14 semne ale unei circulații deficitare

29 decembrie 2017
Știai că, pe lângă stres și o alimentație inadecvată, unghiile fragile și căderea părului pot avea la bază o circulație sanguină deficitară? Citește în continuare și ia aminte!

În articolul de azi ne propunem să-ți prezentăm cele mai frecvente semne ale unei circulații deficitare. Circulația sanguină deficitară este un dezechilibru foarte frecvent în zilele noastre, în special vara. Un număr ridicat de adulți suferă de această problemă.

Dar știai că o circulație sanguină deficitară îți poate afecta negativ sănătatea în diverse moduri? Surprinde semnalele de alarmă pe care corpul tău ți le transmite, astfel încât să poți obține un tratament adecvat cât mai curând posibil.

Cum pot să știu dacă am o circulație deficitară?

Corpul uman depune efort în fiecare zi pentru a distribui sângele prin venele și arterele sale. Acesta este modul în care organele funcționează adecvat, nutrienții sunt transportați acolo unde este nevoie, iar hormonii reglează pH-ul.

Dacă circulația sanguină de la nivelul anumitor regiuni este afectată, acestea nu vor primi suficient sânge. Anumite obiceiuri, precum fumatul și sedentarismul, dar și unele stări ca graviditatea și supraponderalitatea au fost asociate cu un risc crescut de probleme circulatorii.

Cele mai vizibile semne ale unei circulații deficitare sunt:

Răcirea extremităților

Semne ale unei circulații deficitare ca picioarele reci

Deoarece circulația sanguină deficitară împiedică sângele să ajungă la mâini și picioare, temperatura extremităților va scădea. La persoanele afectate, aceste părți ale corpului vor fi la fel de reci vara ca și iarna.

Apariția unor pete pe piele

Schimbarea culorii pielii și apariția unui pete pe aceasta intră, de asemenea, în categoria de semne ale unei circulații deficitare. Aceste pete indică faptul că sângele nu circulă în mod corespunzător.

  • Nu ignora petele roșii sau violacee de pe picioare sau gambe. Dacă ai o circulație sanguină deficitară, degetele picioarelor pot părea lovite sau albastre.
  • Pielea decolorată indică faptul că sângele încărcat cu oxigen nu curge în mod adecvat prin vene.
  • Acest simptom poartă numele de cianoză.

Inflamațiile

Circulația sanguină deficitară inhibă funcționarea corectă a rinichilor, provocând inflamații în anumite regiuni ale corpului. Dacă observi că mâinile sau picioarele tale sunt inflamate, cel mai probabil sistemul tău circulator încearcă să reducă fluxul sanguin.

Furnicăturile și senzația de amorțeală

Nici senzațiile de amorțeală de la nivelul extremităților nu trebuie trecute cu vederea. Principala cauză a acestui simptom este înfundarea arterelor cu depozite de grăsime. Amorțeala sugerează faptul că fluxul sanguin în regiunea respectivă este scăzut.

Căderea părului și unghiile fragile

Semne ale unei circulații deficitare pe unghii

Deși pot indica alte probleme, cum ar fi stresul sau o dietă inadecvată, căderea părului și unghiile fragile ar putea fi consecința unei circulații sanguine deficitare.

În această situație, părul va fi uscat și va cădea, iar unghiile se vor rupe ușor și nu vor crește la loc. Acest lucru se întâmplă deoarece scalpul, mâinile și picioarele nu primesc suficienți nutrienți.

Varicele

Dacă valvele ale căror rol este pomparea sângelui sunt slăbite, tensiunea arterială crește. Această reacție provoacă umflarea și răsucirea venelor de sub piele.

Varicele se formează pe picioare și glezne. Seara, după o zi întreagă de stat jos, persoanele afectate pot experimenta o senzație de arsură la nivelul membrelor inferioare.

Și venele în pânză de păianjen apar din cauza problemelor circulatorii. Mai mici și mai puțin groase decât varicele, aceste semne roșiatice sau albastre afectează cel mai superficial strat al pielii.

Oboseala

Semne ale unei circulații deficitare ca oboseala

Dacă nutrienții nu sunt distribuiți corect în corp, riști să experimentezi oboseală și slăbiciune. Sângele este pompat mai încet, iar circulația oxigenului spre mușchi și creier devine, de asemenea, lentă.

Așadar, pacientul se simte obosit, de parcă corpul său ar fi greu, iar îndeplinirea sarcinilor zilnice este dificilă.

Digestia lentă

Dacă te simți plin timp de mai multe ore după ce ai mâncat (chiar dacă nu ai servit o masă copioasă), este posibil să ai o circulație sanguină deficitară.

Și arsurile la stomac, constipația și gazele intestinale pot semnala acest dezechilibru atunci când survin frecvent. Monitorizează-ți atent mișcările intestinale deoarece s-ar putea ca sângele să nu ajungă la intestinele tale în mod optim.

Vindecarea lentă a rănilor

Circulația sanguină deficitară împiedică transportul rapid al globulelor albe, împiedicându-le să-și îndeplinească corect funcțiile (printre care vindecarea rănilor, a tăieturilor și a inciziilor).

Infecțiile și răcelile

Dacă fluxul sanguin este lent, corpul nu poate să detecteze și să combată patogenii în mod eficient. Persoanele cu o circulație sanguină deficitară contractează deseori infecții virale sau bacteriene. Anticorpii lor sunt mai „lenți” și nu le oferă protecție adecvată.

Disfuncția erectilă

Semne ale unei circulații deficitare ca problemele sexuale

Unii bărbați care suferă de probleme circulatorii pot experimenta și disfuncție erectilă deoarece sângele nu reușește să ajungă la organele lor reproducătoare.

Angina, unul dintre cele mai grave semne ale unei circulații deficitare

Durerile în piept apăsătoare pot avea cauze diverse. Una dintre acestea este reducerea fluxului sanguin spre inimă. Senzația de greutate sau sufocare va fi de scurtă durată, dispărând la fel de subit cum apare.

Pierderea poftei de mâncare

Stomacul transmite semnale creierului pentru a-i comunica că îi este foame, proces posibil datorită sângelui.

Dacă observi că ți-a scăzut pofta de mâncare sau că nu simți nevoia să mănânci nimic, nu este exclus ca organele tale digestive să întâmpine probleme în a transmite semnale creierului. Drept consecință, riști să pierzi în greutate.

O funcție cognitivă precară

Activitatea neuronală este redusă atunci când creierul nu primește tot sângele de care are nevoie. Dificultățile de concentrare și problemele de memorie pot fi semne ale unei circulații deficitare.

Te-ar mai putea interesa