5 condimente care elimină toxinele din organism

29 ianuarie 2018
Pe lângă faptul că dau un plus de savoare preparatelor culinare, condimentele ajută la curățarea organismului de toxine.

Pe site-ul nostru, am discutat de multe ori despre importanța detoxifierii corpului. Excesul de toxine îți slăbește organismul și îți diminuează calitatea vieții. Știai că există condimente care elimină toxinele din organism?

Organismul elimină toxinele în mod natural, dar este important să sprijini și tu acest proces. În primul rând, este necesar să bei o cantitate suficientă de apă, întrucât acest lichid are un rol purificator.

Totodată, este indicat să îți îmbunătățești dieta și să elimini alimentele procesate, bogate în conservanți sau cu un conținut ridicat de sare.

În același timp, este important să alegi întotdeauna ingrediente naturale. Printre acestea sunt incluse și condimentele, care sunt foarte ieftine și adaugă un plus de savoare preparatelor culinare.

Dacă îți plac alimentele procesate pentru aromele lor puternice, poți obține și tu aceleași gusturi minunate cu ajutorul mirodeniilor, fără a adăuga alte substanțe inutile.

În cele ce urmează îți prezentăm cele mai bune condimente care elimină toxinele din organism. Profită și tu de beneficiile lor minunate!

1. Coriandrul: unul dintre cele mai bune condimente care elimină toxinele

Coriandrul pe lista de condimente care elimină toxinele 

Coriandrul este adăugat în multe feluri de mâncare tradițională pentru a da o aromă deosebită. Acest condiment
oferă numeroase beneficii:

  • Ajută la optimizarea funcțiilor antioxidante ale ficatului.
  • Contribuie la eliminarea toxinelor și a compușilor străini din corp.
  • Îmbunătățește digestia și ameliorează problemele cauzate de consumul de alimente dăunătoare.
  • Protejează ficatul de expunerea la metale grele, cum ar fi plumbul.
  • Elimină mercurul, plumbul și aluminiul din compoziția anumitor alimente.
  • Semințele de coriandru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge.

Îți recomandăm să adaugi câteva fire de coriandru în smoothie-uri verzi sau tocănițe.

2. Curcuma

Curcuma sau turmericul apără ficatul împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, ale paraziților și ale toxinelor.

Întrucât acest organ joacă un rol fundamental în procesul de detoxifiere a organismului, curățarea ficatului este esențială pentru a preveni îmbolnăvirea. O soluție excelentă în acest sens este consumul de ceai de curcuma o dată pe săptămână.

Ingrediente

  • 1 linguriță de curcuma măcinată (5 g)
  • 1 pahar de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot, adaugă curcuma și oprește aragazul.
  • Lasă amestecul să stea 3 – 4 minute.
  • Bea ceaiul imediat.

Ceaiul de curcuma oferă și următoarele beneficii:

  • Grăbește vindecarea aftelor, a tăieturilor și a vânătăilor;
  • Scade riscul de dezvoltare a cancerului;
  • Oferă organismului o doză de antioxidanți;
  • Curăță sângele.

3. Cardamomul

Cardamomul pe lista de condimente care elimină toxinele 

Cardamomul este o mirodenie provenită din India, cunoscută pentru abilitatea sa de a ameliora durerile de stomac. Pe lângă faptul că oferă o aromă deosebită mâncărurilor, cardamomul este unul dintre cele mai bune condimente care elimină toxinele din organism.

O altă calitate deosebită a cardamomului este faptul că ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din corp, fără a le distruge pe cele sănătoase. Acesta este un avantaj extraordinar, deoarece multe dintre medicamentele din farmacii atacă atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice.

Dacă îl adaugi în dietă, cardamomul:

  • Stimulează pofta de mâncare;
  • Previne sau ameliorează gastrita dacă ai dezvoltat deja această afecțiune;
  • Îmbunătățește sănătatea inimii;
  • Reduce grăsimile de la nivelul ficatului.

Cum se consumă cardamomul?

  • Pune cardamom în mâncare. Întrucât acesta nu reprezintă o mirodenie specifică bucătăriei tradiționale, poate fi greu să îl încorporezi în preparatele culinare. Însă dacă ai ocazia să încerci arome noi, vei descoperi câteva alternative excelente.
  • Consumă dulciuri care au cardamom în compoziția lor. Cardamomul se combină foarte bine cu alimentele dulci, mai ales cu ciocolata amăruie. În magazinele de specialitate poți găsi tablete cu aceste două ingrediente, însă ai grijă să le consumi în cantități mici.
  • Prepară un ceai cu o linguriță de cardamom (5 g) la o cană (200 ml) de apă clocotită și bea acest lichid de două ori pe săptămână.

4. Cuișoarele

Această mirodenie este foarte apreciată în bucătărie și există numeroase motive pentru a o folosi dacă nu ai încercat-o până acum. Cuișoarele au proprietăți antioxidante și detoxifiante care îmbunătățesc abilitatea celulelor de a filtra toxinele. 

Celulele hepatice sau hepatocitele au rolul de a elimina toxinele din sânge. De obicei, acestea sunt cele mai afectate de alimentația nesănătoasă și obiceiurile dăunătoare.

Cea mai bună modalitate de a profita de beneficiile cuișoarelor este să le mănânci direct după ce le macini.

5. Scorțișoara

Scorțișoara pe lista de condimente care elimină toxinele

Scorțișoara nu poate lipsi de pe lista de condimente care elimină toxinele. Aceasta este cunoscută pentru următoarele proprietăți:

  • Este antioxidantă;
  • Curăță sângele;
  • Scade colesterolul;
  • Reduce stresul oxidativ;
  • Repară celulele.

Pentru ca scorțișoara să stimuleze eliminarea toxinelor, aceasta trebuie consumată fără zahăr. Cel mai bine este să bei zilnic o cană de ceai de scorțișoară neîndulcit. 

Te-ar mai putea interesa