5 idei pentru a crea o mini-grădină în locuința ta

· 27 ianuarie 2018
O grădină de care să te ocupi te ajută să uiți de stres și să te bucuri de câteva momente de pace și de liniște. În plus, aceasta este o modalitate minunată de a reîmprospăta aerul din locuință. 

Te interesează câteva idei pentru a crea o mini-grădină în locuința ta? După cum bine știm, plantele sunt foarte importante pentru supraviețuirea noastră pe pământ. Pe scurt, fără ele viața nu ar fi posibilă. Între oameni și lumea vegetală există o legătură foarte strânsă.

Unele persoane au case cu mici grădini interioare, o terasă sau o curte spațioasă. Altele nu au curte deloc sau stau într-un apartament cu un balcon micuț.

Mulți oameni se confruntă cu problema unui spațiu strâmt care nu le permite să aibă o grădină. Însă aceasta nu este o scuză plauzibilă. În realitate, orice persoană își poate crea o mini-grădină.

S-a dovedit că, pe lângă faptul că ajută la înfrumusețarea spațiului în care locuim, grădinăritul ne îmbunătățește starea psihică. În plus, prin intermediul acestei activități, învățăm să îngrijim plantele și să le acordăm importanța binemeritată.

Grădinile în miniatură au devenit un hobby din ce în ce mai popular în rândul iubitorilor de plante. Această activitate stimulează imaginația și creativitatea. Totodată, mini-grădinile ajută la purificarea aerului din locuință. 

Poți pune multe idei în practică pentru a-ți personaliza „proiectul”. Tocmai acesta este și scopul creării unei grădini proprii. Poți alege plantele care se potrivesc spațiului avut și care îți plac cel mai mult.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva sfaturi și câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a crea o mini-grădină în locuința ta.

Idei minunate pentru a crea o mini-grădină în casă

 • Primul lucru de care trebuie să ții cont este recipientul ales: de exemplu, un vas transparent de sticlă va lăsa lumina să pătrundă din plin.

În plus, trebuie să te asiguri că recipientul este îndeajuns de adânc pentru ca rădăcinile să aibă loc să se dezvolte și pentru a permite pătrunderea umidității.

 • Pentru plantele care nu au nevoie de umezeală în exces, un recipient deschis este cea mai bună opțiune. Spre exemplu, poți folosi un acvariu sau o vază cilindrică sau în formă de cană.
Cele mai bune plante pentru a crea o mini-grădină în locuința ta

Pentru a crea o mini-grădină, ai nevoie de următoarele materiale:

 • Nisip sau pietriș
 • Cărbuni sau cărbuni activi
 • Pământ sau resturi vegetale
 • Mușchi vegetal sau pietre decorative (opțional)

Plante pe care le poți cultiva

Speciile de plante cele mai potrivite pentru o mini-grădină sunt cele mici, care preferă zone umbroase, rezistă la temperaturi ridicate și pot suporta un nivel ridicat de umiditate.

 • Într-o o mini-grădină îngrădită, poți planta orhidee, ferigi, bromelii sau begonii.
 • Într-o mini-grădină deschisă, poți cultiva plante suculente, cactuși sau mici pomi fructiferi.

Pași pentru a crea o mini-grădină în locuința ta

1. Umple vasul cu 2-3 centimetri de pietriș. Acesta împiedică apa stătută să intre în contact cu rădăcinile plantei. Poți adăuga și un strat de mușchi la fund, deoarece acesta acționează ca un burete care nu lasă pământul să se infiltreze în pietriș și să absoarbă apa.

2. Amestecă pământul sau îngrășământul cu cărbune. Acest material organic facilitează scurgerea apei, ajutând la creșterea rădăcinilor. Fă un strat din acest amestec care să acopere un sfert sau o treime din ghiveci.

3. Ia plantele alese din ghivecele lor și pune-le în recipientul pregătit. Lasă suficient spațiu între ele pentru rădăcini. Este indicat să lași cam 10 centimetri între plante.

4. După ce ai plantat florile, acoperă suprafața ghiveciului cu mușchi sau pietre decorative. Acestea împiedică, de asemenea, creșterea buruienilor.

5. La final, udă plantele până când observi că pietrișul de la fund este ud. Frecvența cu care trebuie să uzi plantele depinde de speciile alese, însă oricum ar fi, trebuie să te asiguri că pământul este mereu umed. Încearcă să uzi plantele numai la orele la care nu au parte de lumină solară (dimineața devreme și seara).

6. După ce ai terminat, pune mini-grădina într-o zonă luminoasă în care este expusă direct la lumina solară.

7. Pe măsură ce plantele cresc, trebuie să le mai tai vârfurile pentru ca acestea să își păstreze aspectul și forma. Nu uita să rupi întotdeauna frunzele moarte sau îngălbenite. 

Mini-grădină în casă

Pentru a crea o mini-grădină interioară frumoasă, poți folosi borcane sau vaze de sticlă mai rezistente în care să pui plantele. Poți pune și pietricele sau pământ în ele.

 • Nu uita să alegi specii de plante micuțe care cresc în zone umbroase. 
 • Poți pune suportul de plante pe masă, pe pervaz sau pe podea.

Mini-grădină pe balcon

Plante cățărătoare pentru a crea o mini-grădină pe balcon

Dacă ai balcon, poți folosi acest spațiu pentru a crea o mini-grădină. Pentru ca aceasta să arate bine atât din interior, cât și din exterior, trebuie să optezi pentru plante cățărătoare. 

 • Vara, aceste plante creează un aspect de pădure tropicală atât pentru persoanele aflate în casă, cât și pentru cele care o văd de afară.

Grădină interioară sau pe lucarnă

Dacă ai în casă o grădină interioară sau o lucarnă, poți profita de aceste spații pentru a crea o atmosferă minunată în locuința ta construind o mini-grădină. Nu o umple cu plante și ghivece mari care ocupă mult loc.

Cel mai recomandat este să optezi pentru plante mici pentru a permite și pătrunderea luminii în casă.

Mini-grădină de plante aromatice

Idei pentru a crea o mini-grădină cu plante aromatice

Poți utiliza toate spațiile de mai sus pentru a crea o mini-grădină de plante aromatice.

 • Poți folosi aceste plante pentru a prepara ceaiuri sau pentru a le adăuga în mâncare.
 • Le poți păstra în cutii de conserve sau în ulei.
 • Poți, de asemenea, să le agăți, să le fixezi pe perete sau să le ții pe podea.

În acest fel, poți avea mereu la îndemână ingrediente proaspete în bucătărie și poți adăuga o decorațiune frumoasă și utilă în locuința ta.