4 idei pentru amenajarea bucătăriilor mici

8 februarie 2018
Dacă ai o bucătărie mică, este foarte important să te joci cu lumini și culori pentru a crea o senzație de spațiu larg. Sticla te poate ajuta să obții acest efect.

Se spune că, într-o locuință, iubirea începe în bucătărie. Acesta este motivul pentru care bucătăria este cea mai iubită și apreciată încăpere din orice casă. Te invităm să descoperi câteva idei pentru amenajarea bucătăriilor mici!

Fiecare dintre noi visează să aibă o bucătărie mare, încăpătoare, în care totul este bine organizat și la îndemână. Problema este faptul că, din cauza lipsei de spațiu, suntem nevoiți să ne mulțumim cu bucătării nu foarte spațioase.

„Mai mic” nu trebuie neapărat să fie sinonim cu „mai dezordonat”. Din contră, spațiile mici ne oferă ocazia să adoptăm scheme de organizare mai exacte.

Dacă bucătăria ta este foarte mică și nu știi cum poți să o decorezi, reține următoarele 4 idei pentru amenajarea bucătăriilor mici.

1. Amplasarea este un element-cheie

Pentru a transforma o bucătărie mică într-o încăpere spațioasă și bine organizată, amplasarea adecvată este esențială. Trebuie să știi cum să organizezi rafturile și obiectele de mobilier astfel încât să nu reduci spațiul și mai mult, creând un efect de înghesuială.

Primul pas constă în a organiza bucătăria în funcție de spațiul disponibil. Ai la dispoziție 3 variante:

Amenajarea în formă de L

Idei pentru amenajarea bucătăriilor mici ce creează un spațiu luminos

Multe persoane au impresia că pot economisi spațiu dacă folosesc toate laturile bucătăriei. În general însă, această idee este greșită.

  • Dacă bucătăria ta este foarte îngustă, cea mai bună variantă este să o organizezi în formă de L. În acest mod, vei dispune de o latură liberă și te vei putea mișca cu ușurință.
  • În cazul în care nu poți evita să folosești latura liberă, optează pentru rafturi în loc de mobilier. Astfel, vei evita supraexcitarea vizuală.
  • Nu uita, spațiile deschise creează lumină și o senzație de larg.

Amenajarea pe o singură latură

Această idee este ideală dacă bucătăria ta joacă rolul și de sufragerie sau trebuie să servești mesele în ea. În anumite părți ale lumii, acest tip de încăpere multifuncțională este cunoscută drept „bucătăria americană”.

Dacă o încăpere este multifuncțională, cel mai bine este să profiți de întreaga lungime a unuia dintre pereți și să atașezi toate rafturile de acesta. Rafturile verticale te pot ajuta să organizezi diverse obiecte într-un singur loc, de la căni la tacâmuri.

Amenajarea în formă de U

Idei pentru amenajarea bucătăriilor mici ca să câștigi lumină

Aceasta este una dintre cele mai populare idei pentru amenajarea bucătăriilor mici. Apelează la ea dacă bucătăria ta este pătrată și trebuie să o organizezi geometric. Principalul avantaj al amenajării în formă de U este faptul că vei obține un spațiu confortabil pentru a munci și încă unul pentru a găti.

2. Folosirea luminii pentru a face bucătăria să pară mai mare

Dacă bucătăria ta este dotată cu ferestre mari, nu ezita să profiți de ele.

  • Poți să atârni perdele albe din materiale subțiri sau să optezi pentru culori pastelate sau palide pentru a crea o senzație de spațiu.
  • În bucătăriile lipsite de ferestre (sau în care acestea sunt poziționate prost) este important să ai surse artificiale de lumină adecvate, pentru a crea un mediu confortabil.

Nu uita, o încăpere luminoasă va părea mult mai spațioasă. Te sfătuim să atașezi plafoniere pe tavan și aplice sub rafturi. Acestea vor crea o senzație de spațiu și confort.

3. Amplasarea rafturilor pentru a optimiza spațiul

Idei pentru amenajarea bucătăriilor mici ce te ajută să câștigi spațiu

Amplasarea rafturilor este o măsură esențială pentru a menține ordinea în bucătăriile mai vechi. Materialele folosite joacă un rol important în ceea ce privește mărirea sau micșorarea spațiului disponibil.

  • Dacă ai puțin spațiu la dispoziție, este indicat să optezi pentru lemn sau oțel, însă cea mai bună variantă în acest caz este sticla.
  • Optează pentru obiecte de mobilier, rafturi și borcane din sticlă. Pe lângă faptul că permite luminii să pătrundă prin ea, sticla o și reflectă. Așadar, spațiul din bucătărie va părea mai mare și luminos.
  • Este recomandat să cumperi mobilă și rafturi mobile, cu compartimente multiple pentru a depozita diverse ustensile.

Poți depozita ustensilele în orice tip de recipient, pentru a câștiga spațiu în bucătărie—un lucru de care ai nevoie atunci când această încăpere este mică!

4. Jocul culorilor, una dintre cele mai simple idei pentru amenajarea bucătăriilor mici

Culorile joacă un rol important în încăperile mici, nuanțele închise reducând spațiul și lumina.

  • Bucătăriile foarte mici ar trebui să aibă pereți, mobilă, accesorii și rafturi albe. Această culoare neutră produce un efect de lumină.

Un alt avantaj al albului este faptul că previne supraexcitarea vizuală și face spațiul din încăpere să pară mai deschis. Poți să zugrăvești pereții în alb și să instalezi rafturi crem sau puțin mai închise la culoare pentru a obține un contrast excelent.

Te-ar mai putea interesa