5 afirmații care te ajută să obții iertarea de sine - Doza de Sănătate
 

5 afirmații care te ajută să obții iertarea de sine

De multe ori, singura persoană care te poate ierta ești chiar tu. Învață din greșelile tale, acceptă-le și mergi mai departe. 
5 afirmații care te ajută să obții iertarea de sine

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Auzim deseori despre nevoia de a ierta. Se spune că, dacă îi iertăm pe cei care ne-au făcut să suferim, ne simțim liberi. Dar de câte ori ai auzit vorbindu-se despre cât de necesară este iertarea de sine?

Deși este mai important să ne iertăm pe noi înșine decât pe cei din jur, nu facem acest lucru prea des. De câte ori nu te-ai certat singur pentru greșelile făcute? De câte ori nu te-ai considerat vinovat pentru problemele tale sau pentru situația în care te afli?

Răul pe care ni-l facem singuri este de obicei mai mare decât cel pe care ni-l provoacă alte persoane. Tocmai de aceea vrem să te ajutăm să te eliberezi de această povară.

Iertarea de sine nu este un lucru ușor de obținut. În plus, nu este un obiectiv pe care îl poți atinge într-o singură zi. Este un întreg proces, iar afirmațiile de mai jos te pot ajuta să îl parcurgi.

1. Mă eliberez de povara îndoielii, a vinovăției și a rușinii

Iertarea de sine este o eliberare de povara vinovăției

Aceste trei emoții sunt principalele cauze ale problemelor cu care ne confruntăm. Pentru a merge mai departe, este esențial să te eliberezi de ele. Prin urmare, trebuie să te ierți pentru cuvintele și acțiunile care îți provoacă îndoieli, vinovăție și rușine. Totodată, trebuie să înfrunți aceste trei emoții. Aceasta este partea cea mai grea de care fug majoritatea persoanelor.

Analizează situațiile care îți provoacă aceste emoții. Conștientizează-ți propriile limite. Dacă ești sincer cu tine însuți în tot acest proces, vei ajunge să te cunoști mai bine. Astfel, vei putea evita să ajungi în aceeași situație în viitor.

Este posibil să descoperi, de asemenea, că lucrurile care îți provoacă rușine, vinovăție sau îndoieli nu sunt cu adevărat importante. 

2. Renunț la trecut pentru a mă concentra asupra viitorului

Uneori, toate planurile și obiectivele noastre sunt sufocate de trecut. Toate lucrurile și oamenii care te-au rănit te trag în spate. Astfel, îți este greu să ajungi acolo unde îți dorești.

Iertarea de sine înseamnă să încetezi să te gândești la tot ce nu ai avut. De obicei, credem că trebuie să ne iertăm doar pentru lucrurile care ne-au făcut rău. Nu este adevărat.

Se întâmplă uneori să ne considerăm responsabili pentru greutăți sau situații care depindeau de alte persoane. De exemplu, unii oameni nu se pot ierta pe ei înșiși pentru că nu au fost persoana potrivită pentru partenerul de viață.

Nu poți fi întruchiparea nevoilor tuturor oamenilor. Iar faptul că persoana respectivă nu a găsit în tine ceea ce căuta nu înseamnă că îți lipsește ție ceva.

3. Merg mai departe în ciuda greșelilor mele

Suntem învățați de mici să procedăm într-un anumit fel pentru a nu greși. Astfel, atunci când simțim că am făcut ceva rău, ne concentrăm prea mult asupra acestei fapte. Putem petrece ani întregi gândindu-ne și analizând ce anume nu a funcționat cum trebuia și de ce.

Este important să te ierți pentru greșelile făcute pentru a merge mai departe. Nu uita că toți greșim în fiecare zi. Nu este o problemă. Greșelile sunt cei mai buni dascăli ai noștri.

Dacă totul ar merge bine de la început, nu ai mai avea nimic de învățat. Nu ai mai putea vorbi despre experiențele și lecțiile învățate. Este adevărat că pentru anumite greșeli plătești scump, dar chiar și acestea te învață ceva.

De acum înainte, privește fiecare greșeală ca pe o lecție de viață. Iartă-te atunci când te gândești la ea și mergi mai departe.

4. Sunt recunoscător pentru lucrurile bune pe care mi le-a oferit viața

Iertarea de sine te ajută să îți continui viața și să fii fericit

Dacă te-am ruga să faci o listă cu lucrurile și persoanele care îți fac viața mai bună, cât de multe ar fi? Probabil mai multe decât ți-ai fi închipuit.

Iertarea de sine înseamnă a învăța să vezi și să conștientizezi că nu ești singur. Iartă-te pentru lucrurile de care te simți vinovat. În acel moment, vei observa că este mai ușor să vezi binele din jurul tău.

Această afirmație te ajută să îți concentrezi atenția asupra lucrurilor pozitive. Poate părea greu, dar gândește-te că este posibil să fi petrecut prea mult timp privind lumea și viața dintr-o perspectivă greșită.

5. În situația dată, nu aș fi putut să fac mai mult

În anumite cazuri, trebuie să luăm decizii foarte rapid. Ulterior, putem afla mai multe informații și ne dăm seama că am procedat greșit.

Dacă te regăsești în situația de mai sus, probabil te simți vinovat pentru ce ai făcut. Însă cel mai bine este să înlocuiești sentimentul de vinovăție cu asumarea răspunderii, mai ales dacă nu cunoșteai toate detaliile.

Când îți asumi răspunderea pentru cele întâmplate, te poți ierta și poți acționa pentru a remedia situația. Dacă nu faci decât să îți amintești greșelile și să te simți vinovat, nu poți schimba nimic.

Nu uita că este mai bine să acționezi decât să te plângi în permanență. 

Singura persoană care îți poate oferi iertarea de sine este în oglindă

Multe persoane nu reușesc să evolueze niciodată deoarece tot așteaptă să fie iertate. Așa ești și tu? Cât de mult vrei să fii iertat? Oare este posibil să primești această iertare?

Adevărul este că sunt situații în care singurul om care îți poate lua piatra vinovăției de pe suflet ești tu. Poate că persoana căreia i-ai greșit este departe, nu vrea să te ierte sau nu mai este printre noi.

Amintește-ți că nu poți trăi o viață împlinită dacă nu începi chiar de azi să faci pași în direcția cea bună.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jesús Canto Ortiz, Jesús San Martín García, Fabiola Perles Novas. (2014). La relación entre la cultura del honor y otras variables de carácter ideológico. Boletín de psicología, ISSN 0212-8179, Nº. 111, 2014, págs. 57-70. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4889521
  • Jiménez Botero, Yuly Andrea. (2018). Relación entre las emociones morales de vergüenza y culpa y el control de impulsos en población privada de la libertad en el municipio de Rionegro. Universidad de Antioquia. El Carmen de Viboral, Colombia. http://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/16191
  • Patiño-Prieto, J., Ortega Ferreira, S., & Giraldo Rubio, A. (2020). El perdón: un análisis desde el desarrollo social, emocional y ético en las Universidades. Virtu@lmente8(1). https://doi.org/10.21158/2357514x.v8.n1.2020.2501

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.