Cum să-ți dai seama dacă ești o persoană toxică - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți dai seama dacă ești o persoană toxică

Dacă nu vrei ca oamenii din jurul tău să te perceapă ca pe o persoană toxică, pune-ți propria bunăstare pe primul loc.
Cum să-ți dai seama dacă ești o persoană toxică

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În alte articole ți-am vorbit despre diverșii indivizi toxici care pot încerca să-ți invadeze viața. Dar te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva tu însuți ești o persoană toxică?

Mai exact, bănuiești că ești genul de persoană care își distruge propria viață?

Este mult mai ușor să vedem defectele altora, dar poate motivul pentru care relațiile tale și persoanele din jur îți fac rău este faptul că le permiți să facă asta. Poate acțiunile și deciziile tale au un impact mai negativ asupra ta decât bănuiești.

În articolul de azi te invităm să descoperi cinci semnale de alarmă ce indică faptul că ești pe cale să devii o persoană toxică.

5 semne că ești o persoană toxică

1. Rămâi alături de cineva care te rănește

De ce rămâi alături de cineva care îți aduce suferință? Dacă permiți acestei situații să continue, nu este numai vina acelui individ, ci și a ta. Poate nu sunteți făcuți unul pentru celălalt sau poate sunteți incompatibili din cauza faptului că aveți valori și o viziune asupra lumii diferite.

Este posibil ca tu însuți să fii o persoană toxică

 

Însă, în ciuda faptului că nu vă înțelegeți, alegi să rămâi alături de această persoană. Când te comporți astfel, te împovărezi cu energie negativă. Chiar dacă nu îi afectezi pe alții, îți faci rău ție însuți.

Este esențial să ai grijă de tine și să te protejezi împotriva toxicității emoționale. Dacă o relație îți face rău, nu trebuie sub nicio formă să îl aperi pe cel care încearcă să te distrugă.

2. Te învinuiești pentru toate greșelile pe care le comiți

Nimeni nu este perfect și cu toții comitem greșeli câteodată. Trebuie însă să privim aceste experiențe negative drept ocazii de învățare și apoi să mergem mai departe. Dacă nu suntem capabili să facem acest pas și continuăm să ne învinuim pentru greșelile din trecut, ne vom face rău și nu vom reuși să avansăm.

Te sfătuim să citești și:

Prietenii toxici: cum să îi identifici

Nu este bine să fim exagerat de perfecționiști și să avem așteptări nerealiste de la noi înșine. Fiind prea rigizi și neacceptând faptul că uneori mai și greșim, nu facem decât să ne rănim. Învață să-ți accepți greșelile și nu te învinui pentru ele în mod constant. Poți învăța din greșeli, așadar nu trebuie să faci din acestea o tragedie.

3. Îți reprimi emoțiile

Din cauza faptului că viața este atât de complicată, cu siguranță ai avut parte de relații dificile și a fost nevoie să faci față mai multor tipuri de suferință. Ca să treci cu bine peste situație și să te protejezi, probabil că ți-ai reprimat adesea emoțiile.

Ceea ce poate nu știai este că reprimarea emoțiilor este un comportament foarte toxic. Adoptând abest obicei nociv, dai frâu liber toxicității emoționale pentru a ieși la suprafață.

O persoană toxică este înconjurată de suferință

Trebuie să înveți să-ți exprimi sentimentele fără ezitare. În viață este nevoie să ne asumăm anumite riscuri. Emoțiile sunt asemenea dorințelor—scopul lor este să fie transmise.

Dacă îți reprimi emoțiile, mai devreme sau mai târziu acest obicei te va măcina. Vei deveni un individ trist, incapabil să iubească sau să fie iubit. Meriți mai mult de la viață, așa că evită să fii o persoană toxică și exprimă-ți liber emoțiile.

4. Ești pesimist

Viața este plină de dificultăți, dar o atitudine pesimistă nu-ți va fi niciodată de ajutor. Din contră, această atitudine îți va umple sufletul de negativitate, iar cei din jurul tău vor avea impresia că încerci să le transmiți pesimismul tău.

Indiferent cât de mari sunt obstacolele ce ți-au ieșit în cale, pesimismul nu te va ajuta să le depășești, ci îți va pune piedici. Astfel, vei deveni o persoană toxică care își face rău atât sieși, cât și celorlalți.

Vrei să afli mai multe? Citește și: 

Descurajarea este normală, dar pesimismul nu

Pesimiștii și oamenii care se plâng mereu se numără printre cele mai toxice persoane existente. Chiar vrei să te afli în rândul lor? Mai bine adoptă o atitudine optimistă și evită să fii o persoană toxică pentru alții și pentru tine însuți.

5. Îi pui mereu pe ceilalți pe primul loc

Nu ești egoist dacă îți urmărești interesele. Punându-te pe tine pe primul loc, dovedești că te iubești și că vrei să te protejezi. Deseori ni se spune că trebuie să ne pese de ceilalți, dar cum rămâne cu bunăstarea noastră?

Atunci când începi să te ocupi mai mult de tine, este posibil ca ceilalți să aibă impresia că ai devenit egoist. De fapt, chiar tu însuți ai putea avea această impresie. Însă avantajul este faptul că vei înceta să mai fii o persoană toxică.

Fără să realizezi, este posibil să fii o persoană toxică

Fără să realizezi, într-o zi te-ai putea trezi că ai devenit o persoană toxică. Ceea ce mulți dintre noi nu știm este că, pe lângă faptul că îi rănesc pe ceilalți, indivizii toxici se rănesc și pe sine.

Învață să te analizezi atent și nu-ți fie frică de lucrurile pe care le vei descoperi. Greșeli facem cu toții, dar orice greșeală poate fi remediată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.