10 semne ale unui dezechilibru hormonal

Deși aceste simptome pot avea și alte cauze, în general dezechilibrele hormonale stau la baza lor. Totuși, cu o îngrijire medicală corespunzătoare, aceste disfuncții pot fi ținute sub control. 

Hormonii joacă un rol important în sănătatea fizică și psihică a oricărui individ, drept pentru care un dezechilibru hormonal nu trebuie ignorat.

Deși mulți dintre noi nu le acordăm atenția cuvenită, hormonii sunt responsabili de multe procese fiziologice și mentale. De exemplu, aceștia au un rol important în îndeplinirea anumitor funcții vitale din corp, cum ar fi metabolismul, procesul de creștere, fertilitatea și apetitul sexual.

Pe lângă faptul că ne influențează dispoziția și greutatea corporală, hormonii sunt implicați în numeroase procese esențiale pentru bunăstarea noastră fizică și psihică.

Din aceste motive, ne putem da seama că un dezechilibru hormonal are multe efecte negative asupra sănătății, care se manifestă sub forma unor boli sau afecțiuni care diminuează calitatea vieții.

Multe persoane confundă simptomele unui dezechilibru hormonal cu alte probleme frecvente de sănătate care nu au nicio legătură cu nivelul hormonilor. Este bine să putem identifica aceste semne și să nu ignorăm posibilitatea unei disfuncții hormonale.

Mai jos îți prezentăm 10 dintre cele mai comune simptome ale unui dezechilibru hormonal care te ajută să descoperi și să tratezi această problemă cât mai curând.

Să vedem despre ce este vorba!

1. Acneea persistentă poate indica un dezechilibru hormonal

Acneea poate indica un dezechilibru hormonal

În cazul anumitor femei, coșurile apar înainte de menstruație ca urmare a dereglărilor hormonale cauzate de ciclul menstrual.

Însă, dacă acneea este cronică, iar erupțiile apar în afara perioadei menstruației, este posibil să suferi de un dezechilibru al nivelului de hormoni androgeni. Androgenii conțin hormoni bărbătești, cum ar fi testosteronul.

Acest grup de hormoni stimulează producția excesivă de sebum care rămâne blocat la nivelul porilor și duce la formarea punctelor negre și a coșurilor.

2. Tulburări ale somnului

Un nivel scăzut de progesteron în perioada premenstruală provoacă anumitor femei tulburări ale somnului. 

Dificultatea de a adormi se poate manifesta și după ce dai naștere unui copil, fiind destul de frecventă în rândul proaspetelor mămici.

Progesteronul relaxează organismul. Când nivelul său este foarte scăzut, te simți neliniștită și stresată.

3. Foame constantă

Foamea constantă poate indica un dezechilibru hormonal

Dorința incontrolabilă de a mânca este un obstacol în orice cură de slăbire. Foamea cronică este cauzată uneori de un dezechilibru hormonal.

S-a dovedit că lipsa somnului crește nivelul unui hormon numit grelină, care stimulează senzația de foame. În același timp, aceasta scade nivelul de leptină, hormonul responsabil de reglarea apetitului.

4. Schimbări bruște de dispoziție și depresie

Foarte multe femei se confruntă cu schimbări de dispoziție în perioada de dinaintea menstruației, în timpul sarcinii și în timpul menopauzei.

Anumite dereglări hormonale din aceste perioade problematice provoacă stres, depresie și alte emoții negative cărora le-am putea face față mai ușor în alte situații.

5. Migrene și dureri de cap

Migrenele pot indica un dezechilibru hormonal

În anumite perioade ale ciclului menstrual, dereglările hormonale pot provoca dureri de cap și migrene. Ambele pot fi foarte persistente și este necesar să te adresezi unui medic pentru a le descoperi cauza.

6. Uscăciune vaginală

Uscăciunea vaginală este problemă cu care se confruntă multe femei în perioada menopauzei, ca urmare a unui nivel scăzut de estrogen. Acest simptom crește riscul de infecții vaginale și are un impact negativ asupra vieții sexuale a femeilor.

7. Probleme digestive

Constipația poate fi un semn al unui dezechilibru emoțional

Cortizolul, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, provoacă multe reacții fizice. Printre acestea se numără tensiunea musculară, durerile de cap și schimbările bruște de dispoziție.

În cazul altor persoane, cortizolul afectează stomacul, cauzând numeroase probleme digestive, cum ar fi inflamarea abdomenului, durere și constipație.

Pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil prezintă, de asemenea, un nivel scăzut de serotonină.

8. Oboseală cronică

Oboseala accentuată poate fi urmarea unui număr mare de factori: munca în exces, grijile și activitățile fizice suprasolicitante.

Cu toate acestea, sindromul oboselii cronice poate fi și rezultatul unui deficit de hormoni tiroidieni, problemă cunoscută și sub numele de hipotiroidism. Această tulburare provoacă o creștere bruscă în greutate, întrucât hormonii tiroidieni au rolul de a regla metabolismul.

9. Schimbări la nivelul sânilor

Un dezechilibru hormonal poate afecta sânii

Un nivel ridicat de estrogen provoacă durere și sensibilitate a sânilor. În anumite cazuri, poate duce la formarea tumorilor, a fibroamelor și a chisturilor. Din acest motiv, consultul periodic al sânilor este vital. Palpează-ți sânii în mod regulat pentru a descoperi orice neregulă sau nodul.

10. Pierderea apetitului sexual

Dezechilibrele hormonale reprezintă una dintre cauzele principale ale scăderii apetitului sexual la femei. Acest simptom apare, în general, ca rezultat direct al unui nivel scăzut de estrogen în timpul menopauzei.

Dacă după ce ai citit informațiile despre aceste semne și simptome simți că ai un dezechilibru hormonal, fă-ți o programare la medic. Nu uita că numai un specialist poate să-ți ofere un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

Te-ar mai putea interesa