3 semne că ești într-o relație toxică - Doza de Sănătate
 

3 semne că ești într-o relație toxică

Atunci când ești într-o relație toxică, un lucru ciudat se întâmplă: deși încă mai crezi că îți iubești partenerul, nu reușești să te simți cu adevărat relaxată decât atunci când el este departe de tine.
3 semne că ești într-o relație toxică

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Uneori, dragostea pur și simplu nu este de ajuns pentru ca o relație să funcționeze. Dar alteori, situația este mult mai neagră: poți trăi într-o relație toxică, care îți va aduce multă gelozie și neîncredere, dar nu și fericire.

Ai zice că nu e greu deloc să-ți dai seama dacă te afli într-o relație toxică sau nu, dar lucrurile nu stau chiar așa din păcate. Din acest motiv multe persoane ajung să fie în astfel de relații fără să-și dea măcar seama. Atunci când ești îndrăgostită, abilitățile tale cognitive sunt oarecum disturbate și viața pare mult mai roz decât este de fapt.

Dar trebuie totuși să-ți deschizi ochii larg și să confrunți realitatea așa cum este ea. În acest articol, îți vom prezenta cele mai evidente semne că te afli într-o relație toxică. Citește în continuare și nu vei regreta!

Cum pot ști dacă mă aflu într-o relație toxică?

1. Întâmpini numai pereți unde înainte erau uși

Cel mai probabil, înainte să intri în relație, erai o femeie foarte independentă. Luai singură toate deciziile cu privire la muncă și timpul tău liber. Îți aveai proprii prieteni, ieșeai afară cu colegi și îți stabileai rutina zilnică după propriul tău plac.

Însă, de când a început această relație, viața ta s-a schimbat radical:

  • Nu mai poți lua nicio decizie fără acordul partenerului. De pildă, spui că trebuie să participi la o cină de afaceri sau vrei să mergi la cumpărături cu o prietenă. Partenerul îți interzice să faci asta de parcă ți-ar fi stăpân.
  • Viața ta, de dimineață și până seara, este controlată minuțios de către partener. Semne clare că ești într-o relație toxică sunt, de pildă, atunci când trebuie să-ți schimbi vestimentația pentru a-i face pe plac lui. Începi să renunți la lucruri și obiceiuri care înainte îți plăceau (machiaj, mobil, petreceri etc.) de dragul lui.
  • Vrei să avansezi în viață sau în carieră, dar partenerul îți tot pune piedici.
  • În fiecare zi, te simți de parcă un gard invizibil ar fi în construcție în jurul tău.
O relație toxică îți ține inima încătușată

2. Sentimentele tale sunt ignorate, atacate sau manipulate

Atunci când începem o nouă relație, majoritatea dintre noi sunt foarte entuziasmate. Dragostea pe care o simțim este intensă și sinceră. Nu este de mirare că vrem să ne dedicăm trup și suflet noului nostru partener.

Dar nu uita că este foarte important să realizezi un echilibru între noua relație și grija pe care e normal să ți-o acorzi ție. Ia aminte de următoarele:

  • O piatră de temelie a oricărei relații toxice este manipularea emoțională. Aceasta se manifestă deseori în moduri subtile dar distructive.
  • Persoanele toxice mereu caută să-și satisfacă numai propriile nevoi și, deseori, acestea au o stimă de sine scăzută și personalități slabe. Nesiguranța lor îi face neîncrezători și îi îndeamnă să încerce să-și controleze partenerii. Probabil că le e frică să nu fie cumva abandonați, ceea ce îi face să fie foarte geloși.
  • Nevoia de a se afla în control îi face să devină adevărați tirani, dorind ca numai ei să ia deciziile în cadrul relației. Dacă ești cu un astfel de bărbat și nu faci ce-ți zice, el va găsi mereu o modalitate să se pună pe sine în postura de victimă și să te facă să te simți vinovată.
O relație toxică te poate lăsa cu inima frântă

3. Ești din ce în ce mai nefericită pe zi ce trece

Atunci când ești într-o relație toxică, deși încă mai crezi că îți iubești partenerul, nu reușești să te simți cu adevărat relaxată decât atunci când el este departe de tine. Uită-te atentă la alte cupluri care trăiesc împreună în armonie, unde ambii parteneri se respectă unul pe celălalt, și ia aminte.

Analizează-ți bine sentimentele. Dacă nu te simți cu adevărat fericită și observi oricare din semnele pe care ți le-am descris mai sus, atunci înseamnă că ai început deja să fii cineva care nu ești în realitate. Probabil că deja ți-a scăzut mult stima de sine și te simți zdrobită. Trebuie să iei toți acești factori în considerație.

Deseori, suferința emoțională pe care o simți se poate transforma în simptome fizice. Anxietatea și frica pot provoca, de pildă, dureri de cap, durere, greață etc. Nici doctorii nu te vor putea ajuta, pentru că adevărata cauză a problemelor tale este depresia provocată de situația ta nefericită.

O relație toxică provoacă durere

Cum pot ieși dintr-o relație toxică?

Poate e greu de crezut, dar statisticile arată că o relație toxică poate rezista ani buni. Dar de ce? Iată câteva motive îngrijorătoare:

  • Multor femei le e frică de consecințele posibile dacă își părăsesc partenerul, imaginându-și că, de pildă, își vor pierde copiii sau vor fi agresate de către soț.
  • Multe dintre noi pur și simplu nu-și imaginează cum ar putea trăi „singure”. Într-un fel, simt că și o relație toxică e mai bună decât nimic.
  • Deseori partenerii încă mai sunt îndrăgostiți unul de celălalt. Deși această dragoste este una nesănătoasă ce rănește, aceștia efectiv nu își imaginează cum ar putea să pună capăt relației.

Pentru a putea evada dintr-o relație toxică, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să realizezi că există o problemă. Că situația nu este roz și ești nefericită. Este posibil ca prietenii și familia ta să fi observat deja ce se întâmplă, deci nu ezita să apelezi la aceștia pentru susținere.

Următorul pas este să vorbești cu partenerul tău. Spune-i ce simți, explică-i frustrările și nemulțumirile tale. Dacă aceste confesiuni nu-l determină să încerce să facă o schimbare, atunci e timpul să-i spui adio.

Integritatea și sănătatea ta emoțională trebuie să fie pe primul loc, deci nu ezita să-ți urmezi instinctele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Teicher, M. H., Samson, J. A., Anderson, C. M., & Ohashi, K. (2016). The effects of childhood maltreatment on brain structure, function and connectivity. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn.2016.111
  • Pessoa, L. (2008). On the relationship between emotion and cognition. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2317

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.