5 simptome date de sciatică ce arată că ești bolnav - Doza de Sănătate
 

5 simptome date de sciatică ce arată că ești bolnav

Este indicat să mergi la un medic specialist pentru a verifica dacă suferi de sciatică și pentru a primi tratamentul adecvat. Asta pentru că unele simptome ale sciaticii, care dispar în timp, pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate. 
5 simptome date de sciatică ce arată că ești bolnav

Ultima actualizare: 11 noiembrie, 2018

Există anumite probleme de sănătate care pot fi diagnosticare foarte ușor, în timp ce altele, precum sciatica, provoacă simptome care pot caracteriza și alte afecțiuni. Descoperă care sunt principalele 5 simptome date de sciatică!

Poate că te doare piciorul din cauza oboselii. Totuși, trebuie să conștientizezi faptul că acesta poate fi și unul dintre principalele simptome date de sciatică, iar această suspiciune te poate ajuta să combați problema.

Dacă simți o durere în partea din spate a piciorului, ar trebui să-ți faci griji. Chiar dacă pare o simplă crampă musculară, ea poate fi cu totul altceva, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, precum amorțeală și furnicături care se extind până spre laba piciorului.

În plus, un motiv de îngrijorare este și faptul că durerea din picior se intensifică atunci când tușești sau când strănuți.

Având în vedere informațiile pe care ți le-am oferit până acum, bănuiești că ești afectat de simptome date de sciatică? Citește în continuare pentru a verifica dacă ai sau nu această afecțiune.

În primul rând, trebuie să înțelegi că sciatica nu este o boală, ci o problemă de sănătate. În plus, ea nu poate fi detectată cu ușurință, decât dacă durerea este localizată în proporție de mai bine de 80% la nivelul unui singur picior sau al spatelui.

Dar cum poți fi sigur că suferi de sciatică?

Simptome date de sciatică

1. Ai genunchii slăbiți

Simptome date de sciatică la sportivi

Atunci când suferi de această problemă de sănătate, simți durere într-un genunchi care iradiază în tot piciorul. Dacă durerea este prezentă la ambele picioare, trebuie să te prezinți imediat la medic. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență.

Cu toate acestea, cel mai frecvent durerea apare doar la un singur picior. Motivul este faptul că nervul sciatic este „pișcat”.

Acest nerv pornește din coloana vertebrală și se termină în laba piciorului, iar atunci când este „strâns”, începi să suferi de sciatică. Asta pentru că funcțiile nervului sciatic se modifică. Astfel, apar tot felul de senzații neplăcute: durere, slăbiciune și amorțeală. 

Durerea de acest gen este foarte comună. Însă atunci când este însoțită de slăbiciune la nivelul piciorului sau al genunchiului, ea poate reprezenta un semnal de alarmă.

Când constată că problema este prezentă doar la un picior, medicii își dau seama că există o neregulă. Prin urmare, ar trebui să tragi și tu aceeași concluzie.

2. Nu mai poți să alergi

Pentru sportivi este foarte greu să-și dea seama dacă durerea resimțită  la un picior este un semn al sciaticii. De exemplu, sciatica și sindromul piriformis au aproape aceleași simptome, însă cea de-a doua afecțiune este mult mai frecventă decât prima.

Furnicăturile, durerea și amorțeala prezente la un singur picior sunt simptome ale ambelor probleme de sănătate. În plus, poate fi vorba și de o altă afecțiune. Tocmai de aceea este indicat să mergi imediat la medic dacă te confrunți cu aceste simptome.

Dacă ignori semnalele de alarmă transmise de organismul tău, situația se poate înrăutăți.

Deși sportivii sunt persoane sănătoase, nu ignora durerile și disconfortul de orice fel. Este mai bine să elimini orice neplăcere, decât să renunți la activitățile care te pasionează.

3. Ai dureri

Simptome date de sciatică la femei

Am menționat deja că durerea este un simptom specific unui număr mare de afecțiuni, printre care și sciatica. Atunci când mergi la doctor, ai grijă să-i explici acestuia cu exactitate tipul de durere cu care te confrunți.

Nu este de ajuns să spui că te doare. Medicii pot trata durerea în diverse feluri, fără să o asocieze neapărat cu sciatica.

Medicul Jacob Teitelbaum (autorul unor lucrări celebre precum Adevărata cauză, adevăratul leac), prezintă câteva tehnici fundamentale pentru a-ți da seama dacă te confrunți sau nu cu simptome date sciatică:

  • Folosește-ți degetul mare pentru a-ți sprijini degetele și împinge-le de-a lungul mușchilor din partea inferioară a spatelui, ca în imaginea de mai sus.
  • Încearcă să identifici punctele dureroase de la nivelul spatelui.
  • Dacă durerea provoacă un spasm care se resimte până în degetele de la picioare, este foarte probabil să te confrunți cu simptome date de sciatică.

4. Fă un test concludent

Acest test îți va dezvălui dacă suferi sau nu de sciatică. Stai întins/ă în pat și întinde-ți degetele de la picioare.

Cu ajutorul altei persoane, ridică piciorul și îndoaie-l la între 30 și 70 de grade. Persoana care te ajută trebuie să-ți ridice piciorul și să verifice dacă efectuezi corect acest test.

Dacă după acest exercițiu simți durere în tot piciorul, din spatele genunchiului până în degetele de la picioare, atunci înseamnă că suferi de sciatică.

Îți recomandăm să mergi la un medic specialist sau la un fizioterapeut pentru a realiza acest test. Nu uita că, dacă faci mișcări bruște sau le execuți în mod incorect, poți agrava simptomele. 

5. Există o altă neregulă în organism

Simptome date de sciatică la nivelul spatelui

Pe lângă durerea de spate, de genunchi sau de picior, un alt indiciu că ai putea suferi de sciatică este prezența unei alte nereguli în organism. De exemplu, poți observa că ți-ai pierdut controlul asupra vezicii urinare sau intestinelor.

Potrivit medicilor specialiști acesta poate fi indiciu că ai nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență. Alan Hilibrand, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Chirurgi Ortopedici (AAOS) susține că această situație nu este foarte comună.

Dacă simți că, în general, coloana vertebrală exercită o presiune mare asupra nervului, iar aceasta îți afectează vezica urinară și intestinele, mergi la medic, deoarece daunele pot fi ireversibile.

Vestea bună: principalele simptome date de sciatică dispar de la sine

Vestea bună este că sciatica dispare în 80% din cazuri. Nu se știe însă dacă un disc de la nivelul coloanei a revenit la locul original sau dacă nervul sciatic nu mai este „pișcat”.

Pentru a diminua disconfortul produs de sciatică, poți să folosești medicamente antiinflamatoare. În plus, trebuie să te supui terapiei fizice recomandate de medic.

Cu toate acestea, chiar dacă afecțiunea este temporară în majoritatea cazurilor, simptomele sale se întind pe o perioadă mai lungă de 3 luni.

Oricum ar fi, este important să mergi la medic și să respecți instrucțiunile acestuia, chiar dacă durerea dispare temporar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.