5 informații interesante despre anxietate

27 decembrie 2017
Anxietatea reprezintă un răspuns firesc la o amenințare. Însă dacă această stare de neliniște survine frecvent, aparent fără cauză, este cazul să înveți cum să îi faci față.

Fiecare dintre noi s-a confruntat cu această problemă cel puțin o dată în viață. Pulsul îți crește, corpul intră în stare de alertă, te simți amenințat, îți este greu să respiri, apare celebrul nod în gât… Atacurile de panică pot fi foarte cumplite. Tocmai de aceea, în articolul de azi îți prezentăm câteva informații interesante despre anxietate.

Din păcate, există multe mituri cu privire la această stare emoțională care apare subit și ne copleșește. Concepțiile eronate ne împiedică să înțelegem ce este cu adevărat anxietatea.

Cei mai mulți dintre noi îi cunoaștem simptomele, dar există și alte informații interesante despre anxietate mai puțin discutate.

Câteva informații interesante despre anxietate pe care merită să le reții

1. Anxietatea nu este o boală

Interesante despre anxietate ce demontează miturile celebre

Avem impresia că anxietatea este o boală deoarece persoanele afectate sunt deseori „paralizate” din cauza ei. Uneori acestea reacționează foarte urât, iar cei din jurul lor nu înțeleg ce li se întâmplă.

Dar trebuie să reținem că, de fapt, anxietatea nu este o boală.

  • Chiar dacă o experimentezi frecvent și în mod incontrolabil, înțelege că nimic nu este în neregulă cu mintea și corpul tău.
  • Trebuie doar să încerci câteva strategii pentru a face față anxietății, astfel încât ea să nu ajungă să îți controleze viața.

2. Se poate muri de anxietate?

Dacă nivelul anxietății devine foarte ridicat, este posibil să ai impresia că ești pe moarte. Dintr-o dată simți un nod în gât și nu mai poți respira corect. Însă acest mod de a gândi nu face decât să intensifice simptomele. Ele se vor agrava, iar tu te vei simți și mai rău.

Corpul tău reacționează de parca ai fi în pericol, dar oare există vreo amenințare reală? Nu, adevărul este că ești în siguranță, nu ai nimic. Senzația de frică este cauzată de corpul tău.

Nu ai cum să mori de anxietate. Nici starea propriu-zisă, nici simptomele ei nu te pot ucide. Reține faptul că emoțiile tale nu au abilitatea de a-ți transforma frica în realitate.

Șansele să rămâi fără aer sunt mici, gâtul tău nu s-a blocat, iar frica pe care o simți este doar un element la care corpul tău trebuie să învețe să reacționeze altfel.

3. Este un răspuns firesc la diverse amenințări

Informații interesante despre anxietate și teamă

Anxietatea constituie un răspuns firesc care te pregătește pentru a înfrunta factorii ce te amenință pe tine sau pe o ființă dragă ție. Așadar, putem spune că fiecare om a experimentat anxietate la un moment dat.

Câteodată însă, organismul nu reacționează adecvat la mediul exterior. Dacă anxietatea survine fără provocare, în situații lipsite de amenințări, este cazul să adoptăm strategii pentru a-i face față.

Dacă anxietatea nu te ajută și te face să te simți rău, trebuie să identifici cauza fricii, trauma peste care nu ai reușit să treci sau problemele cu care te confrunți. Astfel, vei putea trata corespunzător factorul perturbator și vei învăța să-l depășești într-un mod sănătos.

4. Anxietatea cauzează schimbări înlăuntrul tău

Deși nu realizăm acest lucru imediat, anxietatea poate cauza anumite schimbări care determină corpul să reacționeze așa cum este programat să facă atunci când ne aflăm într-o situație periculoasă.

Din punct de vedere cognitiv, mintea este copleșită de gânduri și imagini care, pe lângă faptul că activează acest răspuns, ne determină să încercăm să găsim un plan pentru a „evada”.

În timpul unui atac de panică, mușchii se încordează pentru a putea urma instrucțiunile primite de la minte (să fugă, să se ascundă, să se lupte, etc.).

Totodată, celelalte procese ale organismului sunt afectate. Astfel, iau naștere simptomele fiziologice ale anxietății, cum ar fi tahicardia, durerile de cap și problemele gastrointestinale.

Nu uita, reacția corpului tău este menită să te ajute să faci față amenințării percepute. Dacă nu există niciun pericol, trebuie să îți înveți corpul să răspundă corect la situațiile stresante.

5. În timp, sănătatea poate fi afectată

Informații interesante despre anxietate ce îți pot slava sănătatea

Anxietatea este o reacție naturală. Chiar dacă survine în momente inoportune, aceasta nu trebuie să fie neapărat o experiență negativă. Poate corpul tău încearcă să te avertizeze că ar fi bine să te calmezi,mănânci mai sănătos, să faci mai multă mișcare sau să îți rezervi câteva ore din zi pentru tine însuți.

Dacă trăiești cu anxietate pentru perioade lungi de timp, starea ta generală de sănătate va fi alterată. Din păcate, un nivel ridicat de anxietate slăbește sistemul imunitar și poate cauza depresie, insomnie și pierderea memoriei pe termen scurt.

Pe lângă cele 5 informații interesante despre anxietate prezentate în acest articol, nu uita că, pentru a o învinge și a te bucura de o viață normală, este esențial să îi descoperi cauza.

Ignorând simptomele ei sau apelând la medicamente, nu vei face decât să ascunzi problema, dar ea nu va dispărea. Orice tratament împotriva anxietății trebuie să vizeze și cauza apariției sale.

Te-ar mai putea interesa