4 remedii pentru prevenirea petelor de bătrânețe

· 9 noiembrie 2017
Chiar dacă petele de bătrânețe sunt o parte normală a procesului de îmbătrânire, nu înseamnă că ne face plăcere să le avem! Află din acest articol cum poți preveni apariția lor și cum le poți diminua. 

În timp, pielea își schimă nuanța și încep să apară niște pete circulare maronii, mai ales pe față și mâini. Din fericire, există multe remedii naturale pentru prevenirea petelor de bătrânețe. Îți prezentăm câteva dintre ele în rândurile de mai jos.

Petele de bătrânețe: semn al îmbătrânirii

Schimbările care se produc în corp odată cu înaintarea în vârstă sunt evidente. Printre principalele semne ale îmbătrânirii, care apar mai devreme decât celelalte, se numără și petele de bătrânețe. Acestea sunt mai mari decât pistruii, închise la culoare și netede.

Petele de bătrânețe apar cu precădere pe:

 • Mâini
 • Frunte
 • Brațe
 • Față
 • Partea superioară a pieptului

Deși aceste depigmentări nu sunt periculoase pentru sănătate, multe persoane vor să le elimine din considerente estetice.

Principala cauză a petelor de bătrânețe este expunerea la soare. Chiar dacă razele ultraviolete oferă o doză de vitamina D atunci când intră în contact cu pielea, expunerea prelungită la soare poate afecta tegumentul.

Obiceiul de a petrece multe ore afară, mai ales vara, deteriorează straturile superficiale ale pielii și accelerează procesul degenerativ.

Un alt factor care duce la apariția petelor de bătrânețe îl reprezintă substanțele fotosensibile, prezente în anumite parfumuri. Acestea pot cauza o reacție alergică la contactul cu razele solare.

În plus, anumite persoane au o predispoziție genetică la dezvoltarea petelor de bătrânețe.

Prevenirea petelor de bătrânețe

Evită expunerea excesivă la soare pentru prevenirea petelor de bătrânețe

Multe femei (dar și unii bărbați) caută soluții pentru petele de bătrânețe după ce acestea au apărut deja. Însă prevenirea timpurie este foarte importantă. Îți recomandăm să îți schimbi anumite obiceiuri începând chiar cu vârsta de 30 – 35 de ani pentru a preveni apariția acelor pete maronii inestetice:

1. Evită expunerea excesivă la soare

Este foarte important să te ferești de razele ultraviolete pentru prevenirea petelor de bătrânețe și a altor daune asupra pielii. Când soarele este foarte puternic (de exemplu vara, la orele prânzului), acesta provoacă arsuri ușoare pe piele, care ulterior devin pete.

2. Folosește o cremă de protecție solară

În zilele însorite și călduroase, îți recomandăm să folosești o cremă de protecție solară cu SPF (factor de protecție solară) 30+. Poți folosi un astfel de produs și dacă ai pielea prea albă sau sensibilă.

3. Poartă haine adecvate

Pe lângă faptul că nu trebuie să ieși afară vara între orele 11:00 și 15:00, este indicat să porți haine care să acopere părțile cele mai albe ale pielii, cum ar fi spatele.

4. Mănâncă fructe și legume

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea petelor de bătrânețe

Alimentația este esențială pentru a ne menține sănătoși în interior și în exterior. Pentru prevenirea petelor de bătrânețe, îți recomandăm să consumi sucuri naturale de fructe, salate, supe și orice alte rețete ce conțin legume de sezon în stare crudă.

Remedii naturale pentru diminuarea petelor de bătrânețe

Dacă deja ți-au apărut pete pe piele ca urmare a expunerii la soare sau a îmbătrânirii, nu te descuraja. Există diverse rețete naturale care le pot diminua:

1. Mască pe bază de năut

Această mască este ușor de preparat, iar ingredientele sunt disponibile oriunde. Îți recomandăm să folosești năut la conservă, deoarece nu va trebui să îl fierbi mult timp.

Ingrediente

 • ½ cană de năut fiert (150 g)
 • ¼ cană de apă (62 ml)

Instrucțiuni

 • Spală năutul și pune-l într-un bol.
 • Toarnă ușor apă în bol în timp ce pisezi năutul cu un pistil.
 • După ce ai obținut o pastă fină, aplic-o pe pete. Asigură-te că pielea este curată și uscată.
 • Las-o să acționeze 20 de minute, pentru a se usca bine.
 • Nu clăti. Lasă pasta să se desprindă singură când se usucă. 
 • Repetă tratamentul în fiecare seară.

2. Zeamă de lămâie

Nivelul ridicat de acid din lămâie pătrunde în straturile pielii și elimină petele. Însă acest remediu trebuie aplicat seara pentru a evita efectul opus: dacă ai zeamă de lămâie pe piele când ieși la soare, îți pot apărea mai multe pete.

Zeama de lămâie este tratamentul ideal pentru petele apărute recent.

 • Taie o lămâie în jumătate și masează-ți pielea cu ea după ce faci baie.
 • După câteva minute, clătește cu apă caldă.
 • Dacă nu ai lămâie, poți opta pentru ceapă roșie, care oferă aceleași rezultate.

3. Păpădie

Păpădia este un remediu excelent pentru petele de bătrânețe

Păpădia este extrem de eficientă în eliminarea petelor de bătrânețe. Tratamentul este foarte simplu:

 • Taie o tulpină de păpădie pe orizontală pentru a extrage lichidul din interior.
 • Masează acest lichid pe pete de până la trei ori pe zi. Nu clăti.
 • Poți proceda la fel și cu gelul dintr-o frunză de aloe vera, o plantă pe care este bine să o ai în casă.

4. Oțet de mere

Cu siguranță ai acest ingredient în bucătărie. Oțetul de mere are un nivel ridicat de acid, având un efect asemănător cu al lămâii. 

Dacă îl amesteci cu crema ta obișnuită (2 părți cremă și 1 parte oțet), obții un remediu incredibil pentru petele de bătrânețe.