10 schimbări în dietă care combat durerea de genunchi - Doza de Sănătate
 

10 schimbări în dietă care combat durerea de genunchi

Ai dureri de genunchi? Pune în practică următoarele 10 trucuri pentru a ameliora durerea prin intermediul alimentației!
10 schimbări în dietă care combat durerea de genunchi
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerea de genunchi este o problemă care afectează multe persoane. Genunchiul este o articulație formată din oase, mușchi, tendoane, ligamente și lichide.

Tendoanele și mușchii asigură mobilitatea genunchiului. Atunci când una dintre aceste structuri se inflamează, se rupe sau suferă orice tip de leziune, apar problemele și durerea de genunchi.

Câteva informații privind durerea de genunchi

Problemele la genunchi pot apărea în orice moment al vieții, nefiind asociate în mod direct cu vârsta sau slăbiciunea musculară și osoasă. Aceste neplăceri te limitează în desfășurarea multor activități zilnice, cum ar fi exercițiile fizice, ridicarea greutăților și chiar mersul pe jos.

Este important să mergi la medic imediat după ce începi să resimți un anumit disconfort, pentru ca genunchii tăi să fie examinați și tratați la timp. În acest fel poți preveni complicațiile care impun, în anumite situații, chiar o intervenție chirurgicală.

Pe lângă vizita la doctor, poți lua și alte măsuri, cum ar fi adăugarea în dietă a anumitor alimente care ameliorează durerea de genunchi în mod natural.

1. Elimină mâncarea nesănătoasă din dietă cât mai repede posibil

Mâncarea nesănătoasă corelată cu durerea de genunchi

Mâncarea nesănătoasă (junk food) este unul dintre principalii inamici ai sănătății genunchilor. Aceste produse conțin grăsimi, colesterol și sare în exces, provocând și mai multe inflamații la nivelul articulațiilor, între care sunt incluși și genunchii.

Dacă nu ai timp să gătești sau să iei masa acasă, încearcă să îți iei la pachet opțiuni mai sănătoase, cum ar fi smoothie-uri sau salate. La început îți va fi greu să îți creezi acest obicei, însă pe parcurs, mai ales după ce începi să observi beneficiile, te vei adapta fără probleme.

O altă idee bună ar fi să mergi la un local în care se servesc preparate echilibrate din punct de vedere nutrițional. Poți găsi restaurante cu prețuri acceptabile și mâncare bună în aproape orice locație.

2. Mănâncă mai multe ouă

Ouăle conțin nutrienți care protejează articulațiile și ameliorează durerea de genunchi. Există multe modalități de a le prepara, așa că poți încerca diverse „experimente” culinare.

3. Mănâncă pește în mod regulat

Dacă mănânci pește de trei ori pe săptămână, vei începe să observi efectele antiinflamatoare ale acestui aliment. Durerea de genunchi se va diminua considerabil în câteva săptămâni, mai ales dacă articulațiile sunt inflamate.

Există multe specii de pește disponibile în comerț, așa că ai de unde alege un sortiment ieftin și delicios.

4. Consumă zer

Îți recomandăm să consumi zer o dată pe zi pentru a ameliora durerea de genunchi. Beneficiile acestui aliment sunt oferite de nutrienții din compoziția sa, în principal de calciu. Acești nutrienți reduc disconfortul și mențin oasele sănătoase.

5. Adaugă curcuma în dietă

Curcuma este o mirodenie larg răspândită în Orient, care a devenit cunoscută și apreciată în ultimii ani și în Occident. Aceasta are proprietăți antiinflamatoare și este bogată în antioxidanți.

Poți consuma curcuma în mai multe moduri:

  • În salate
  • Amestecată cu lapte
  • Ca dressing vegetal
  • În sucuri

6. Consumă banane

Bananele conțin potasiu și magneziu, minerale care îmbunătățesc sănătatea oaselor și reduc treptat durerea de genunchi. Mănâncă o banană pe zi și spune adio durerii și disconfortului!

7. Alege tofu

Tofu ameliorează durerea de genunchi

Tofu este bogat în calciu, ajutând la îmbunătățirea sănătății oaselor și ameliorând durerea de genunchi sau de la nivelul altor articulații.

Poți mânca tofu oricât de des dorești. Totuși, nu este indicat să îl consumi în stare crudă, deoarece poate provoca indigestie.

8. Mănâncă mai des fasole

Acest aliment conține o cantitate ridicată de proteine, care ajută la ameliorarea durerii din zona genunchilor. Este indicat să consumi fasole de mai multe ori pe săptămână ca sursă de proteine pentru a regenera ligamentele și musculatura.

Dacă suferi de diabet, este recomandat să consumi fasole cu moderație. O cantitate mai mare de o cană pe zi îți poate mări glicemia.

9. Optează pentru ulei de măsline

Uleiul de măsline ameliorează durerea de genunchi. Îți recomandăm să consumi zilnic acest aliment, deoarece este bogat în grăsimi sănătoase, necesare pentru funcționarea optimă a organismului.

Pentru a valorifica beneficiile uleiului de măsline, este indicat să îl consumi în stare crudă sau să nu îl încălzești prea tare, deoarece poate fi dăunător.

10. Nu arunca sâmburii de avocado

Sâmburii de avocado ameliorează durerea de genunchi

Majoritatea persoanelor folosesc pulpa fructului de avocado și aruncă sâmburele. Renunță la acest obicei și folosește sâmburii pentru a ameliora durerea de genunchi!

Ingrediente

  • 1 sâmbure de avocado
  • 1 lingură de miere de albine (25 g)

Instrucțiuni

  • Rade sâmburele de avocado sau procesează-l în blender până obții o pudră.
  • Încălzește mierea de albine și amestec-o apoi cu pudra pentru a forma o pastă.
  • Amestecul trebuie să fie fierbinte, însă nu într-atât încât să te frigi. Masează-l pe genunchi pentru a ameliora durerea.

Încearcă să consumi alimentele de mai sus și vei observa că, în doar câteva zile, disconfortul se va diminua și te vei simți mult mai bine.

În plus, este important să mergi la medic cât mai curând. Chiar dacă durerea dispare, este indicat să ceri opinia unui specialist pentru a afla care a fost cauza disconfortului resimțit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
  • Bumbaširevic, M., Lešic, A., & Bumbaširevic, V. (2010). Anterior knee pain. Orthopaedics and Trauma. https://doi.org/10.1016/j.mporth.2009.06.005
  • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
  • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
  • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
  • Oliva Chávez, Oscar Humberto, Fragoso Díaz, Socorro,Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud. RIDE Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo [Internet]. 2013;4(7):176-199. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=498150315010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.