3 pași pentru a trata candidoza

· 22 ianuarie 2018
Candidoza este o infecție provocată de ciuperca Candida. Dacă nu este tratată corespunzător, această boală se poate croniciza sau poate deveni recurentă.

Principalii pași pentru a trata candidoza implică adoptarea unor măsuri preventive și administrarea de medicamente adecvate. În general, rezultate dorite nu vor întârzia să apară. Însă candidoza este adesea recurentă, în special atunci când factorii care o provoacă nu sunt îndepărtați.

Candidoza este o infecție provocată de diversele subtipuri ale ciupercii Candida. Această infecție afectează membranele mucoase ale corpului, precum cele din cavitatea bucală sau de la nivelul organelor genitale. Persoanele cu diabet, SIDA sau gravidele prezintă un risc crescut de a dezvolta candidoză.

Tratarea candidozei este un proces alcătuit din mai mulți pași: diagnosticarea timpurie, combaterea bolilor și a factorilor asociați, identificarea tipului de infecție și, nu în ultimul rând, adoptarea unui tratament medicamentos adecvat.

Diagnosticarea, unul dintre cei mai importanți pași pentru a trata candidoza

Primul pas pentru a trata candidoza constă în a obține un diagnostic corect. Mulți pacienți apelează la medicamente fără prescripție medicală înainte de a fi siguri că suferă într-adevăr de candidoză. De fapt, două treimi dintre persoanele cu infecții similare comit această greșeală.

Diagnosticarea și principalii pași pentru a trata candidoza

Folosirea unor medicamente greșite poate crește rezistența infecției, îngreunând tratamentul. Deși simptomele s-ar putea ameliora, infecția continuă să revină.

Nu este indicat să tragi concluzii pripite bazându-te pe aparențe sau să asculți de oameni prost informați. Cel mai bine este să consulți un medic. Dacă specialistul bănuiește că suferi de candidoză a mucoaselor sau cutanată, acesta va analiza o mostră din țesutul afectat la microscop.

Candidoza rinichilor și a intestinelor se diagnostichează prin testarea urinei sau a materiilor fecale. Dacă ești suspect de candidoză sistemică, va trebui să te supui unei biopsii.

Dacă pacientul manifestă simptome ale septicemiei (prezența ciupercilor în sânge), medicul îl va supune unor analize de sânge.

Tratarea factorilor asociați

Următorul pas pentru a trata candidoza constă în ținerea sub control a factorilor asociați. Persoanele cu diabet sau SIDA, cele care iau doza ridicate de antibiotice sau steroizi, gravidele și pacienții cu un sistem imunitar slăbit sunt mult mai vulnerabile în fața candidozei.

Pași pentru a trata candidoza cu alimente ca iaurtul

Principalele măsuri pe care le poți lua sunt:

  • Schimbarea dietei: Ciupercile se hrănesc cu zahăr, alimente fermentate, oțet și alte ciuperci. Așadar, este indicat să eviți alimente procesate cum ar fi zahărul alb, făina rafinată și orice alt produs care conține zahăr, alcool sau oțet.
  • Consumul de surse de lactobacil acidofil: Această bacterie este considerată a fi un probiotic. Lactobacilul acidofil se instalează în intestine și vagin, oferind protecție împotriva microorganismelor nocive. Poți să-l găsești sub formă de pudră, lichid, capsule sau în alimente ca iaurtul și chefirul.

Tratarea candidozei necesită, desigur, și o igienă strictă. Dacă infecția s-a instalat în gură, nu folosi ape de gură care conțin clorhexidină. Dioxidul de clor este un bun înlocuitor al apei de gură.

Medicamentele

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a trata candidoza este să urmezi un tratament medicamentos. Medicii prescriu medicamente în funcție de severitatea infecției și de starea pacientului.

În funcție de acești factori, specialiștii vor recomanda un tratament topic (creme și unguente) sau sistemic (medicamente orale).

Pași pentru a trata candidoza cu medicamente

Pentru a combate infecțiile cutanate sau ale unghiilor, medicii prescriu medicamente topice, precum gelurile, unguentele și cremele. Cele mai frecvent folosite ingredient active sunt:

  • Clotrimazolul
  • Fluconazolul
  • Nistatina
  • Ketoconazolul
  • Miconazolul
  • Itraconazolul

Pentru a trata candidoza orofaringiană, poți folosi ape de gură cu nistatin lichid. Acest produs poate combate majoritatea tipurilor de infecții.

Dacă infecția este adâncă (de pildă, esofagiană), pacientul va trebui să ia capsule sau pastile timp de cel puțin o săptămână. Acest tip de tratament este folosit și pentru a combate candidoza genitală superficială.

În cele mai grave cazuri, pacientul va trebui să se interneze pentru a i se administra un tratament intravenos.