării de veghe ne permit să vorbim. Însă, spre deosebire de momentele când suntem cu adevărat treji, vorbele rostite în această etapă pot fi complet lipsite de noimă.

Ce pot face ca să nu mai vorbesc în somn?

vorbitul-în-somn-problemă

Dacă îți împarți patul sau dormitorul cu o altă persoană, aceasta probabil a încercat deja să descifreze ceea ce încerci să comunici atunci când vorbești în somn. Aceasta este însă o cauză pierdută. De ce? Pentru că nu ești conștient de ceea ce spui.

Conținutul vorbelor rostite când dormim este total aleatoriu. În plus, vorbitul în somn nu durează mai mult de câteva secunde. Poate fi vorba de cuvinte fără noimă, murmure sau lucruri legate de experiențele noastre din timpul zilei (mai mult sau mai puțin recente).

Este important să înțelegem faptul că vorbitul în somn este un comportament inconștient. Asemenea visurilor, vorbitul în somn nu are neapărat vreo legătură cu ceea ce gândim și simțim când suntem treji.

Cuvintele rostite în aceste momente reprezintă fragmente ale experiențelor din timpul zilei de ieri, de acum două săptămână sau chiar de acum un an. Creierul tău poate să hotărască să le aducă la suprafață oricând! Din acest motiv, cei care vorbesc în somn și cei care îi aud nu trebuie să acorde prea multă importanță acestor vorbe.

Așa cum am menționat deja, somnilocvia nu este o problemă serioasă care necesită îngrijire specială. Singura grijă pe care poate ar trebui să o ai este că ai putea spune ceva stânjenitor sau compromițător în timp ce dormi.

Vorbitul în somn poate fi deranjant pentru partenerul tău de viață

În cazul în care partenerul tău tinde să se trezească la cel mai mic zgomot, vorbitul în somn poate deveni un inconvenient. Însă și sforăitul sau coșmarurile pot cauza aceeași problemă.

Dacă vorbitul în somn se declanșează subit după vârsta de 25 de ani sau îl experimentezi de mai multe ori pe săptămână, consultă un specialist. Cauza problemei ar putea fi frica, diverse tulburări emoționale sau un nivel ridicat de stres.

Combate vorbitul în somn

Printre cele mai bune tratamente pentru a combate vorbitul în somn se numără:

  • Dușurile calde
  • Muzica clasică
  • Cititul unei cărți

Ca să previi vorbitul în somn, evită următoarele:

  • Consumul de băuturi alcoolice sau răcoritoare
  • Executarea exercițiilor după apusul soarelui
  • Vizionarea emisiunilor de știri sau a filmelor, în special a celor horror (acești factori accelerează activitatea cerebrală)

Surse: https://lamenteesmaravillosa.com/por-que-hablamos-en-suenos/ 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.