Cele mai frecvente 5 boli care afectează șoldurile

28 decembrie 2017
Deși reprezintă o articulație care susține mai multă greutate decât orice altă parte a corpului, majoritatea persoanelor nu acordă suficientă atenție șoldurilor. Citește în continuare pentru a descoperi câteva informații interesante despre acestea.

Vrei să afli câte ceva despre principalele boli care afectează șoldurile? Când vine vorba de protejarea sănătății, acestea se numără, cu siguranță, printre cele mai neglijate componente ale corpului uman.

Fiind o articulație, șoldurile au rolul să unească și să susțină oasele. Mai exact, ele mențin sacrumul, iliumul și femurul în poziții adecvate.

Boli care afectează șoldurile și provoacă deteriorare

Câteva informații esențiale despre șolduri

Importanța șoldurilor este sugerată de faptul că sunt localizate între tors și extremitățile inferioare. Ele nu oferă doar susținere corpului, ci fac posibilă și o gamă largă de mișcări.

Șoldurile se pot îndoi și roti, acționând asemenea unei balamale uriașe. În ceea ce privește structura lor fiziologică, ele includ o altă parte importantă a corpului: articulația coxofemurală (localizată la punctul de contact dintre femur și șold).

Deși se numără printre cele mai puternice articulații din corp, șoldurile sunt vulnerabile la anumiți factori care, în timp, le pot deteriora.

5 boli care afectează șoldurile

Sunt foarte stabile, însă șoldurile pot fi uneori afectate de anumite boli. Unele dintre acestea au denumiri care sugerează regiunea pe care o atacă, iar altele sunt greu de tratat. În cele ce urmează îți prezentăm principalele boli care afectează șoldurile.

1. Pubalgia

Pubalgia și alte boli care afectează șoldurile

Pubalgia este cunoscută și ca „hernia sportivilor” și constă în lezarea mușchilor din regiunea pubiană. Aceasta se manifestă aproape întotdeauna sub forma unei inflamații cronice. În general, pubalgia afectează mușchii abdomenului și adductorii.

2. Osteoartrita șoldurilor și osteoartrita coxofemurală

Constituind o articulație foarte puternică și importantă, șoldurile sunt foarte vulnerabile în fața acestei probleme dureroase și deranjante. Principala cauză a osteoartritei este reprezentată de modificările ce apar la nivelul cartilajului articulației afectate.

  • Din păcate, osteoartrita este o boală degenerativă.
  • Astfel, regiunea afectată poate deveni imobilă într-un timp scurt.

3. Osteogeneza imperfecta

Boli care afectează șoldurile și pot cauza fracturi

Osteogeneza imperfecta poartă și denumirea de „boala oaselor fragile”.

  • Aceasta atacă fiecare țesut osos al corpului, inclusiv pe cel de la nivelul șoldurilor.
  • Osteogeneza imperfecta intră în categoria de boli congenitale sau genetice.

Osteogeneza imperfecta este deseori asociată șoldurilor.

4. Necroza avasculară a șoldului

Necroza presupune moartea unui anumit țesut. În ceea ce privește șoldurile, această boală cauzează deteriorarea capului femural. La baza necrozei stă circulația sanguină deficitară. Dacă problema nu este surprinsă și tratată la timp, ea se poate croniciza.

Principala cauză a necrozei avasculare a șoldului este reprezentată de fracturile femurale de la nivelul epicondiului. Acest tip de fractură provoacă ruperea sau comprimarea vaselor de sânge, declanșând necroza.

5. Impingementul femuro-acetabular

Boli care afectează șoldurile și pot cauza artrită

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre impingementul femuro-acetabular. Această boală presupune inhibarea mișcării la nivelul prizei șoldului, provocând o frecare constantă și dureroasă.

Cauza impingementului femuro-acetabular, o boală specifică șoldurilor, este încă necunoscută. Componentele afectate sunt femurul și acetabulumul. Durerea experimentată de pacient este aproape insuportabilă, declanșându-se atunci când condilul femural se freacă într-un mod inadecvat în priza șoldului.

Oricine poate să sufere de impingemet femuro-acetabular, dar majoritatea pacienților sunt persoane tinere și sportivi. Medicii asociază această boală artritei și o consideră a fi una dintre principalele ei cauze.

Te-ar mai putea interesa