5 efecte ale abuzului emoțional ce nu trebuie ignorate

22 decembrie 2017
Abuzul psihologic poate cauza blocaje și traume emoționale de care nu suntem conștienți la început. Acestea ne pot împiedica să stabilim relații sănătoase în viitor, drept pentru care trebuie să le acordăm atenția cuvenită cât mai curând posibil. 

Abuzul emoțional este un tip de violență care afectează stabilitatea psihică a victimei. Aceasta se simte intimidată, vinovată sau chiar complet inutilă. În plus, există și alte efecte ale abuzului emoțional manifestate pe termen lung.

În general, agresorul este o persoană manipulatoare. Acesta profită de dragostea sau afecțiunea celeilalte persoane pentru a prelua controlul aproape absolut asupra vieții sale.

Deși are un efect puternic, acest tip de abuz este cel mai greu de identificat. Majoritatea celor afectați nu conștientizează că sunt victimele abuzului emoțional. Ba mai mult, aceștia ajung să justifice comportamentul inacceptabil al agresorului. Motivul îl reprezintă dependența emoțională dezvoltată vizavi de acesta. Nu contează dacă este vorba despre partenerul de viață, un membru al familiei sau un prieten.

În toată această situație, există un aspect foarte îngrijorător. Chiar dacă poate fi depășit cu sprijinul adecvat, abuzul psihologic poate avea efecte emoționale de durată asupra victimei. Acestea devin vizibile mai devreme sau mai târziu în caracterul sau comportamentul persoanei în cauză, de multe ori în moduri neașteptate.

Având în vedere cele menționate, este important să știm care sunt posibilele efecte ale abuzului emoțional. În plus, trebuie să știm și cum să le facem față. În caz contrar, acestea ne împiedică să trăim o viață liniștită ca supraviețuitori ai abuzului emoțional.

În rândurile care urmează, îți prezentăm în detaliu 5 simptome frecvente care sunt de multe ori ignorate.

1. Nevoia de aprobare: unul dintre principalele efecte ale abuzului emoțional

Nevoia de aprobare este unul dintre neplăcutele efecte ale abuzului emoțional 

Nevoia constantă de a primi aprobarea celor din jur este unul dintre principalele efecte ale abuzului emoțional. Aceasta se manifestă în moduri imprevizibile prin diferite comportamente:

 • Disperarea de a-i mulțumi mereu pe cei din jur;
 • Schimbarea personalității în funcție de felul de a fi al celeilalte persoane;
 • Amabilitate exagerată;
 • Renunțarea la propriile interese pentru satisfacerea nevoilor celorlalți.

Nevoia de a fi acceptat într-un mediu social, chiar și în cel format din persoanele apropiate, este generată de sentimentul că nu ești suficient de bun. De-a lungul relației abuzive, agresorul a inoculcat această idee în mintea victimei.

În realitate, trebuie să conștientizezi că valoarea ta ca om nu se bazează pe ceea ce faci pentru cei din jur. De fapt, pe termen lung, un astfel de comportament poate deveni o slăbiciune.

Soluția

 • Primul și cel mai important pas este să înțelegi cu adevărat că încercarea de a fi pe placul tuturor nu este benefică. În acest fel, poți ajunge să suferi și mai mult.
 • Când îți dai seama că ai adoptat acest comportament, este normal să simți dorința de a te ascunde de restul lumii.
 • În realitate, soluția este să îți acorzi puțin timp în care să îți recuperezi stima de sine și să te împaci cu tine însuți. Numai așa vei putea merge mai departe.

2. Resentimente

Unul dintre cele mai frecvente efecte ale abuzului emoțional îl reprezintă resentimentele. Acestea pot fi îndreptate atât asupra ta, cât și asupra agresorului.

Resentimentele se acumulează în timp și pot genera alte sentimente și stări negative, precum vinovăție, irascibilitate și frustrări.

În cazuri extreme, victima poate suferi modificări ale tensiunii arteriale sau poate cădea în depresie.

