3 rețete cu pește simple și delicioase - Doza de Sănătate
 

3 rețete cu pește simple și delicioase

Rețetele cu pește constituie întotdeauna o provocare, dar nu trebuie să lași teama să te împiedice să gătești preparate gustoase.
3 rețete cu pește simple și delicioase
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vrei să descoperi câteva rețete cu pește simple și delicioase?

Să gătești cu pește este întotdeauna o provocare în bucătărie. Greșelile pe care le putem comite sunt fără număr. Specia de pește și tehnica de gătit pentru care optăm, criticile primite de la partener sau de la copii—toți acești factori ne sporesc teama.

În plus, cel mai probabil nu incluzi pește prea des în dieta ta zilnică sau în mâncărurile pe care le gătești pentru familie. Știi cu siguranță despre ce vorbim. Dar află că lucrurile nu trebuie neapărat să fie astfel.

A venit momentul să adopți un nou punct de vedere cu privire la rețetele cu pește. Pe lângă faptul că este benefic, acest tip de aliment este foarte versatil. Nu are importanță cât de priceput (sau nepriceput) ești în bucătărie. Trebuie doar să urmezi pașii de mai jos și vei observ diferența.

În ceea ce privește timpul de preparare și dificultatea procesului, aceste aspecte depind de rețetele și garniturile alese. Nu uita, în bucătărie nu există un mod unic de a găti.

Nimic nu este bătut în cuie. Adaptează următoarele rețete cu pește simple și delicioase gusturilor tale și fă la fel cu rețetele pe care le găsești pe alte site-uri. Asezonează mâncărurile oricum dorești și include orice ingrediente crezi că vor oferi preparatelor un plus de gust și nutrienți. Acum hai să ne punem pe treabă!

Rețete cu pește simple și sănătoase

1. Merluciul la grătar, pe lista de rețete cu pește simple și delicioase

Merluciul este un pește foarte gustos, hrănitor și folosit atât în gastronomia occidentală, cât și în cea latinoamericană. Poți să-l tai în fileuri sau bucăți, să-l prăjești, să-l gătești la aburi, să-l incluzi în tocănițe și nu numai.

Dar te sfătuim să optezi pentru merluciu la grătar, astfel încât să profiți de toate vitaminele, acizii grași omega-3, oligoelementele și, desigur, proteinele din componența sa.

Ingrediente

  • 2 fileuri (500 g) de merluciu
  • 4 căței (50 g) de usturoi decojit
  • 2 crenguțe (20 g) de pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură (25 g) de piper negru măcinat
  • ½ cană (40 ml) de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni

  • Această rețetă este foarte simplă. Mai întâi, prepară dressing-ul. Ai nevoie de ulei de măsline extravirgin. Adaugă usturoiul pisat și pătrunjelul tocat fin. Lasă să stea timp de o oră.
  • A venit momentul să pregătești merluciul. Clătește fileurile și presară piper pe ambele părți.
  • Dă focul la intensitate medie și pune în tigaie un strop de ulei de măsline.
  • Toarnă dressing-ul peste fileuri și gătește-le pe grill până când sunt coapte pe ambele părți.
  • Servește!

2. Tonul cu usturoi

După cum poți vedea, toate aceste rețete cu pește simple și sănătoase nu presupun să sacrifici gustul și calitatea preparatelor finale. Ideea este să simplifici procesul de gătire, dar și să adaugi un plus de aromă mâncărurilor preparate.

Ingrediente

  • 1 căpățână (45 g) de usturoi
  • 2 căni (220 ml) de oțet
  • 2 felii (425 g) de ton proaspăt
  • 2 linguri (50 g) de chimion pisat
  • 1 lingură (25 g) de piper negru măcinat
  • 1 lingură (30 ml) de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni

  • Începe prin a spăla bine feliile de ton. Scutură-le pentru a îndepărta apa în exces.
  • Apoi, pune tonul într-o cratiță mare, împreună cu 2 căni de oțet și puțină sare. Lasă să fiarbă la foc mare timp de 10 minute.
  • În timp ce tonul fierbe, pisează bine usturoiul și amestecă-l cu chimionul măcinat și un strop de ulei. Vei obține o compoziție omogenă.
  • De îndată ce tonul este gata, ia cratița de pe foc și lasă-l să se răcească puțin.
  • Întinde compoziția din usturoi, chimion și ulei peste ton. Asigură-te că ai acoperit toată suprafața fileurilor.
  • După încă 20 de minute, poți servi preparatul. O altă variantă este să-l pui în frigider și să-l gătești la grătar în ziua următoare.

3. Somonul la grătar, printre cele mai populare rețete cu pește simple și rapide

Somonul este un pește incredibil. Din momentul în care începi să gătești și până când așezi pe farfurie preparatul final, acesta te va surprinde.

Somonul are numeroase proprietăți nutritive. O sursă bogată în proteine, minerale, acizi grași omega-3 și colesterol bun, este o adevărată plăcere să gătești acest tip de pește la grătar. Dacă n-ai mai mâncat somon până acum, a venit momentul să-l încerci!

Somon inclus în rețete cu pește simple

Ingrediente

  • 1 lămâie (20 g)
  • 1 bucată mare (300 g) de somon
  • 2 căței (15 g) de usturoi decojit
  • 1 lingură (25 g) de sare de mare
  • ½ cană (50 g) de ierburi de Provence
  • 2 linguri (50 g) de pătrunjel tocat fin
  • 1 lingură (30 ml) de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni

  • Mai întâi, spală somonul cu multă apă. Apoi, scutură-l, pune-le pe un tocător și asezonează-l.
  • Folosește cățeii de usturoi decojiți și pisați, pătrunjelul tocat fin și ierburile de Provence. Asezonează ambele părți ale fileurilor.
  • Apoi, înfășoară somonul în folii de aluminiu sau celofan și lasă-l în frigider timp de două ore.
  • La final, scoate-l din frigider și gătește-l la grătar cu un strop de ulei de măsline extravirgin. Coace-l pe ambele părți și servește!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tørris C, Småstuen MC, Molin M. Nutrients in Fish and Possible Associations with Cardiovascular Disease Risk Factors in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2018;10(7):952. Published 2018 Jul 23. doi:10.3390/nu10070952
  • Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, M. J. A., & Millington, K. J. (2004, October). The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: A review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
  • Zhang, J., Wang, C., Li, L., Man, Q., Song, P., Meng, L., … Frøyland, L. (2010). Inclusion of Atlantic salmon in the Chinese diet reduces cardiovascular disease risk markers in dyslipidemic adult men. Nutrition Research30(7), 447–454. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.