4 rețete delicioase cu broccoli proaspăt - Doza de Sănătate
 

4 rețete delicioase cu broccoli proaspăt

Broccoli este celebru datorită conținutului mare de fier și beta-caroten. Din acest motiv, această legumă poate preveni anemia, în special în cazul vegetarienilor. Citește în continuare pentru a descoperi 4 moduri delicioase de a găti cu broccoli.
4 rețete delicioase cu broccoli proaspăt
Anna Vilarrasa

Verificat și aprobat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 18 noiembrie, 2022

Știai că există numeroase rețete delicioase cu broccoli care oferă beneficii pentru sănătate? Această legumă este foarte hrănitoare, conținând vitaminele A, C și E, aminoacizi, zinc și potasiu.

Broccoli este bogat în antioxidanți cu abilitatea de a combate acțiunea radicalilor liberi și a curăța sângele. În plus, zeaxantina și beta-carotenul din broccoli susțin sănătatea oculară.

Acizii grași omega-3 și vitaminele din broccoli accelerează producția de colagen a organismului, redându-i pielii elasticitatea și protejând-o împotriva soarelui.

Conținutul ridicat de fibre al acestuia îmbunătățește digestia, previne infecțiile și ține la distanță inflamațiile intestinale.

Pentru a profita din plin de proprietățile acestei legume, cel mai bine este să o consumi gătită la aburi sau crudă. În cele ce urmează îți propunem 4 rețete delicioase cu broccoli.

1. Gratin de broccoli cu șuncă

Șuncă în rețete delicioase cu broccoli

Aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante rețete delicioase cu broccoli. Prepară gratin de broccoli cu șuncă la prânz. Nu va trebui să-ți sacrific mai mult de 15 minute din timp! Șunca îți oferă un plus de calorii, pe când nutrienții din broccoli te ajută să servești o masă echilibrată.

Ingrediente

  • 1 buchet de broccoli
  • 5 felii de șuncă
  • ¼ ceapă (feliată)
  • 1 roșie
  • 3 linguri (60 g) de unt
  • 1 lingură (16 g) de ulei de măsline
  • 150 g de brânză cotija

Instrucțiuni

  • Începe prin a găti broccoli la aburi pentru 5 minute.
  • Taie șunca în cubulețe.
  • Unge o tigaie cu ulei de măsline, adaugă șunca și călește-o până devine aurie.
  • După ce ai tăiat roșia și ceapa, pune-le în tigaie și călește-le.
  • Apoi, adaugă broccoli.
  • La final, adaugă brânza și untul și gătește până se topesc.

2. Fettuccine cu broccoli

Rețete delicioase cu broccoli și paste

Fettuccine se numără printre cele mai adorate tipuri de paste. Combinând fettuccine cu pui și broccoli, vei obține un preparat foarte gustos. Sosul alb va ameliora gustul amărui ale acestei legume.

Ingrediente

  • 450 g (1 livră) de piept de pui
  • 500 g de paste
  • 1 buchet de broccoli
  • 1 lingură (20 g) de unt
  • ½ cană de smântână de gătit
  • 3 linguri (45 g) de parmezan
  • Ceapă pudră
  • 1 lingură (10 g) de făină
  • 1 vârf de cuțit de usturoi
  • Sare (după gust)
  • 1 cană (250 ml) de supă de pui
  • 1 lingură (16 g) de ulei de măsline

Instrucțiuni

  • Taie puiul în bucățele.
  • Unge o cratiță cu ulei de măsline și gătește puiul în stil sote. Acoperă cratița și lasă să se gătească.
  • Fierbe pastele și lasă-le să se răcească. Pune apa deoparte.
  • Spală buchetul de broccoli bine și taie-l în mai multe bucăți.
  • Adaugă untul. Gătește ceapa și usturoiul în stil sote până când devin aurii.
  • Adaugă apa în care ai fiert pastele, supa de pui și smântâna de gătit.
  • Înainte de a servi, strecoară pastele și adaugă broccoli.
  • Acoperă pastele și broccoli cu sosul și presară parmezan deasupra.

3. Broccoli cu unt, pe lista de rețete delicioase cu broccoli

Rețete delicioase cu broccoli și crevete la cuptor

Unul dintre cele mai simple moduri de a servi broccoli este să-l gătești în stil sote cu unt și să-l asezonezi.

Ingrediente

  • 1 buchet de broccoli
  • 3 linguri (60 g) de unt
  • 1/8 ceapă (tocată)
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură (16 g) de ulei vegetal
  • Sare și piper (după gust)

Instrucțiuni

  • Fierbe broccoli timp de 4 minute.
  • Adaugă uleiul și untul.
  • Apoi, adaugă usturoiul și gătește-le în stil sote. Ai grijă să nu-l arzi.
  • La final, strecoară broccoli, asezonează-l cu sare și piper (după gust) și servește.

4. Creveți cu broccoli

Nu este indicat să mănânci creveți tot timpul, dar din când în când acest aliment îți poate aproviziona organismul cu iod, vitamine, colesterol și proteine. Se potrivește de minune cu broccoli, o sursă de nutrienți incredibilă.

Ingrediente

  • 5 creveți per porție
  • 1 buchet de broccoli
  • 3 căței de usturoi
  • 2 bulbi de arpagic
  • 2 linguri (20 ml) de oțet alb
  • 3 linguri (30 ml) de sos de soia
  • 1 bucată de ghimbir
  • 1 lingură (10 g) de amidon de porumb
  • ½ cană (125 ml) de apă
  • ½ lingură (5 g) de supa de pui pudră
  • 1 lingură (10 g) de zahăr

Instrucțiuni

  • Unge o cratiță cu ulei de măsline și gătește broccoli tocat în stil sote.
  • Toacă usturoiul și arpagicul. Pune-le în tigaie.
  • Macină ghimbirul și adaugă-l compoziției. Acoperă cratița și gătește la foc mic pentru 5 minute.
  • Combină apa cu amidon de porumb, oțet alb, supă de pui pudră, zahăr și sos de soia. Bate ușor.
  • De îndată ce broccoli este gata, adaugă creveteții (spălați în prealabil).
  • După ce creveții capătă o culoare rozalie, adaugă compoziția lichidă și lasă să fiarbă timp de 2 minute, până când devin complet roz.
  • La final, servește cu puțin orez.

Pe care dintre aceste 4 rețete delicioase cu broccoli le vei încerca?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Manikandan R, Thiagarajan R, Goutham G, Arumugam M et al. Zeaxanthin and ocular health, from bench to bedside. Fitoterapia. 2016 Mar;109:58-66.
  • Vilaplana M. Antioxidantes presentes en los alimentos. Vitaminas, minerales y suplementos. Offarm. 2007;26(10):79-86.
  • Latté KP, Appel KE, Lampen A. Health benefits and possible risks of broccoli – an overview. Food Chem Toxicol. 2011 Dec;49(12):3287-309.
  • Kaiser AE, Baniasadi M, Giansiracusa D, Giansiracusa M et al. Sulforaphane: A Broccoli Bioactive Phytocompound with Cancer Preventive Potential. Cancers (Basel). 2021 Sep 25;13(19):4796.
  • Ares AM, Nozal MJ, Bernal J. Extraction, chemical characterization and biological activity determination of broccoli health promoting compounds. J Chromatogr A. 2013 Oct 25;1313:78-95.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.