Soluția

 • O modalitate de a-ți vindeca sufletul de resentimente este iertarea.
 • Nu poți obține acest lucru peste noapte. Însă, dacă faci un efort pentru a înceta să alimentezi toate emoțiile negative, vei reuși.

3. Anxietate și depresie

Anxietatea și depresia pot fi efecte ale abuzului emoțional

Anxietatea și depresia sunt afecțiuni psihice frecvente în rândul persoanelor care s-au confruntat cu abuzul psihologic.

Pierderea stimei de sine și senzația constantă de vinovăție creează un vârtej de emoții negative care te poartă pe calea autodistrugerii.

Dacă nu sunt ținute sub control, toate sentimentele negative te pot face să îți pierzi dorința de a trăi. Deznădejdea și tulburările de somn sunt probleme care afectează multe persoane aflate în această situație.

Soluția

 • Dacă recunoști senzațiile descrise în comportamentul tău sau al unei persoane apropiate, cere ajutorul unui specialist.
 • Există și tratamente medicamentoase pe care acesta ți le poate sugera și care îți pot fi de ajutor.

4. Dificultate de a relaționa cu cei din jur

Unul dintre cele mai importante efecte ale abuzului emoțional este frica. Persoanele care au fost abuzate psihic pot întâmpina dificultăți în stabilirea unor noi relații. Această problemă este cauzată de teama lor de a nu se regăsi din nou în aceeași situație.

Abuzul psihologic poate avea un impact devastator asupra emoțiilor victimei. Acesta îi poate afecta abilitatea de a-și trăi viața de zi cu zi și de a purta conversații cu cei din jur.

În plus, stima de sine scăzută și nesiguranța se mențin mult timp după încetarea abuzului. Prin urmare, „supraviețuitorii” sunt supuși unui risc considerabil de a stabili alte relații toxice în viitor.

Soluția

 • Relațiile solide și fructuoase se construiesc în timp. Fiecare dintre parteneri trebuie să se accepte atât pe el însuși, cât și pe cel care îi este alături.
 • Pentru a construi o relație sănătoasă după ce ai fost victima abuzului emoțional, trebuie să îți întărești stima de sine și să înveți să cunoști alte persoane.

5. Insensibilitate

Insensibilitatea este unul dintre neplăcutele efecte ale abuzului emoțional

Dacă treci printr-o situație dificilă, în urma căreia stima ta de sine are de suferit, poți avea anumite blocaje emoționale. Astfel, nu mai ești capabil să simți și să îți exprimi sentimentele.

În acest caz, persoana afectată nu se simte neapărat „rău”. Însă nici nu are o stare de bine, chiar și atunci când are motive de bucurie.

În ciuda depășirii agresiunii, victima încă se confruntă cu un obstacol interior. Aceasta nu mai simte acea gamă largă de emoții care se năștea spontan înaintea abuzului.

Soluția

 • „Insensibilitatea” cauzată de abuz poate fi stopată. Nu ai nevoie decât de timp și de voință.
 • De fapt, această nepăsare poate fi benefică în stadiile inițiale, deoarece te poate ajuta să iei decizii mai bune și mai obiective. La început este mai greu. Cu timpul, însă, rănile se vor vindeca, iar tu vei redeveni persoana de dinaintea traumei suferite.
 • Persoanele din jurul tău sunt foarte importante în aceste momente. Ai grijă să stai în preajma unor oameni care te pot ajuta să te debarasezi de toate emoțiile negative acumulate în sufletul tău.

Neplăcutele efecte ale abuzului emoțional nu vor dispărea peste noapte. Pentru a te vindeca, a depăși situația și a merge mai departe, trebuie să treci printr-un întreg proces. Pentru a reuși, ai nevoie de sprijin, înțelegere și foarte multă voință. 

La început, totul pare sumbru. Îți este teamă că rănile cauzate de trauma suferită nu se vor vindeca niciodată. Însă nu uita că timpul și dragostea celor din jur te vor ajuta să treci peste suferință și să trăiești viața minunată pe care o meriți.

Te-ar mai putea interesa