4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor - Doza de Sănătate
 

4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

În majoritatea cazurilor, principalele victime ale familiilor toxice sunt copiii. Citește în continuare pentru a descoperi diferitele tipuri de familii toxice, precum și cum să-ți dai seama dacă există o problemă.
4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2018

Care sunt principalele tipuri de familii toxice? Acestea sunt asemenea unor mici insule pe care domnesc conflictul, constrângerile și disfuncțiile. Toate elemente enumerate afectează negativ membrii familiilor.

Termenul „toxicitate” este folosit foarte frecvent în zilele noastre. În fond, cu toții am auzit de expresii precum „Relația mea este toxică” sau „La serviciu am un coleg toxic”.

Dar trebuie să reținem că această etichetă nu corespunde niciunei descrieri clinice. Niciun manual de psihologie nu definește „toxicitatea” și nu există încă nicio patologie sau tulburare asociată ei. Cu toate acestea, cuvântul „toxicitate” însumează perfect procesele care îi sunt asociate de către cei care îl folosesc.

De ce? Pentru că există indivizi care, din cauza personalității, comportamentului sau stilului de comunicare, îi rănesc și supără pe oamenii din jurul lor, afectându-le motivația și stima de sine.

Din păcate, nu vorbim de obicei despre ce se întâmplă în căminele acelor grupuri sociale mici și intime numite familii. Deseori presupunem că sunt locuri în care domnește iubirea, confortul și susținerea reciprocă.

Însă relațiile familiale nu funcționează mereu. Familia este o instituție închisă, în cadrul căreia se pot întâmpla lucruri care nu sunt benefice.

În articolul de azi îți prezentăm 4 tipuri de familii toxice, precum și principalele trăsături ale acestora.

Tipuri de familii toxice

Trăsăturile și alcătuirea anumitor tipuri de familii toxice

Psihologii și experții în dinamica familială ne avertizează că, în loc să ne axăm pe „familii toxice”, ar trebui să vorbim despre „părinți toxici”.

Atât tații, cât și mamele ocupă poziții de putere în familie. Personalitatea acestora îi va afecta pe toți cei care locuiesc în căminul lor, fie că este vorba de copii sau de rude mai în vârstă precum bunicii.

Totodată, centrul „toxicității” nu este mereu un singur membru al familiei. Uneori relația de cuplu afectează negativ căminul. Astfel, se creează o atmosferă încordată, cu emoții negative ieșite la suprafață. Inevitabil, nivelul de anxietate al celorlalți membri va crește.

Iată care sunt cele mai răspândite tipuri de familii toxice:

Familiile caracterizate prin manipulare, narcisism și intoleranță

Există anumite familii în care disfuncțiile sunt provocate de un membru cu profil narcisist și manipulativ.

  • Asemenea indivizi produc frecvent situații în care exercită control, limitează libertățile celorlalți, dau dovadă de lipsă de respect și sunt foarte intoleranți.
  • Prețul care trebuie plătit pentru a trăi alături de asemenea persoane este mare. Copiii vor simți că nu sunt nici iubiți, nici respectați. Așadar, stima lor de sine va fi scăzută și, dacă încearcă să se opună rudelor toxice, atitudinea lor generală poate deveni treptat sfidătoare.

Părinții imaturi și copiii care îi îngrijesc

Copiii drept principalele victime ale anumitor tipuri de familii toxice

Un alt tip de familie toxică presupune ca unul sau ambii părinți să fie imaturi din toate punctele de vedere. Absența simțului de răspundere, lipsa de interes, neglijența sau impulsivitatea constituie trăsături din cauza cărora acești indivizi sunt nedemni de încredere.

În această situație, copiii sunt nevoiți să își asume responsabilități specifice adulților încă de la o vârstă fragedă. Acest fenomen nu este nici normal, nici sănătos. Micuții ar trebui să crească în propriul lor ritm, iar nimeni nu are dreptul să îi forțeze să se maturizeze peste noapte.

Părinții care își varsă frustrările asupra celorlalți

Puține arme psihologice sunt mai cumplite decât frustrarea care tânjește după vinovați. Din păcate, tații și mamele frustrate care își proiectează vina, fricile sau eșecurile asupra copiilor sau partenerului reprezintă o problemă răspândită și stresantă.

Acest tip de relație lasă cicatrici emoționale. Copiii forțați să împlinească visurile părinților sau cei care sunt ținta nemulțumirilor acestora se simt permanent epuizați.

Părinții care își folosesc copiii împotriva partenerilor

Uneori o mamă sau un tată își folosește copiii pe post de „armă” împotriva partenerului său. Aceste situații au loc în general în timpul divorțurilor. Dar pot surveni și în viața de zi cu zi, copiii fiind obligați să „țină” cu unul dintre părinți pentru a câștiga ceva.

În asemenea familii toxice șantajul este ceva firesc, ceea ce va avea un impact nociv asupra minții copiilor.

Cauzele toxicității în cadrul familiilor

Tipuri de familii toxice în care domnește haosul

Cunoașterea originii toxicității sau a disfuncțiilor unei familii este un punct de plecare pentru a putea face schimbări, a descoperi strategii și a restabili armonia în cămin. Însă nu este ușor să facem acest lucru, iar costul emoțional tinde să fie ridicat.

De asemenea, schimbările nu pot avea loc peste noapte, în special dacă, de pildă, ne-am obișnuit să comunicăm într-un anumit mod (sau chiar să nu comunicăm deloc).

Fiecare efort depus ne va aduce mai aproape de obiectivul nostru: o viață de familie mai armonioasă, care să permită atât părinților, cât și copiilor să se simtă respectați și fericiți.

La baza celor 4 tipuri de familii toxice prezentate în acest articol stau factori precum:

  • Tulburările psihologice sau dependențele.
  • Abuzul de putere și stilurile autoritare.
  • Mamele și tații absenți, care își neglijează responsabilitățile.
  • Lipsa de afecțiune sau de atașament.
  • Abuzul sau maltratarea fizică sau psihologică.
  • Un stil de comunicare greșit (din cauza lipsei de îndemânare, a dezinteresului sau a personalității).
  • Părinții incoerenți sau nedemni de încredere.
  • Tații și mamele cu o stimă de sine scăzută.
  • Așteptările mari, la nivelul cărora atât cuplul, cât și copiii trebuie să se ridice.

Mulți dintre noi ne vom identifica cu o mare parte dintre trăsăturile prezentate anterior. Așadar, pe cât posibil, trebuie să depunem un efort pentru a crea un mediu mai armonios și relații mai bune.

Dacă o relație familială are un impact negativ asupra noastră, este cazul să luăm măsuri pentru a ne proteja echilibrul emoțional și demnitatea.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.