5 grăsimi sănătoase care nu îngrașă - Doza de Sănătate
 

5 grăsimi sănătoase care nu îngrașă

Grăsimile au o reputatie proastă deoarece asociem cuvântul grăsime cu grasă sau gras. Adevărul este că există grăsimi sănătoase care nu îngrașă și care cresc abilitatea corpului de a arde grăsime corporală.
5 grăsimi sănătoase care nu îngrașă
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când vor să adopte un regim alimentar sănătos și sărac în calorii, multe persoane fac greșeala de a elimina complet grăsimile din dietă, convinși fiind că acestea îngrașă. Deși este adevărat că există mai multe tipuri de grăsimi, iar unele dintre ele pot cauza creșterea în greutate dacă sunt consumate în exces, există și grăsimi sănătoase care nu îngrașă și care trebuie incluse în alimentație.

Adevărul despre produsele sărace în grăsimi

Produs sărac în grăsimi

Înainte de a vorbi despre grăsimile sănătoase, este important să știi mai multe lucruri despre produsele sărace în grăsimi sau „light”. Acestea au devenit foarte populare în ultimii ani și multe persoane au început să le includă în dietă având convingerea că sunt sănătoase.

Cu toate acestea, mulți dintre consumatori nu știu că aceste produse au într-adevăr mai puține grăsimi decât cele normale, dar au și adaosuri mai mari de zahăr și conservanți. Produsele „light” care se găsesc în magazine nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă vrei să pierzi în greutate.

Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru bunăstarea organismului și te ajută să slăbești. Acestea sunt necesare pentru absorbția vitaminelor solubile în grăsimi: A, D, E și K.

5 grăsimi sănătoase care nu îngrașă

Aceste 5 grăsimi sănătoase sunt ideale pentru a fi incluse în orice dietă. Poți să le folosești ca o alternativă la alte grăsimi mai puțin bune. Vei observa că sunt benefice atât pentru sănătate, cât și pentru slăbire.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos se înscrie în categoria grăsimi sănătoase care nu îngrașă, fiind foarte benefic. Până de curând s-a crezut că este dăunător pentru organism, fiind o grăsime saturată. Însă cercetările au arătat că grăsimea saturată din uleiul de cocos diferă de cea prezentă în produsele de origine animală.

Grăsimile din uleiul de cocos sunt trigliceride cu catenă medie, ce sunt metabolizate foarte ușor, oferind energie organismului. În plus, s-a descoperit că acestea au proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și anticancerigene. Mai mult, uleiul de cocos ajută la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților și previne diabetul și bolile cardiovasculare.

Fructe oleaginoase

Grăsimi sănătoase care nu îngrasă se găsesc în fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase sunt bogate în nutrienți, grăsimi sănătoase care nu îngrașă și proteine esențiale pentru organism și pentru pierderea sănătoasă în greutate. Aceste alimente conțin acid alfa-linoleic, un tip de acid gras omega 3 foarte benefic pentru sănătatea inimii.

Fructele oleaginoase țin sub control nivelul de colesterol și previn problemele cardiovasculare. Acestea conțin un aminoacid numit arginină care întărește sistemul imunitar, protejează inima și previne îmbolnăvirea. Conținutul lor de fibre scade nivelurile de colesterol și zahăr din sânge, iar vitamina E din compoziția acestora acționează ca un puternic antioxidant.

Avocado

Acest fruct sănătos și delicios este bogat în uleiuri esențiale care oferă organismului numeroase beneficii. Avocado conține un antioxidant important numit glutation, ce detoxifică organismului, elimină metalele grele și luptă împotriva radicalilor liberi. Avocado este și o sursă excelentă de acid folic, vitamina E și alți nutrienți importanți.

Semințe

Grăsimi sănătoase care nu îngrasă se găsesc în semințe de floarea soarelui

Semințele sunt o sursă extraordinară de acizi grași omega 3, vitamina E, fibre și proteine. În plus, acestea conțin minerale precum magneziu, seleniu și zinc. Acești nutrienți îmbunătățesc sănătatea inimii și previn multe boli.

Cele mai recomandate tipuri de semințe sunt:

  • Semințele de in
  • Semințele de chia
  • Semințele de dovleac
  • Semințele de floarea soarelui

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre cei mai buni aliați pentru prepararea mâncărurilor și îmbunătățirea sănătății organismului. Este o grăsime sănătoasă pe care o putem folosi pentru a găti ușor carnea și legumele, pentru a asezona salatele și dressingurile, etc.

Uleiul de măsline are un conținut ridicat de grăsimi monosaturate și antioxidanți, cum ar fi clorofila, carotenoizii și vitamina E. În plus, acesta are proprietăți care reduc tensiunea arterială, previn cancerul, combat diabetul și te ajută chiar să îți menții greutatea ideală.

Este important ca aportul de grăsimi sănătoase care nu îngrașă sa fie contant, echilibrat si sa provina din surse diverse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chicca, F., Vale, R., & Vale, B. (2018). Food. In Everyday Lifestyles and Sustainability: The Environmental Impact of Doing the Same Things Differently. https://doi.org/10.1093/cvr/23.5.390
  • Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Carrillo, L. M., Serra, J. D., Álvarez, J. R. M., i Alberich, R. S., & Jiménez, F. P. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 31(2), 6-25. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3788237
  • Boroujeni, H. K., Sarrsfzadegan, N., Mohammadifard, N., Sajjadi, F., Asgary, S., Maghroon, M., … & Esmailzaded, A. (2012). The relation between dietary intake of vegetable oils and serum lipids and apolipoprotein levels in central Iran. ARYA atherosclerosis, 7(4), 168. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3413086/ 
  • Ballesteros-Vásquez, M. N., Valenzuela-Calvillo, L. S., Artalejo-Ochoa, E., & Robles-Sardin, A. E. (2012). Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria, 27(1), 54-64. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v27n1/07_revision_06.pdf
  • Hicham Berrougui, Souad Ikhlef, Abdelouahed Khalil. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. (2015). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606102/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.