2 modalități de a prepara ulei esențial de lămâie

20 decembrie 2018
Pe lângă faptul că este bogată în vitamina C, lămâia conține numeroase flavonoide care întăresc efectele acestei vitamine și previn degradarea ei. 

Multe persoane utilizează ulei esențial de lămâie pentru a valorifica beneficiile acestui fruct extraordinar. Încă din vremuri străvechi, lămâia este folosită ca ingredient în rețete culinare, dar și medicinale. Aceasta poate fi adăugată în: sucuri, prăjituri, infuzii, etc.

Lămâia acționează ca un antioxidant puternic care previne efectele negative ale radicalilor liberi. Printre altele, acest fruct citric oferă următoarele beneficii:

  • Protejează vederea.
  • Elimină toxinele.
  • Stimulează pofta de mâncare.
  • Accelerează digestia.
  • Îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular.

Citește și:

Descoperă beneficiile dietei cu lămâie pentru sănătate

Așa cum am menționat deja, uleiul esențial de lămâie este un produs prin intermediul căruia poți valorifica anumite beneficii ale fructului din care este obținut. Acest ulei are proprietăți stimulente, calmante, carminative, antiinfecțioase, astringente, detoxifiante, antiseptice, dezinfectante, somnifere și antifungice.

Totodată, uleiul de lămâie combate:

  • Stresul
  • Febra
  • Astmul
  • Obezitatea
  • Insomnia
  • Oboseala
  • Afecțiunile cutanate
  • Problemele părului
  • Afecțiunile gastrice

Poți prepara singur ulei esențial de lămâie, optând pentru una dintre cele două opțiuni prezentate mai jos. Astfel, îl poți folosi oricând ai nevoie, beneficiind de proprietățile sale uimitoare.

Cum să prepari ulei esențial de lămâie

Prima opțiune

Ulei esențial de lămâie picurat cu pipeta

Dacă îți place să simți în jurul tău aroma plăcută de lămâie, uleiul esențial este alegerea ideală pentru a pulveriza acest odorizant natural prin casă. Îl poți folosi chiar ca parfum sau apă de colonie. 

Așa cum bine știm, nu multe persoane au la îndemână aparatele și dispozitivele necesare pentru a prepara un ulei. Din fericire, în cele ce urmează vei descoperi cum să faci singur acasă ulei esențial de lămâie în mod simplu și ieftin. Ai nevoie doar de câteva ingrediente.

Ingrediente

  • Ulei de măsline (200 ml)
  • Ulei de migdale (200 ml)
  • 6 lămâi fără urme de pesticide sau alte tratamente (200 g)
  • 1 borcan de sticlă închis etanș (cu o capacitate de aproximativ 500 ml)

Mod de preparare

  • Curăță cojile lămâilor și lasă-le să se usuce în cuptor (50 °C) timp de aproximativ trei ore.
  • Pune cojile uscate în borcan și acoperă-le cu cele două uleiuri.
  • Lasă borcanul să stea într-un loc întunecat și uscat timp de circa 50 de zile și agită-l din când în când.
  • După scurgerea celor 50 de zile, stoarce cojile de lămâie și strecoară uleiul rămas printr-un tifon.
  • Toarnă uleiul în sticluțe cu pipete. Când vrei să simți aroma plăcută de lămâie, toarnă 5 picături într-un difuzor pentru uleiuri esențiale.

Te-ar putea interesa și:

Ulei de măsline și lămâie – remediu de dimineață

A doua opțiune

Ulei esențial de lămâie într-un recipient închis etanș

Esențele citrice ne încântă simțurile și ne amintesc de copilărie. Nu ne referim numai la gustul și mirosul fructului consumat cu diverse ocazii, ci și la întrebuințarea sa ca remediu antiseptic pentru gripă și răceală.

În rândurile de mai jos, te invităm să descoperi o altă rețetă de ulei esențial de lămâie care emană o aromă elegantă și îți menține întreaga familie sănătoasă.

Ingrediente

  • 3 lămâi (100 g)
  • Ulei de măsline (100 ml)
  • 1 pungă cu fermoar sau un vas etanș rezistent la temperaturi ridicate

Mod de preparare

  • Pune o cratiță de apă la fiert.
  • Între timp, curăță lămâile de coajă.
  • Îndepărtează fibrele din interiorul cojilor de lămâie. Nu trebuie să folosești decât partea galbenă. 
  • Pune apoi cojile în apa fierbinte pentru a elimina gustul acru. Lasă-le să stea aproximativ un minut.
  • În același timp, ia punga sau vasul etanș, pune-l într-o cratiță, deschide-l și umple-l pe jumătate cu ulei de măsline.
  • După un minut, vei observa că apa în care au stat cojile a căpătat o nuanță gălbuie. Scoate cojile, pune-le în punga sau recipientul cu ulei și închide-l.
  • Încălzește acum punga sau vasul pe baie de aburi. Aburii vor fierbe produsul, amestecând bine ingredientele. Astfel, vei obține uleiul esențial. Lasă amestecul să fiarbă 2 – 3 ore.
  • După acest interval, ia recipientul de pe foc și lasă produsul să stea deoparte încă 24 de ore.
  • A doua zi, toarnă uleiul într-un recipient cu capac și depozitează-l într-un loc aerisit și uscat.
  • Bjarnadottir. (2015). “Limones 101: información nutricional y beneficios para la salud“, web Healthline
  • Fundación española de nutrición, Limón, infografía, s.f.
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
  • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.